iPon Hírek

Raspberry Pi 2: Ne fotózd, mert kifagy és újraindul!

Dátum | 2015. 02. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Raspberry Pi sorozat legújabb tagja, a Raspberry Pi 2 Model B nemrégiben mutatkozott be, és igazából elég nagy port kavart. Az apró kis masina elődjével azonos árszinten foglal helyet, cserébe viszont sokkal komolyabb teljesítményt kínál, hála az új Broadcom SoC egységnek, ami feladattól függően akár hatszor gyorsabb is lehet, mint a Raspberry Pi Model B+ megoldása.
Az új hobbiszámítógép esetében az erős hardver mellé egy igazi különlegességet is kapnak a tulajdonosok: a Microsoft döntése értelmében a Raspberry Pi 2 Model B-re ingyen lehet majd Windows 10 operációs rendszert telepíteni, ami túlzás nélkül megsokszorozza a lehetőségeket. E pozitív tulajdonságok miatt érthető, hogy az apró, alacsony fogyasztású hobbiszámítógép hamar óriási népszerűségre tett szert – 35 dollárért cserébe meglehetősen ütőképes kis rendszert kapunk, ami automatizálási feladatok mellett rengeteg egyéb dologra is bevethető. No photo! A szerencsések már hozzá is jutottak saját Raspberry Pi 2 Model B konfigurációjukhoz, és érthető módon országgal-világgal szerették volna megosztani, hogy már meg is kezdték az apróság "nyúzását". Itt sok esetben némi üröm vegyült az örömbe, amennyiben a működő rendszert Xenon vakuval ellátott fényképezőgéppel próbálták megörökíteni: az apróság kifagyott, majd újraindulás után működött tovább. Az eset természetesen bármikor reprodukálható, ahogy az a lenti videón is látszik.
A kamera-érzékeny Raspberry Pi 2 Model B konfigurációk első szállítmányánál a jelek szerint a tápellátásért felelős chippel (U16 SMPS) van némi probléma: ahogy ezt a chipet Xenon vaku fénye éri, a fenti jelenséget tapasztalhatjuk. A "fényérzékeny" chip csak a Xenon típusú vakura reagál rosszul, ha a fényképezéshez LED-es vakut használunk, akkor nincs semmi baj. Az első találgatásokkal ellentétben úgy tűnik, nem RF/EMI probléma okozza a jelenséget, hanem a fényerősség mértéke – egyes fórumozók szerint akkor is lefagy és újraindul a Raspberry Pi 2, ha Xenon vaku helyett lézerrel világítják meg a szóban forgó chipet. Külön érdekesség, hogy egy lelkes fórumozó szerint, aki egyéb Raspberry Pi modelleket is letesztelt, a Raspberry Pi 2 Model B változaton kívül egyéb példányokat nem érint a szokatlan hiba. Természetesen van megoldás a problémára A "fényérzékenység" egyébként a chipek szegmensében nem egy ismeretlen jelenség, ám a különböző gyártók rendszerint védekezni szoktak ellene, így a probléma elkerülhető – vagy legalábbis minimális szintre csökkenthető. Úgy tűnik, a Raspberry Pi 2 Model B első szállítmányainál ezen a téren némi hiányosság mutatkozott, amit a következő szállítmányok érkezéséig remélhetőleg elhárítanak. Más kérdés, hogy a jelenség nem akkora tragédia, főleg, hogy a termék rendeltetésszerű használatát nem akadályozza. Kellemetlen, az viszont tény. Akit mégis zavar a jelenség, az adott chip felületét lássa el egy extra bevonattal (bármi megteszi, ami gátolja a fény haladását), így bizonyítottan megszűnik a probléma.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Kajafun
2015.02.09. 12:59
Semmi gond, maga a doboz is árnyékolja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. wolverine1...
2015.02.09. 13:29
Tehát szigszalag mindent megold
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sediqwe
2015.02.09. 15:37
a vizet se bírja...szar..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer
2015.02.09. 16:28
Ezen mekkorát röhögtem. Amúgy egy Atom SoC-s verzióra vevő lennék, még így is. ARM-mel (tudom saját hibám, de) nem tudok mit kezdeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Dosi
2015.02.09. 16:38
majd jön egy update és vízálló is lesz, később tervben van a golyóállóság is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.09. 21:51
és az Atom SoC mivel tudna többet egy ilyen konstrukcióban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. phild
2015.02.09. 21:55
amúgy, ha nem tudná valaki,pont azért találták ki ezt a projektet,hogy a gyerekeket,meg a fejlődő országokban élőket egy kicsit segítse a programozás tanulásában, de azzal,hogy win10-et elérhetővé teszik rá, pont, hogy próbálják akadályozni ezt.. de nyílván sokaknak nem érdeke,hogy értelmes dologra lehessen használni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... phild
2015.02.09. 22:15
Azzal gátolják meg a szegényeket, hogy tanuljanak, hogy win10-et lehet majd rá tenni?

Komolyan kíváncsi vagyok erre az összeesküvés elméletre, mert ezt még nem ismerem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. aRm1n
2015.02.09. 22:40
Ez a gonosz Microsoft nem átallja megengedni a döntést a felhasználóknak hogy ingyen rátegyék-e a WIndows 10-et (is), vagy sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. balinlin
2015.02.10. 07:20
Hát igen, szemét Microsoft: ingyen felkínálnak egy lehetőséget. Ezért biztos a pokolba fognak jutni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2015.02.10. 08:15
A félreértések elkerülése végett a rárakható Win 10 annyit tud kb. mint a Win RT, lévén hogy ARM proci van a SOC-ban, így lehet ebből is egy olyan nagyképernyős RT tabletet csinálni ami semmire sem jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... 5hR3k...
2015.02.10. 09:09
Ez alapvetően hobbi eszköz, amire ha nem lenne win is mindenképpen fejleszteni kéne dolgokat, amit vagy megcsinálsz magad, vagy megcsinál más és leszeded.

A win10 csak egy keretet tud ehhez adni, és nyugodtan megcsinálhatod hozzá a saját dolgaidat. Cserébe megkapod hozzá azokat a könnyebbségeket, amit egy kész operációs rnedszer jelent, és nem mellesleg egy windowsal kompatibilis felületet. Egy nagy rendessel kompatibiliset.

Most az, hogy nem az x86-ra írt felület nem nagy ügy, azokhoz úgyis gyenge lenne az egység.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. j.panzer phild
2015.02.10. 16:54
Raknék rá teljes értékű Windows 8.1-et, és elszórakoznék vele. ARM-mel (ÉN!!) nem tudok, és nem is akarok mit kezdeni. Nem érdekel az ARM vonal/téma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY Cyber...
2015.02.11. 00:05
Értelmetlen ráerőszakolni a Win 10-et ha úgy sem megy alatta semmi, mert egy linuxhoz képest azért jóval erőforrás zabálóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!