iPon Hírek

Rajzokkal segíthetjük az AI-fejlesztést

Dátum | 2016. 11. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Google új kísérletekkel nyújt lehetőséget arra, hogy bárki felfedezhesse a mesterséges intelligenciák képességeit. A játékos projektekben való részvétellel ráadásul mi magunk is újabb adatokkal járulhatunk hozzá a döntéshozó algoritmusok finomításához. Ez a leglátványosabban talán a rajzoló kísérletben mutatkozik meg, ahol a résztvevőknek egymás után hat objektum nevét villantja fel a program, amelyeket aztán egyenként 20 másodpercünk van lerajzolni. A rendszer már menet közben is folyamatosan találgatja, hogy mit alkotunk éppen, korábbi hasonló tapasztalataira építve döntéseit. (A fejlesztők eredetileg mindössze néhány száz rajzot tápláltak be a programba, és az adatbázis azóta a résztvevőknek köszönhetően bővül.) A hat rajzos körök végén azt is megnézhetjük, hogy mi alapján döntött az algoritmus, és hogy a többiek milyen rajzokat alkottak egy-egy tárgyhoz.
A szintén képfelismerésre koncentráló Giorgio Cam esetében a felhasználó készít képeket a környezetében található tárgyakról, amelyeket aztán a mesterséges intelligencia igyekszik felismerni. Mindezt nem mellékesen Giorgio Moroder zenéjére teszi. Az Infinite Drum Machine nevű projektben magunk szerezhetünk zenét a felkínált mindennapi hangokból, amelyeket a rendszer rendezett csoportokba hasonlóságaik alapján, egy másik programban pedig különböző madárhangokat hallgathatunk meg. Ezek mellett van egy művészeti és kulturális szekció is, ahol például azt nézhetjük meg, hogyan hidalja át a mesterséges rendszer a távolságot két nagyon különböző művészeti alkotás között tematikusan hasonló alkotások sorba rendezése révén, vagy bejárhatunk egy olyan „tájat”, amelyet különféle műalkotások képeiből hozott létre a gépi rendszer azok vizuális hasonlóságai alapján.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. mikej95
2016.11.17. 16:40
Na a chatrobot Hitlert szerette aztán kapott egy jó kis lobotómiát mivel ez nem polkorrekt, szinte biztos vagyok benne, hogy minek a felismerésében lesz a legjobb ez az AI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbelam mikej...
2016.11.18. 20:48
Tay után lett egy japán AI is, az is hamar benácult. Ezek a mesterséges intelligenciák hamar tanulnak :) Lehet hogy igaz lesz pár éven belül és bekövetkezik ami a Terminátorban volt, csak Európa és a fél USA hátradőlve nézheti a ténykedését mert minket-őket nem bántja hanem csak teázni hív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!