iPon Hírek

Rájöttek, hogyan lehet lenullázni a szervezet belső óráját

Dátum | 2015. 02. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A több időzónán történő gyors átrepülés, az éjszakai műszak vagy a bármilyen más okból történő éjszakázás egyaránt képes arra, hogy akár napokra is összezavarja szervezetünk belső óráját. Az elmúlt évek során a szakértők számos dolgot kiderítettek az úgynevezett cirkadián ritmussal kapcsolatban, így lassacskán már eleget tudunk ennek szabályozásáról ahhoz, hogy aktívan is beleavatkozzunk működésébe. Ebben segíthet a Vanderbilt Egyetem kutatóinak új felfedezése is, a szakértők ugyanis rájöttek, hogyan lehet „lenullázni” az egerek cirkadián óráját az agyban. Az új információ, feltéve persze, hogy embereken is működik, olyan problémák megoldásában segíthet, mint például a szezonális depresszió, mérsékelheti az éjszakai műszakban dolgozók egészségügyi gondjait, illetve talán a jetlag kezelésében is hatásos lehet. „Rájöttünk, hogy képesek vagyunk megváltoztatni az állatok alvási és ébrenléti ciklusát a központi biológiai óra neuronjainak fénnyel való stimulálása révén” – mondja Douglas McMahon, a kutatás vezetője. A cirkadián ritmus elsődleges vezérlő órája a hipotalamuszban, azon belül pedig a szuprakiazmatikus magban található. Egészen mostanáig úgy vélték a kutatók, hogy a mag neuronjainak aktivitása és a biológiai óra közt egyirányú a kapcsolat, vagyis az óra határozza meg az idegsejtek működését. A kísérletek során kiderült azonban, hogy az idegsejti működés megváltoztatásával az óra járása is befolyásolható, vagyis a nappali, illetve az éjszakai aktivitás megfelelő utánzásával a nap bármely szakában lenullázható az óra, és új ciklus kezdődhet.
Az egerek biológiai órája csaknem teljes egyezést mutat az emberével, az egyetlen különbség, hogy a rágcsálók éjszaka aktívak. A kutatók optogenetikai módszerekkel manipulálták az idegsejtek működését, vagyis először olyan egereket hoztak létre a laborban, amelyek neuronjai fényérzékenyek, majd a sejteket fénnyel kapcsolgatták ki és be. A kutatócsoport tagjainak elmondása szerint ez az első alkalom, hogy a biológiai órát sikerült teljes mértékben saját irányításuk alá vonni. Az optogenetikai megoldás emberi alkalmazásához persze még sok időnek kell eltelnie, de több szakértő is úgy gondolja, hogy bizonyos egészségügyi problémák esetén ez jelentheti a megoldást. A fényérzékeny fehérjéket ártalmatlanított vírusok segítségével juttatnák be a megcélzott sejtek genetikai állományába, majd egy beültetett fényforrással szabályoznák ezek működését. A szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy hasonló terápiával az egerek esetében kezelhető-e a szezonális depresszió. „Az a tény, hogy a szuprakiazmatikus mag neuronjainak aktivitása a cirkadián ritmus kialakításának szerves részét képezi, és nem egyszerűen egy kimeneti jel, ahogy korábban gondoltuk, azt is jelzi, hogy még rengeteg dolog van, amit nem tudunk a szervezet belső órájának működéséről” – teszi hozzá McMahon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. tonyo77
2015.02.05. 13:17
Nem a szervezett belső óráját kell lenullázni! Hanem emberibb munkakörülményeket. Értem ez alatt az éjszakai műszak megszüntetését. 3 nap éjszakai "melo" után mikor felébredek, néha azt se tudom hogy hol vagyok és milyen nap van. Remek 60 évesen olyan leszek mint egy élő agyhalott .(((
Ahogy elolvastam a cikket. Miért van az a fura érzésem hogy a kutatási eredmények a nagy multiknak fog majd kedvezni. A kétkezi élő kiborgoknak biztosan nem. Mert ha így haladunk 100 év múlva olyanok leszünk mint a borgok a StarTrekben. Szám és élő ............. "oszt jó napot" )) A profitért mindent.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. TheEnginee... tonyo...
2015.02.05. 13:26
Fajoan igaz... +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. creedszl tonyo...
2015.02.05. 13:51
Sajna én is osztom....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. E.D.
2015.02.05. 14:10
tonyo77: Teljesen érthető ez a vélemény és észrevétel, viszont pl. kórházban akkor sem kivitelezhető az éjszakai műszak hanyagolása, ha minden multi jó útra tér és emberbarát lesz... No meg rendfenntartásnál, katonaságnál, tűzoltóságnál és hasonló területeken, ahol éjjel-nappal kell lennie mozgósítható embereknek... akik nem árt, ha észnél is vannak és nem zavarodottak/bágyadtak.

Mondjuk ennek ellenére én max akkor lőnék be magamnak ilyesmit, ha már egy emberöltő óta tesztelték élesben és nincs semmi maradandó hatása... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. TheEnginee... E.D.
2015.02.05. 14:31
Egy reszröl jogos amit irsz.
Nekem semmi gondom nem lenne a bologgal, ha redszerint CSAK ejjel vagy CSAK nappal lehetne dolgozni. A helyzet azonban nem ez, igy mas megoldasok utan kanyarodik az ember fia...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6...
2015.02.05. 15:15
Nappal dolgozom, éjjel tanulok, felőlem aztán úgy cserélik, ahogy akarják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Renhoek
2015.02.05. 17:51
Valakinek az éjjeli munkákat is meg kell csinálni, nem? Vagy helyettesítsék robotokkal őket? Amúgy meg nem kötelező elvállalni, örülni kell, hogy van munka. (Kína 1millió robottal fog kiváltani emberi munkaerőt nemsokára... szóval gondban lesznek a helyettesíthető emberek. Vélhetően az alapjövedelem lesz a megoldás)

Egyértelmű, hogy a cirkadián ritmus, és a szuprakiazmatikus nucleus is egy évmilliós evolúció és alkalmazkodás végterméke. Tekintve, hogy mennyire konzervált, valamilyen szinten minden életforma az éjszaka-nappal ritmushoz alkalmazkodott.
DE! Az utóbbi évszázadok, évtizedek evolúciós szinten pillantásnyi idő, mégis brutális módon megváltozott az életvitelünk. Egyértelműen nem hosszú órákig való ülésre, mesterséges monitorfény bámuláshoz ,és éjszakai műszakokhoz alkalmazkodott a a hormonális és idegi rendszerünk. Ezért van ennyi mérhetetlenül sok civilizációs betegség többek között.

Lehetetlenség ennyi idő alatt evolúciósan alkalmazkodni, ezért két lehetséges út van: vagy tovább gyilkoljuk magunkat, vagy egy új szinten alkalmazkodunk a transzhumanizmus segítségével.

Csak a biotechnológia, testünk okos módosítása, és a mérnöki találmányok segíthetnek továbblépni ezen az időszakon - egyfajta új evolúcióként.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. okostojas0...
2015.02.05. 18:09
tonyo77 és E.D.: gondolom úgy lehet hidat verni az érvetek közé, hogy az egyikőtök az elért eredmények felhasználásáról beszél (létező helyzet problémájának megoldása), míg tonyo az elért eredményekkel való visszaéléstől (hogyan használjam fel, hogy a létező helyzet határait tovább toljam) tart - teljes joggal.

Ami nem derül ki a cikkből és a tanulmány sem ér el addig az az, hogy az átállított óra hogyan hat a szervezetre, hosszabb távon milyen extra terhelést jelent, ha egyáltalán. Többször hallottam, hogy ha 8 óránál kevesebbet alszik valaki (gyerekkorom óta nem aludtam annyit), akkor alacsonyabb várható életkorra számíthat, nagyobb a rák, az Alzheimer, a magas vérnyomás és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Az nem világos, hogy szimplán a kevesebb alvás okozta fizikai megterhelés, vagy az életmód egyéb behatásai miatt.
Ha az előbbi okozza, akkor gondolom az óra állítgatása maga, az így stimulálással átugrott pihenési szakaszok meg pláne rossz hatással lehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Renhoek okost...
2015.02.05. 18:48
Ez azóta már megdőlt, sok átfogó tanulmány bizonyította pl hogy a 7 óránál kevesebb alvás káros lehet, ugyanakkor a 7 óránál több is.Egy utóbbi tanulmány meg azt is vizsgálta, hogy lényegében mindegy mennyit alszunk, a minősége sokkal fontosabb. Meg eleve több embertípus létezik, különféle alvásigénnyel. Nem szabad olyan lényeges következtetéseket levonni ezekből a vizsgálatokból.

A cikkhez: Senki ne remélje, hogy ebből hip-hop emberi kezelés lesz. Transzgenikus embert eleve tiltott létrehozni (mint egerekkel a kísérletben), csak utólag tudnánk módosítani a genomot.

Ezt már megoldották pl retina esetében lentivírussal. Fluoreszcens gént ültettek be a retina sejtjeibe így. DE! Csak immunszupresszálás idejéig működött, amint az immunrendszer aktív lett, monociták szűrték be a retinát és felismerve transzgenikus sejteket el is pusztították őket más sejtek segítségével.

Tehát, hogy módosítsuk in vivo a genomunkat maradandóan bizonyos szövetekben (pl idegsejtek) még sok kutatásnak kell lezajlania.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. peti198706... Renho...
2015.02.05. 19:21
Nem magát a kutatást végző tanulmányt készítőt kéne leváltani tanuló quantum számítógépre, amely az eredményeket prezentálva kiemelve részletezve, hatékonyabbá tehetik az ez irányban történő kutatásokat. S máris megindulhatna az a jelegű fejlődés amit igazán betilthatnának az arra fel háborodott tudódósok tömkelege.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Renhoek peti1...
2015.02.06. 02:57
Nem mondtam egy szóval sem, hogy ez szép jövő...de sajnos, vagy nem, ez kapitalizmus. Egy automata + technikus és kiváltható rengeteg munka. Az egyszerű munkások le lesznek cserélve, köztük a bolti eladók, gyári munkások, adatfeldolgozók, stb...

Pont az éjszakai műszakok miatt is,.. egy gép 24/7 mehet, nem fárad, nem lesz álmos. Egyedül az igazi szaktudás fog valamit érni, a kreativitás, vagy a kézzel készült hagyományos rétegtermékek (ahogy a bakelit is virágzik)

Ha meg az MI olyan intelligens lesz, mint egy emberi agy (ami ugyan úgy kvantumbiológián alapulhat, csak még nem ismerjük a hátterét) akkor vagy bekövetkezik a Skynet, és le leszünk váltva Vagy békés együttélés, talán... de ez scifi... Jelenleg még a kvantumszámítógép működése is vitatott, hogy a közeljövőben alkalmas lesz általánosan kiváltani a számítógépeket. Az elmélet szép, de a gyakorlat nem egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. okostojas0... Renho...
2015.02.06. 14:16
Bár nem jól tudam, végülis az mindegy is, hogy mennyi időről van szó. Én sem hiszem, hogy mindenkire általánosan érvényes lenne a 8 vagy helyesebben a 7 óra alvás - én sosem aludtam 8 órát, mégis rendben vagyok .
Inkább az a lényeg, hogy van egy kutatás, ami egyéni alvásminimumot állapit meg, vagy egyáltalán azt mondja, hogy mindenkinél van-lehet egy ilyen határ, ami szükséges lehet, ezt kutatni kell. És ezzel szemben van egy eszköz, ami kb. teljesen figyelmen kívűl hagyja ezt az "előírást" és az a végcél, hogy a belső óra felett teljes egészében átvegyük a vezérlést, mert megoldható - de a másodlagos hatás egyáltalán nincs itt megemlítve. Bár persze, gondolom valaki azon is dolgozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek okost...
2015.02.06. 17:12
Itt nem az alvásmennyiségről van szó, hanem a cirkadián ritmusról.

Tehát ha az óra éjjel azt kéri, hogy aludj, és te mindenféle szerekkel próbálsz fentmaradni, akkor jelentkeznek az alvásmegvonás tünetei, szívbetegségek, emésztőrendszeri és pszichológiai problémák (nekem a sok éjszakázás durván sok problémát okoz)

A szervezetnek teljesen mindegy, hogy az egészséges agyi karbantartást, az alvást mikor végzi el. Ez azért igaz, mert számtalan élőlény van, ami éjjel aktív (pont a patkányok). Az ember pedig evolúciós órája miatt nappal KELL, hogy aktív legyen. Viszont a modern világban ez egyáltalán nem szükséges.

Tehát ha sikerül manuálisan beállítani az órát, akkor semmiféle külső tényező, monitorfény, napfény stb nem fogja összezavarni a ciklust, és pont, hogy minden egészségügyi problémától és mellékhatástól megszabadulnánk. Nappal is ugyan olyan minőségű alvást lehetne produkálni, éjszaka pedig ugyan olyan minőségű szellemi tevékenységet mint nappal, mindezt mellékhatások nélkül.

A probléma az amit most csinálunk. Rákényszerítünk embereket, hogy az evolúció által kialakított életritmusukat megerőszakolják. A szuprakiazmatikus nucleusodnak meg hiába mondogatod, hogy a halványan beszűrődő napfény, vagy monitorfény a speciális retinasejteken keresztül ne jusson be az agyadba, és ne birizgálja meg a melatonintermelésedet.
Az ember ehhez fizikailag képtelen alkalmazkodni.

Na ezt hivatott megváltoztatni ez a kutatás... de mondom, amikor ebből kézzelfogható eredmény lesz, az sok évtized. Ezek a patkányok eleve így születtek, tehát könnyedén ki-be kapcsolgathatóak a sejtjeik. Nálunk ez eleve lehetetlen, utólag belenyúlni pedig megint csak bizonytalan eredménnyel jár (lentivírus) mert ha tegyük fel az immunrendszer megtámadja a módosított idegsejteket, akkor örökre meghalnak.

Talán valami szelektív gátlószer kifejlesztéséhez vezethet később, ami pl időszakos éjszakai műszakhoz állíthatja az órát. Tehát ez a tanulmány, csak abban jelentős, hogy ez a mag mire képes igazából... a szabályozhatóságával pedig teljesen átítható egy evolúciós berögzülés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. RealDreamQ tonyo...
2015.02.06. 19:14
Szintén egyetértés ... +1

Teljesen érthető ez a vélemény és észrevétel...

Ezek sajnos TÉNYEK , szóval valós dolgok !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Renhoek RealD...
2015.02.06. 22:31
Továbbra sem értem ezt a " multiknak éri meg" véleményt.

Talán a cikket kéne előbb elolvasni

Pontosan, hogy a kétkezi kiborgnak érné meg, mert nem gyilkolná le a szervezetüket és az idegrendszerüket az éjszakai műszak.

Másrészt meg mindenkinek jobb lenne, ha kipihent és egészséges éjszakai kórházi ügyeletesek, rendőrök, tűzoltók stb vigyáznának ránk, míg mi alszunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek
2015.02.06. 22:34
...és mint már írtam, ez nem a szervezet kizsákmányolásáról szól, mint alvásmegvonás... hanem ha már éjszaka kényszerül valaki fent lenni huzamosabb idei és nappal aludni, az ne szenvedjen emiatt károsodást. Win-win szituáció.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tonyo77
2015.02.06. 23:29
A cikket elolvastam. Mint írtam. És teljesen egyetértek veled hogy ahol kell ott bizony legyen éjszakai műszak. De mint tudjuk és sajnos keserű tapasztalat. Tippeljünk hogy hová fog vezetni ez a nullázás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek tonyo...
2015.02.07. 15:25
Mégis hová?

Nem fognak több éjszakai műszakot emiatt létrehozni, így is több helyen már 6 órás műszakokat vezetnek be, mert egyre kevesebb emberi munkára van szükség... Másrészt meg teljesen kizárt, hogy egy hipotetikus szelektív gátlószert rákényszerítsenek dolgozókra. (ami egyelőre még elméletben SEM létezik, ha az elméleti alapjai meg is lennének +5-10 év fejlesztés, 10 év az emberi használatig.) Ha ez mégis megtörténne, akkor garantálom, hogy nem az éjszakai műszak lesz a legnagyobb problémánk, hanem hogy TÉNYLEGES rabszolgák leszünk egy diktatúrában. Most maximum függünk egy fogyasztói társadalomtól, de ebből bármikor ki lehet lépni.

Azt meg 100%-osan kizárom, hogy a következő 50 évben transzgenikus embereket hoznának létre. Utólagos génmódosítás is kizárólag csak súlyos betegségeknél vállalva a kockázatot... de éjszakai műszak miatt egy létfontosságú agyi nucleus génmódosítása teljesen kizárható... Amire ez megtörténne, már régesrég nem lesz éjszakai műszak, mert automaták fogják végezni ezeket a munkaköröket 20-30 éven belül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek
2015.02.07. 15:35
Mellesleg mostanában eléggé jártas vagyok a gyógyszerek és kezelések (genetika, őssejtek stb) szabályozásában, bioetikailag és jogilag is.

Legtöbbször a laikusok és az összeesküvéselmélet hívők rettegnek ezektől. "Sajnos" mostanra olyan szigorú lett minden téren a jogi és etikai szabályozás, hogy sokszor szinte lehetetlen létrehozni új hatékony gyógyszereket, és az új gyógymódok egészségügyig tartó útja is sokszor több mint egy évtized. Van jelentős mennyiségű gyógyszer és kezelés a piacon, amit ma már lehetetlen lenne átvinni a szabályozási rendszeren. Azon kívül, hogy biztonságilag ez talán pozitív..., eléggé visszaveti a fejlődést, mert átestünk a ló túloldalára. Jól jellemzi, hogy nagyon kevés új hatóanyagot engedélyeznek mostanában.

Szóval megnyugodhat mindenki, ha ez a rendszer marad, jóideig még kávéval vagy speedkúppal fognak dolgozni az éjjeli melósok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MZperX75 Renho...
2015.02.07. 16:06
A vállalati programozáson te is átestél,agymosott munkaválalóként mást nem is mondhatsz,ez csak így van,így lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. okostojas0... Renho...
2015.02.07. 16:23
Értem és köszi az infokat. Én azt hittem, hogy az ezen alapuló szerrel azt lehet elérni - és ami rosszabb, az a szándék -, hogy bizonyos alvási szakaszokat "kiüssenek" azokat később nem is pótolnák, ergo rendszeresen az alvás terhére mehetne a munka.
Én úgy hittem, hogy a szumma alvási idő, adott időszakra nézve az eredeti helyéről egy-egy alvási ciklus akár eltolva is, de összességében meg kell legyen máskülönben később lesz gond.
Hülye metafórával: nem elég, hogy a motorolajos flakonok kiürüljenek egy adott időszakban, de az olajfelhasználás egyenletes kell legyen, hiába cseréled egyszer 1000 km-enként, ami eleve nem segít semmit, de a más alkalommal 50000 km-es olajozatlan futás a gép korai elfáradásához, meghibásodáshoz vezethet. Ha a motorolaj az alvás, a gép az emberi test, akkor azt mondod, hogy ez a szer átmenetileg a surlódást tudja csökkenteni, hogy az olajat párezer km-rel később lehessen adagolni meghibásodás terhe nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek MZper...
2015.02.07. 19:51
Nem igazán dolgoztam még multinál, úgyhogy nem hiszem Illetve polctöltőként párszor korábban... annyi elég is volt, hogy messzire elkerüljem a nagyáruházakat.

Amíg megvan a lehetősége, hogy mást csináljak (márpedig óriási szabadságunk van...) addig messzire elkerülöm a rabszolgamunkát. Ha mégse jönnének össze a dolgok a jövőben, akkor megpróbálnék valami önfenntartó rendszert építeni egy nyugis sváb faluban. Vannak ismerőseim akik akvapóniával és hidropóniával foglalkoznak, és tudományos módszerekkel működtetett rendszerekkel és némi tőkével ki lehet szakadni a fogyasztói társadalomból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek okost...
2015.02.07. 19:57
Erre két érdekes esetet tudok, az egyik egy kutató, aki egy mély barlangba költözött hónapokra, és sikeresen átállította az óráját 48 órás napokra. Persze ez kemény munka és abszolút fénytelenség volt. Hosszútávú mellékhatásai nem ismertek a dolognak.

Másik pedig egy US haditengerészet által kifejlesztett alvási ciklus. Elosztva 5x 20 percet kell aludni, és fokozatosan sok idő alatt átszoktatva erre a ritmusra kiváltható a 7 órás alvás bizonyos munkakörökben. Ezt már régóta vizsgálják alváskutatók és beválik.
Hogy hosszútávon ez mennyire egészséges azt nem tudom, de vasfegyelem és rengeteg átszokási idő kell hozzá. Ráadásul ha bármikor aludni mernél egy rendes napot, akkor visszaesik a ciklus, és az átszokást újra kell kezdeni.

Értelemszerűen ezek a cirkadián ritmus módosítására történő kísérletek rendkívül megterhelőek. Ehhez képest bármilyen gyógyszeres vagy transzgenikus óraátállítás emberségesebb...

Még egy harmadik eset, hogy a teljes élettartamra milyen befolyással van az életritmus: cecelegyek életciklusát felgyorsították mesterséges fény módosításával. Az volt a durva, hogy az élettartamuk pontosan feleződött 2x gyorsabb ritmus esetén. Sajnos fordítva nem működött, egyáltalán nem éltek tovább, ha lassították az "időt", csak felborult a ritmus és összeomlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2015.02.08. 12:04
szerintem, amit sokan feszegetnek, nevezetesen a műszakozás problémáját, úgy lehetne megoldani, hogy nem heti ciklusokban váltanánk műszakot, hanem hosszabb periódusban. Voltam én is 3 műszakos, folyamatos műszakos, 2 műszakos, 1 műszakos és állandó éjszakás, és azt figyeltem meg, hogy nem a műszak napszakával van a gond, hanem, hogy mennyire tudunk átállni rá, ami minimum 3-5 nap, de ez egyénenként változhat, tehát mire megszoknád az adott műszakot újra váltasz és ez a nagyobbik baj!
Nekem is vannak aggályaim a kutatással kapcsolatban, de ha úgy nézzük, hogy ezzel megoldhatóvá válna, hogy ha már muszáj 3 (vagy több) műszakozni, ne kelljen napokig kínlódni az átállással amit minden váltással kezdhetsz elölről!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!