iPon Hírek

Ray Kurzweil a Google új tervezési igazgatója

Dátum | 2012. 12. 18.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A világhírű író, feltaláló és jövőkutató, Raymond Kurzweil pénteken saját blogján jelentette be, hogy ettől a héttől a Google tervezési igazgatójaként folytatja munkáját. A 64 éves szakember elsődlegesen olyan új projektekben fog közreműködni, amelyek a gépi tanulással, illetve a nyelvfeldolgozással kapcsolatosak.

„Nagyon régóta érdekel a technológia, és azon belül is különösen izgat a gépi tanulás kérdése. Amikor 14 éves voltam, írtam egy programot, amely képes volt zenét szerezni, később pedig megalkottam az első, vakok számára készült szövegfelolvasó gépet, és egyéb találmányaim is akadtak. Mindig is az hajtott, hogy olyan praktikus dolgokat hozzak létre, amelyek változást hoznak az emberek életébe. Ez az, ami feltalálóként előre visz” – írja Kurzweil.


„Amikor 1999-ben azt mondtam, hogy egy évtized múlva már létezni fognak autonóm gépjárművek és kérdéseinkre válaszolni képes mobilkészülékek, sokan úgy gondolták, hogy ezek nem reális jóslatok. Most, alig egy évtizeddel később a Google gőzerővel dolgozik az előbbi projekten, ami pedig az utóbbit illeti, az emberek tényleg kérdéseket intéznek a telefonjukhoz, amely pedig válaszokat ad. Könnyű úgy tekinteni ezekre a technológiákra, mintha mindig is léteztek volna, valójában azonban egy innovációkkal teli, elképesztő gyorsasággal fejlődő világban élünk, és a Google kulcsszerepet játszik ebben a fejlődésben” – folytatja.

Kurzweil sokak által vitatott elméleti munkássága (technológiai szingularitás, transzhumanizmus) mellett valóban számos, vitathatatlanul praktikus találmánnyal gazdagította világunkat, amelyekért több rangos díjat is kapott, és bekerült a híres feltalálók amerikai dicsőségcsarnokába is. Az előzőekben felsoroltakon túl az ő nevéhez fűződik az első olyan karakterfelismerő-rendszer, amely többféle karakterkészletet is fel tudott ismerni, az első CCD síkágyas szkenner, az első elektronikus hangszer, amely képes volt a zongora és más szimfonikus hangszerek hangjainak a reprodukciójára, és az első kereskedelmi forgalomban kapható beszédfelismerő rendszer megalkotása is. 

Ahogy Kurzweil megfogalmazta, izgatottan várja a Google-lel való közös munkát, bízva abban, hogy együttes erővel a következő évtized kevéssé reálisnak ítélt jóslatait is valóra tudják majd váltani. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!