iPon Hírek

Reflektorfényben a Dell Venue 10 7000

Dátum | 2015. 04. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Dell még tavaly leplezte le a szédületesen vékony Venue 8 7000 táblagépet, most pedig bemutatta ennek a nagyobb kijelzővel ellátott testvérét, a Venue 10 7000-est. A Dell szakemberei ugyanabban a szellemiségben alkották meg a két szerkezetet, így nem csak a nevükön, hanem több jellemzőjükön is „osztoznak”.
A Venue 10 7000 hasonló paraméterekkel rendelkező megjelenítővel lett ellátva, mint a 8,4 colos gép, csak itt már 10,5 hüvelykes felületre feszítették ki a 2560 x 1600-as felbontást. A kb. 287 PPI-s pixelsűrűségű panel Super AMOLED technológiával dolgozik, így előreláthatólag kifogástalan képminőséggel fog szolgálni. A készülék kamerarendszere meglehetősen érdekesnek ígérkezik, és ezúttal nem a divatos szelfizés, vagy a hatalmas felbontású videózás miatt. Akárcsak a Venue 8 7000, ez is megkapta az Intel RealSense 3D technológiát, mely a főkamerát érinti. Miről is van szó? A RealSense komoly potenciált rejt magában, a rendszer három kamerából épül fel, jelen esetben két 720p-s megoldás a teret hivatott felmérni, a harmadik 8 megapixeles pedig a megfelelő képminőségről fog gondoskodni. Ez a megoldás annyira jól fel tudja térképezni 3D-ben a környezetét fotózáskor, hogy akár még a képen elhelyezkedő tárgyak centire pontos fizikai méretét is képes meghatározni. Az Intel által fejlesztett technológia a hétköznapokon is jól jöhet. A Venue 10 7000 kapott egy HD előlapi kamerát is, ami a videóhívások alkalmával igazán jó szolgálatot tehet.
A RealSense-ből kifolyólag értelemszerűen egy Intel chip fogja mozgásba lendíteni a táblagépet. A Moorefield platform legerősebb tagja került itt bevetésre, nevezetesen az Atom Z3580, ami korábban már a Venue 8 7000-ben is bizonyíthatta a rátermettségét. Ez a lapka négymagos, kiváló hatékonysággal dolgozik, a munkája során akár a 2,33 GHz-es órajelet is elérheti. A grafikus képességei is rendben vannak, hiszen egy PowerVR G6430 tevékenykedik benne legfeljebb 533 MHz-es frekvencián. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, ami már nagyon sok dologra elegendő lesz, valószínűleg nem sűrűn kell majd azzal számolni, hogy RAM-hiány miatt belassulna, megakadna a gépezet. Kezdetben 32 GB-nyi tárkapacitással fogják forgalmazni a Venue 10 7000-et, viszont a Dell tervei között szerepel egy 16 GB-os opció is, amivel csökkenteni lehet a költségeket. A bővíthetőségről sem feledkeztek meg a tervezők, így egy microSD kártyával fentebb tornászható a rendelkezésre álló hely – érdekesség, hogy akár 512 GB-os memóriakártyát is képes gond nélkül kezelni a tábla. A kapcsolati lehetőségekről egyelőre nem derült ki minden részlet, de az már biztos, hogy lesz a tarsolyában 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.0 modul is.
A Dell ezúttal már alapból az Android 5.0-t vette használatba, szóval az első bekapcsolást követően rögtön a Lollipop köszönti majd a tulajdonosokat. Első ránézésre szemet szúrhat az érdeklődőknek, hogy a Dell újdonsága meglehetősen hasonló dizájnnal lett ellátva, mint például a Lenovo Yoga Tablet 10, az alján egy hengeres részt alakítottak ki a tervezők. Ez azért öltött ilyen testet, hogy az eszköz többi része pengevékony maradjon, de van praktikus vonása is, például kényelemes fogást biztosít. Erre a területre kerültek a sztereó hangszórók, amelyek kellemes hangzásvilágot biztosítanak megfelelő hangerő mellett, és ami még fontos, hogy az akkumulátort is ide zsúfolták be. A fém felhasználásával készült Venue 10 7000 a hengeres területtől eltekintve mindössze 6,2 milliméter vastag, a tömege viszont tekintélyt parancsoló, hiszen 598 grammot nyom – ez meglehetősen komoly differencia a 305 grammos kistesóhoz mérten. Az üzemideje sajnos nem lesz kiemelkedő, a Dell előrejelzése szerint a 7000 mAh-s akkumulátor nagyjából 7 órán át tudja majd életben tartani a készüléket, mielőtt újra töltőre kellene csatlakoztatni.
A vállalat készített egy hardveres gombsort is a Venue 10 7000 mellé, ami megkönnyíti majd a használatát. Ez az első benyomások alapján nagyon jól sikerült, bár azért némi kompromisszumot itt is kötni kell a vásárlóknak. A kiegészítőn kellemes gépelni, jó a gombok nyomáspontja, és ami fontos, hogy van teljes háttérvilágítás is, ami különösen jól jöhet sötétben. A mérnökök ellátták érintőpaddal is, így ilyen téren sem kell hiányossággal számolni. Ami viszont nem előnyös, hogy az eszköz Bluetooth-on kapcsolódik a táblagéphez, hiába lehet közvetlenül hozzá rögzíteni, így nem tudja például kintebb tolni az üzemidőt, pedig jelen esetben ez nagyon is jól jönne. A kiegészítőt egyetlen gyors mozdulattal el lehet majd távolítani, így amikor éppen nincs rá szükség, nem jelent felesleges plusz súlyt.
A Dell Venue 10 7000 nem egy olcsó táblagép lesz, de szerencsére nem is szállt el a gyártó az árazáskor. A készülékért magában 500 dollárt fog elkérni a Dell, míg a hardveres gombsor 130 dolláros felárral érkezik, tehát a teljes csomagot 630 dollárért vihetik haza az érdeklődők. A forgalmazást az Egyesült Államokban és Kínában fogja megkezdeni a vállalat, és még áprilisban a boltokba kerül az újdonság.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. j.panzer
2015.04.09. 18:46
Nem tetszik. Nem szeretem az aszimmetrikus kialakítású dolgokat. Ha az a henger nem lenne az alján/oldalán, akkor király cucc lenne, de így nekem nem jön be.
Nagyon szeretem a Dell-t mint márkát (egyik kedvencem) de ez így kuka. A kistesó is gáz volt, mert az is aszimmetrikus kialakítást kapott.
Remélem csak ez a család marad ilyen "formabontó" és a többire nem viszik át ezt a dizájnt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.09. 19:37
hát ha azt vesszük h ha elfordítod és az oldalán lesz az alja akkor minden ilyen tablet-notebook-legó kombó és sima tablet/okostelefon is asszimetrikus és akkorr azok sem kellenek? Szval ez amit írsz kvázi "nem igaz".

Szerintem meg tök jó ha pl valahol meg lehet ragadni a tabletet és nem rögtön a kijelzőre fogsz rá és nyomkodod el ha éppen fel van oldva, ráadásul nem kell attól félni h kicsúszik közben a kezedből...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. j.panzer Dosi
2015.04.11. 09:58
Jó, erősen sarkítasz, te is tudod.
Ami a lényeg, ha nem lenne rajta oldalt az a bumfordi henger, akkor tetszene, így nem.

Nekem pl az Aquos Crystal sem tetszik, pont az erősen aszimmetrikus kialakítás miatt. Pedig ott pont ez a "gizda feature".

http://o.aolcdn.com/hss/storage/midas/16c7514248da062606d5e79163c01a76/200902583/aquos8.jpg

Azt meg még inkább utálom, ha egy telefon tetején vastagabb a káva, mint az alján. Ilyen is volt már, szvsz ronda volt.
Tényleg szeretem a nagyjából szimmetrikus elrendezést/kialakítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!