iPon Hírek

Rapyuta – internet robotoknak

Dátum | 2013. 03. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Március elején beindult a Rapyuta, a robotok felhőalapú adatbázisa, amely megnyithatja az utat az olcsóbb robotika felé. A 2011-ben kezdődött European Robo Earth projekt keretében létrehozott „online agy” révén a robotok információkat szerezhetnek be mindazon dolgokról, helyzetekről és helyekről, amelyekkel működésük során először szembesülnek. Ilyen módon az emberi világ jelenségeivel találkozva nem szükséges saját maguknak kidolgozni a megfelelő válaszreakciókat, hanem ehhez felhasználhatják az adatbázis által javasolt, illetve más robotok által már sikeresen tesztelt opciókat. Az adatbázis továbbá segít a gépeknek a mindennapi működésükhöz szükséges számítási feladatok, problémák megoldásában is, így ezek kevesebb energiát és időt vesznek majd igénybe, mintha a robot csak saját rendszerére hagyatkozhatna.
Ha a gépek saját maguk végeznék el ugyanezen feladatokat, az rendkívül megemelné a költségeket, és nagyon nehézkes, nagy rendszereket eredményezne, mondta el Heico Sandee, a program menedzsere. Az interneten keresztül hozzáférhető adatfelhő viszont tartalmazza mindazon adatokat, funkciókat és számítási kapacitást, amelyre a robotnak szüksége lehet. Az adatbázis későbbi verzióiban már maguk a gépek is feltölthetik saját tapasztalataikat, így könnyítve meg „kollégáik” tanulását. Az adatbázis első felhasználói a szakértők szerint várhatóan a drónok és az önvezérlő autók lesznek. A Rapyuta nevét Mijazaki Hajao 1986-ban bemutatott animációs filmjéből kölcsönözte, amelyben egy robotok által lakott lebegő város szerepel ezen a néven.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. HunGeo
2013.03.12. 11:40
És ezért lázadnak majd föl ellenünk egyszerre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2013.03.12. 12:32
éppcsak nem skynetnek hívták, mert túl egyértelmű lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. goku
2013.03.12. 12:51
Hatalmas a videó. Kicsit ilyen Bioshock és Falout feelinges
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. magerg
2013.03.12. 14:02
Az a "Rapyuta" mintha "Laputa: Castle in the Sky" néven vonult volna be angolszász nyelvterületekre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pepeno1
2013.03.12. 15:49
Szinkronizált Világ(ok).
Synchronized Worlds.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Jools
2013.03.12. 15:53
magerg: így van, de a rendszer neve a japán eredeti, tehát Rapyuta maradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zelbacsi
2013.03.13. 12:00
Jools: Ami mellesleg a "Laputa" csak katakanával írva, hogy a japánok is el tudják olvasni a saját maguk által kitalált nevet. Csak nekik nincs L betűjük, ezért R az eleje és mivel az angol "lapjuta"-nak ejtené, ezért ők már írni is így írják le.
Ha már annyira az eredeti nyelvhez akartak ragaszkodni, akkor miért nem ラピュタ-nak nevezik? Ma már lehetnek unicode-os site nevek. Azért mert a japánok nem tudták kimondani, hogy "Laputa"? Könyörgök...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bkaresz200...
2013.03.19. 17:32

http://www.youtube.com/watch?v=ndYrNNpRkf0
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!