iPon Hírek

Referencia táblákkal segíti a partnereit az Intel

Dátum | 2015. 04. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Intel rettentően sokat tesz azért, hogy az okostelefonok és a táblagépek piacán is minél előnyösebb pozícióba kerüljön, méghozzá a lehető legrövidebb idő alatt. A vállalat mostanra több milliárd dollárt költött az Atom chipek különböző módszerekkel való népszerűsítésére, és ezúttal is egy ilyen lépésről számolhatunk be.
A DigiTimes legfrissebb értesülései szerint az Intel ezúttal a SoFIA elterjesztésén munkálkodik, méghozzá úgy, hogy komplett referencia tableteket tervez. Igen, többes számban, ugyanis állítólag nemcsak egyfajta táblagépről beszélhetünk, eltérő méretű szerkezetekről szól a fáma. A jelentések alapján a chipgyártó két kisebb dizájnon dolgozik, amelyek 7 és 8 hüvelykes méretűek lesznek, és egy nagyobb, 10,1 colos masina érkezésére is számítani lehet. A mintaként szolgáló készülékekben egyaránt a SoFIA kódnéven fejlesztett, Intel Atom x3 lapkák bizonyíthatják majd a rátermettségüket. Ezek az újdonságok még az Intel jelenleg is használt Silvermont architektúrájára alapoznak, de a jelenlegi megoldásoktól több ponton is eltérnek, és az eddigi információk alapján a legnagyobb fegyverük az áruk lesz.
A SoFIA platformot direkt az árérzékenyebb régiókba szánt szerkezetek számára készítette az Intel, és ennek megfelelően egészen kedvező áron lehet majd megvásárolni azokat a szerkezeteket, amik ezt hivatottak népszerűsíteni. A különböző kijelző mérettel rendelkező táblagépek eltérő árcédulákkal társítva kerülhetnek bevetésre. A legolcsóbb, 7 hüvelykes tablet mindössze 80 dollárt kóstálhat majd, és szerencsére nem kell sokkal magasabb összeget fizetni a nyolcas megjelenítővel ellátott modellért sem, a DigiTimes értesüléseiben ugyanis 90 dolláros ár szerepel erre vonatkozóan. A legnagyobb eszközért azonban már valamelyest mélyebbre kell nyúlnia a zsebébe a vásárlónak, azért ugyanis állítólag 130 dollárt kell majd leszurkolni – no, persze ez még így is egy egészen baráti összeg egy 10,1 colos konfigurációért.
A tervek szerint az Intel több „fehérdobozos” távol-keleti gyártó munkáját próbálja majd segíteni, így ezek a vállalatok a kisebb partnereiken keresztül versenyképes termékekkel hódíthatják meg a Közel-Keletet, Afrikát, Délkelet-Ázsiát, és, ami számunkra a legfontosabb, még Európát is. Költséghatékony, Intel Atom x3-ra alapuló táblagépeket gyárt majd mások mellett például a Foxconn Electronics, a Compal Electronics, a Pegatron, a Wistron és az ECS (Elitegroup Computer Systems) is.
Az Intel Atom x3 platform egészen változatos kínálattal bír. A legolcsóbb SoFIA chip az Atom x3-C3130 típusazonosítóval érkezik, és ez mindössze két 1 GHz-es, 64 bites magot vonultat fel egy Mali-400 MP2 grafikus egységgel, valamint egy 3G HSDPA+ modemmel. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, akkor jöhet képbe az Atom x3-C323XRK, mely továbbra is csak 3G HSDPA+-t biztosít, ám már négymagos és 1,2 GHz-en dolgozik, az IGP szerepét pedig egy Mali-450 MP4 tölti be benne. Az alsó árkategóriás megoldások között az Atom x3-C344C viszi a prímet. Ez 1,4 GHz-es kvartettet állít hadrendbe, és egy Mali-T720 MP2 dolgozik benne, ráadásul 4G LTE modemet is magában foglal, és támogatja még az NFC-t is. Ezeket a Rockchippel közösen fejlesztette az Intel, és mindannyian 28 nm-es gyártósorokon készülnek Tajvanon. A legkisebb tablet az egyik 3G-s SoC-re alapoz, míg a 8 és a 10,1 hüvelykes modellek már a 4G LTE képes Atom x3 kegyére lesznek bízva, ha a DigiTimes információi helyesek.
Az Intel nem az egyetlen egyébként a feltörekvő chipgyártók között, ami minden erejével próbálja népszerűbbé tenni a termékeit, és ezért még direkt a partnereknek kínált referencia dizájnt is létrehozott. Hasonló cipőben jár például az Nvidia is, aminek a táblagépét sok más gyártó nevével felfedezhetik az érdeklődők a boltok polcain. A Tegra K1 nem sok eszközzel került bevetésre, de ilyen módon mégis viszonylag széles körben hozzájuthatnak az érdeklődők. Az Intel hivatalosan egyelőre nem kommentálta a DigiTimes értesüléseit. Mivel a Mountain View-i alakulat már elég sok kritikát kapott a befektetőktől és a szakemberektől is azért, mert túlzottan sokba kerül a mobilos vonal segítése, vélhetően nem is kell hivatalos megerősítésre számítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. arn
2015.04.29. 21:43
Innen tamadni a piacot szvsz nem jo dolog, beskatulyazzak oket, mint olcso alternativa, ahonnan nehez lesz kitorni... A tablet egy xedik eszkoz, ha lecseng a hype, es nincs penze vkinek, nem fog tabletet venni, akinek meg kell a normalisabbak kozott keresgel. Ezzel szvsz nem fognak betorni sehova.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa arn
2015.04.29. 23:00
Minden eszközt meg kell ragadniuk, hogy sikerüljön szerezniük egy 5-10%-os részesedést a hordozható elektronikás piacon.
Egyébként ezek egyáltalán nem harmatgyenge cuccok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... arn
2015.04.30. 08:04
A tablet "láz" már közel fél évtizede tart. Azt hiszem, most már azért elég nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy ez a kezdeti hypeon túl is egy olyan termék, ami megáll a lábán. A tabletek népszerűségét szerintem egyedül a phabletek tudják megtörni, de azok sem tudják fölöslegessé tenni. Ahhoz még mindig kompromisszumot kell kötniük a kijelzőméret terén.

Ami a referencia tableteket illeti, az Intel mindig adott ki hasonlót a termékeihez és rendszerint megérték az árukat. Nem hiszem, hogy egyébként is presztízs termékekkel akarna versenyezni a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FaL
2015.04.30. 08:53
Én egyetlen tabletet sem tudok komolyan venni addig amíg Android fut rajta. Ennek okán lényegében nálam a tablet kb. az Ipad-el és a Surface Pro 3-al kezdődik, 10" környékén, ezekhez mérhető teljesítménnyel. Ami az alatt van és androidos, arra ott van a telefonom. Viszont ezek a tabletek ugye 200k HUF körül csücsülnek, úgyhogy, ha esetleg az Intel nyomására, agresszív árstratégiával ki tudnának adni teljes windows-os tableteket, Atom x5-x7-el, $200-250 körül az szuper lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2015.04.30. 10:59
A dia csalóka, az x3 soc-hoz oda van írva az ár, mondom a proci annyi!! , ...de aztán rájöttem, hogy benéztem

Azon viszont meglepődtem, hogy ezeket más gyártók is fogják gyártani, tudomásom szerint az Intel nem bér gyártatott még senkivel (illetve annó az amd-vel )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet FaL
2015.04.30. 15:31
Mert az iPad sokkal funkcionálisabb meg több mindenre használható mint egy androidos tab. Jah várjál nem....

A Surface Pro tényleg jó, csak drága.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Haiiro13
2015.05.01. 16:53
Ezek szerint jövőre már a kb 100 dollátos gépekbe is lesz beépített 3g/lte vagy valamit én értek félre?
Vajon ezek az igp-k is tudni fognak annyit vagy többet mint az intel 7 generációs igp-k (pl z3735f-ben)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!