iPon Hírek

Raspberry Pi + Chromium OS = használható netezős PC?

Dátum | 2016. 05. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Chrome OS mellékhajtásának tekinthető Chromium OS néhány napja már Raspberry Pi 2 Model B, illetve Raspberry Pi 3 támogatással is rendelkezik, igaz, az erősen webközpontú operációs rendszer még nincs teljesen készen. Ezt remekül mutatja, hogy sem WiFi, sem HTML5 Video, sem pedig Netflix támogatással nem rendelkezik, de legalább már többféle kompakt hobbiszámítógépre is telepíthető, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk. Chromium OS düböröghet a Raspberry Pi fedélzetén Lehetőségünk volt egy rövid időre megkaparintani egy Raspberry Pi 2 Model B-t, így kipróbáltuk, milyen a Chromium OS éppen elérhető 0.5-ös változata. Mivel az egyetlen nyomtatott áramköri lap köré épülő hobbiszámítógépek támogatása még nem teljes, így túl sokat nem várunk az operációs rendszertől, viszont arra azért kíváncsiak vagyunk, alapvető internetes feladatokra bevethető-e már. Ez sok esetben jöhet jól, hiszen az efféle apró PC-k – amelyek többnyire ARM alapúak, így klasszikus x86-os szoftverek nem is futnak rajtuk – nagyon keveset fogyasztanak, teljesítményük pedig szerény, de internetezésre azért elég lehet. Ütőkártya lehet, hogy egy táblához vagy egy okostelefonhoz képest egészen más böngészési élményhez juthatunk, ha a tartalmat monitoron, illetve televízión tekintjük meg. Az okostévék korszakában persze már elég sok készülék képes webböngészésre, illetve az adott tábla vagy okostelefon képe egyes esetekben monitorra is kiküldhető, ami csökkenti Chromium OS alapú hobbiszámítógépek létjogosultságát, de azért ezekben is lehet fántázia. Mire van szükség a projekthez? Először is kell egy Raspberry Pi 2 Model B, vagy egy Raspberry Pi 3 – utóbbi gyorsabb SoC egységet és néhány extrát is felvonultat, így jobb választás lehet. Szükség van még egy számítógépre, ami lehet Mac, illetve PC is; plusz kell egy Class 10-es sebességosztályú microSD memóriakártya is, ami legalább 4 GB-nyi tárhelyet ad.
A tesztkonfiguráció
Ha a hardver adott, le kell tölteni a Chromium OS-t innen, majd PC esetén el kell látogatni először ide, ahonnan letölthető a Win32 Disk Imager alkalmazás. Mac esetén egy picit bonyolultabb a helyzet, ahogy a hivatalos leírásból is kiderül, de ettől sem szabad megijedni. Ideális esetben pár perc alatt készen van az operációs rendszert tartalmazó microSD memóriakártya, így el is indítható a Raspberry Pi. Az első indítás alkalmával el kell végezni néhány alapvető beállítást, majd ha ezek megvannak, automatikusan frissítések után néz a Chromium OS. Egy kis kellemetlenség – rögtön az elején Nálunk rögtön a beállítási folyamat elején felmerült egy probléma: a helyi hálózat sajátosságai miatt statikus IP címet kell beállítani az egyes eszközökhöz, ilyesmire viszont nem ad lehetőséget a Chromium OS „varázslója”. A szorult helyzetből szerencsére volt menekülőút, ugyanis Guest, azaz Vendég módban elindítható volt az operációs rendszer a beállítások elvégzése és aktív internetkapcsolat nélkül is, így már van lehetőség arra, hogy a részletesebb hálózati beállításokhoz is hozzáférjünk. A Guest/Vendég mód privát webböngészést tesz lehetővé, így nem jegyzi meg a rendszer, hol jártunk – a böngészési előzményekről nem marad lista. A LAN beállításokat szerencsére megjegyzi – ha a nyelvi beállításokat nem is –, így második próbálkozásra már sikerült végigjutni a beállítások elvégzésében segítő varázslón. Felhasználói kezelőfelület Rendszerindítás alkalmával kiválaszthatjuk, melyik felhasználóval szeretnénk bejelentkezni, de akár a vendég üzemmód is választható, ami privát webböngészésre ad módot, ahogy azt fentebb már említettük. A kezdőlapon keresztül további felhasználók hozzáadása is megoldható.
A bejelentkező oldal – egyedi háttérrel
A Linux kernelre támaszkodó Chromium OS gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy normál operációs rendszer: van egy asztala, amelynek alján a tálca helyezkedik el, rajta a kiválasztott programokkal – igaz, a tálca neve itt polc. A szóban forgó polc helyzete természetesen változtatható, valamint automatikus elrejtésére is van mód. A Start Menü helyén egy nagyító található, amivel a Google keresőoldalát, illetve az alkalmazásokat varázsolhatjuk elő. Ha sok appunk van, több oldalra osztja el őket a rendszer. Az alkalmazásokat igény szerint ki lehet húzni a tálcára is, így sokkal gyorsabban elérhetőek.
A jobb oldalon az aktuális idő látható, de ugyanitt az érvényben lévő billentyűkiosztás betűjele, illetve a WiFi hálózat állapotjelzője is jelen van, sőt, az értesítéseket is itt találjuk – mert azok is vannak. Innen jobb egérgombbal a beállításokhoz is eljuthatunk, ahol számos dolog testreszabható. Egyebek mellett lehetőség van a felhasználók kezelésére, az alapértelmezett letöltési hely módosítására, de a Google CloudPrint támogatás beállításai is elérhetőek innen, valamint a webböngésző működésével kapcsolatos egyéb beállításokat is megtaláljuk. Az oldal tetején van egy kereső, így ha elsőre nem találnánk valamit, könnyen rábukkanhatunk vele.
A beállítási lehetőségek
A Chromium OS-hez letölthetőek ingyenes és fizetős témák, valamint háttereket is be lehet állítani, csak úgy, mint felhasználói fiók képet. A kijelző felbontása könnyedén beállítható, sőt, a képet méretezhetjük és igazíthatjuk is. A kijelző tartalmáról képernyőmentés is készíthető, ehhez csak a PrintScreen billentyűt kell lenyomni. Elsőre úgy tűnik majd, hogy nem működik a funkció, de néhány másodperc múlva megjelenik az értesítés a sikeres képernyőmentésről. Előfordul, hogy csak második gombnyomásra reagál a rendszer – mi emiatt eleinte azt hittük, nincs is PrintScreen funkció.
A webközpontú operációs rendszerre néhány, szinte csak és kizárólag online működő alkalmazás is letölthető az alkalmazás-áruházból. Egyebek mellett van GMail app, Spotify app, valamint YouTube app is, a Chromium webböngészőn keresztül pedig ugyanúgy elérjük a különböző weboldalakat, mintha Chrome-ot használnánk – igaz, az appok sem önálló alkalmazások, hanem inkább egyszerű „parancsikonok”, amelyekkel megnyitható az adott szolgáltatás weboldala. Jó hír, hogy egyebek mellett beállítás szinkronizáció is van, így az asztali- vagy mobil Chrome alatt beállított kezdőoldalak Chromium OS alatt is automatikusan elérhetőek. Az általunk kipróbált változat a Chromium 49.0.2623.112-es kiadására támaszkodott.
A Chromium OS jelenlegi változat újraindulni nem tud, kikapcsolása azonban megoldható, ha az óra melletti menüre kattintunk – ugyaninnen a rendszer zárolása is kezdeményezhető. Tapasztalatok
A Chromium OS viszonylag gyorsan elindult a teszt során, a bejelentkezés is gyorsan ment, viszont több alkalmazás, illetve több webböngésző-ablak elindításakor már nem volt természetes a mosolyunk. Érezhető volt, hogy a Raspberry Pi 2 Model B négymagos SoC egysége küzd, mint malac a jégen, ha egyszerre egynél több dolgot szeretnénk kérni tőle – ekkor a CoG app szerint teljes terheléssel dolgoztak a processzormagok. Ha ezt ráadásul pörgősen, asztali PC-hez szokott tempóban tesszük, akkor néhány percig nem válaszol a rendszer, majd apránként végrehajtja a feladatokat, és újra csatasorba áll. Közben az egérkurzor végig működik, használható, de a rendszer semmit sem hajt végre, akármire is kattintunk. És ezt tápellátással kapcsolatos hiba sem okozhatja, hiszen a teszt előtt a Raspbian operációs rendszert használva meggyőződtünk róla, hogy megfelelő-e a tápellátás – nem jelent meg a szivárvány-négyzet.
A weboldalak egy asztali webböngészőhöz képest lassan töltődnek be, a böngészőfülek közötti váltás pedig egy picit darabos. Egyes esetekben WebGL hibával meg is akadhat egy-egy weboldal betöltődése. A YouTube videók lejátszása már HD felbontás esetén sem folyamatos, Full HD felbontásban pedig még jobban akadoznak – a hang pedig már HD felbontásnál is csúszik egy kicsit. A Facebook videók lejátszásakor már nem tapasztaltunk akadozást, mert ezek a videók egyszerűen el sem indultak.
A Spotify app a webes kliens segítségével tenné elérhetővé kedvenc zenéinket és lejátszási listáinkat, de nem tudja, ugyanis hiányolja a Flash Playert, ami az Adobe hivatalos weboldala szerint már a webböngésző részét képezi, így külön letölteni sem lehet – 22-es csapdája. A beállítások között egyébként az összes bővítmény automatikus futtatását engedélyeztük, de a helyzet ekkor sem változott.
Van beépített Flash plugin, de nem működik...
A GMail és a Google szolgáltatásai szerencsére működnek, igaz, kicsit darabosan, ami a gyenge hardvernek és/vagy a nem tökéletes optimalizációnak köszönhető. A Google Maps második vagy harmadik betöltésre WebGL hiba nélkül indul el, viszont a térkép-terület időnként fehérré változik, a térkép kezelése pedig ugyancsak döcögős. Hab a tortán, hogy a hálózati beállítások alatt az iPoltalom VPN szolgáltatáshoz sem sikerült csatlakozni.
Egyszóval a Chromium OS jelenlegi állapotában Raspberry Pi 2 Model B alatt csak korlátozottan használható, és úgy is csak alapvető webböngészésre, kevés megnyitott weboldallal, alacsony terheléssel, ráérősen internetezve működik. Lehetőségeink szerint Raspberry Pi 3-as modell segítségével is ki fogjuk próbálni a rendszert, de ha valakinek van már vele tapasztalata, örömmel vesszük, ha megosztja velünk a fórumon. A rossz tapasztalatokon egyébként kár csodálkozni, hiszen egy 0.5-ös verziószámú szoftverről van szó, amelynek fejlesztése gőzerővel zajlik, így a későbbiekben talán a nem túl acélos vason is használhatóbbá válik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. dbelam
2016.05.03. 09:48
"Érezhető volt, hogy a Raspberry Pi 2 Model B négymagos SoC egysége küzd, mint malac a jégen, ha egyszerre egynél több dolgot szeretnénk kérni tőle."
Az mondjuk érdekelt volna, hogy az SD kártya korlátozott (szerintem legvalószínűbb), betelt a RAM (ez is esélyes) vagy a 4 mag ennyire semmire nem jó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. J.o.k.e.r dbela...
2016.05.03. 10:07
Teljes terhelésen dolgoztak a processzormagok, ahogy Cog alatt láttam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2016.05.03. 11:14
Miért, mit vártatok egy ilyen kis fogyasztású soc-tól. Pl. egy mostani atom sokkal erősebb ezektől (ok többet is fogyaszt), és az se nagyon alkalmas semmire...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. J.o.k.e.r tibai...
2016.05.03. 14:06
Kíváncsiak voltunk, mit tud a v0.5-ös Chromium OS, pusztán ennyi. Nem vártunk tőle túl sokat, de ez már rögtön az elején ki lett emelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LavX
2016.05.03. 16:14
Milyen sebességen futottak a magok? Általában alapból le szokták korlátozni, hogy menjenek hűtés nélkül is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dbelam tibai...
2016.05.03. 16:14
Én például Raspberry 1-re feltettem az Eclipset és megpróbáltam elindítani, mondanom sem kell, nem vártam meg míg betöltődik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Yossarian2... J.o.k...
2016.05.04. 21:01
Nekem nagyon tetszett a teszt, még ha az eredménye nem is túl pozitív Jöhetnek még ilyenek. Köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!