iPon Hírek

Ravenmark: Scourge of Estellion - Holló a hollónak…

Dátum | 2015. 09. 23.
Szerző | villanyi.gergo
Csoport | JÁTÉK

A Witching Hour Studios körökre osztott stratégia játéka még 2011-ben jelent meg, és népszerűségét annak köszönheti, hogy igen komoly háttértörténetet és egy mobiljátékhoz képest komplex taktikai harcot raktak össze a készítői. Habár nem csoda, hogy a kategória kiemelkedő darabjai, mint például a Fire Emblem, vagy a Final Fantasy Tactics sok téren jobb, azért nem sokkal marad el mögöttük a Ravenmark: Scourge of Estellion sem. A legfájóbb pontot az egységek fejlesztése és az egyéb szerepjátékos elemek hiánya, valamint - annak, aki kényes rá- a grafika egyszerűsége jelenti. Ettől eltekintve jogosan kapott jó kritikákat, mert igényesen kidolgozott játékról van szó. Lássuk mit is kapunk a PC-s kiadásban.
A játék komolyan felkészíti az érdeklődőket, és kész kincsestár azoknak, akik mélységében is meg akarják ismerni Eclisse világát. Az atlaszban mindent el lehet olvasni, de komolyan mindent. Az egész világ történelmét, földrajzát és a legfontosabb dátumokat, történéseket is. Részletes leírást kapunk az országokról és a különböző hatalmakról, népekről és karakterekről is. Akinek pedig még ez sem elég, végigbogarászhatja az összes egység leírását, képességeiket, valamint a harc és az irányítás tutorialját is. A legutóbbi opciót amúgy játékon belül is megkapjuk, az első csatákban elmagyarázzák az alapvető mechanikákat. A harc pedig magyarázatra is szorul, mert összetett, és apróságokon múlhat, hogy győztesként, vagy vesztesként hagyjuk ott a csatateret (persze könnyű fokozaton kevésbé).
A történet szerint a római birodalom jellegű Estellion keveredik háborúba a rejtélyes Kaysani teokráciával, de a Nap és a Holló csatája bizony másokat is odavonz. Mindez persze a lehető legrosszabbkor történik -és nyilván okkal-, mivel a Császár halála jelentős hatalmi űrt hagy maga után. Ebbe az intrikáktól fűtött, véres csatákat vívó birodalomban szolgál hősünk, -egy neves család sarja- a hadsereg közkatonájaként. Képességei és tettei révén épp csak megkapja előléptetését, mikor is kitör a háború és árulás fenyegeti az amúgy is megrogyott birodalom egységét. Ez az egyik oldal, de Alejo de Porres, a hatalommániás uralkodó szemszögéből is betekintést nyerünk a történetbe, ugyanis váltott szemszögben lehetünk részesei a történetnek, ahogy egyre inkább eldurvul a konfliktus.
A stratégia alaptétele, egy úgymond „kő-papír-olló” rendszer. Van, ami ellen nagyon erős, és van egy, ami ellen nagyon gyenge az adott egység. A lándzsások például extra sebzést kapnak lovasok ellen, de közelharci –pl. kardos pajzsos- egység ellen hátrányba kerülnek. Hasonlóan fontos szerepet kap az is, hogy milyen irányba néznek egységeink, hiszen akit hátba vagy oldalba támadnak, az ennek bizonyosan nem örül. 2 vagy 3 egységünk zárt formációt alkothat, hatékonyabbá és halálosabbá válva, de csak egyszer támad, míg mondjuk 3 egység külön, háromszor teszi ugyanezt. A harc maga 2 fázisból áll, az egyik a mozgás és taktikai fázis, majd a végrehajtás, vagyis a harci fázis következik. Fontos, hogy mozgékonyságuknak, reakcióidejüknek megfelelően az egységek a leggyorsabbtól a leglassabbig sorban lépnek. Így előre kell gondolkodnunk, mert egy gyorsabb egység lehet már nincs is ott, mire lassabb katonáink odaérnek. Sok apróság van még, ami a taktikai harcot kihívássá teszi, valamint ahogy egyre több egységet irányítunk, nem marad pontunk mindnek parancsot adni. Maximalizálva van a kiadható parancsok száma is, úgyhogy ez is befolyással lesz stratégiánkra. Lehet ostorozni a mobilra és tabletre kiadott játékokat, hogy egyszerűek és általában primitívek, de tény, hogy egy jó ötlet, vagy átgondolt játékmenet sokat dob a kész művön. Ha egy igazi Fallout vagy egy MMO komplexitású játék nem is fog egyhamar megjelenni okostelefonon, azért találni jó példákat, ami a rendelkezésére álló erőforrásokat és kapacitást okosan kihasználja (a Monster Hunter sorozat például elég komoly dolgokat tud). A stratégiai játékok kedvelőinek nagyon kellemes perceket szerezhet a Ravenmark, ha pedig a Fire Emblem stílusú, párbeszédekben mesélő játékok említésére is megdobban a szívünk, akkor itt minden adott, hogy jó élményekkel gazdagodjunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Meteoreso
2015.09.23. 10:52
Ez PC re kicsit kevés, PSPn meg Mobilon elszórakozik ilyenekkel a melóhelyen vagy a vonaton az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. villanyi.g...
2015.09.24. 13:19
Én is nagyjából gyengébb laptopon, tableten tudom elképzelni, vagy olyannál, akinek ez a stílus nagyon tetszik és nincs PSP-je (Gameboy Advanced-en is nagyon jó volt anno a Fire Emblem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!