iPon Hírek

Reflektorfényben a Samsung Galaxy TabPro S

Dátum | 2016. 01. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung a Galaxy termékcsalád tagjaként mutatta be a TabPro S táblagépet, pedig ez a szerkezet nem az Android operációs rendszert szállítja a vásárlóknak, Windows 10 fedezhető fel rajta. Úgy tűnik, hogy a dél-koreai alakulat számára nem vált be az ATIV márka, hiszen korábban ilyen néven jöttek a microsoftos termékeik.
A Galaxy TabPro S nem aprózza el, egy olyan 12 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami 2160 x 1440 képpontos felbontású, tehát 3:2-es az oldalaránya. A Samsungról lévén szó nem meglepő, hogy Super AMOLED technológiás megoldásról beszélhetünk, ennek köszönhetően rendkívül élénk színvilág fogadja majd a felhasználókat, és a betekintési szögek is kifogástalanak lesznek. Mint azt már említettük, az eszközön a Windows 10 tölti be a főszerepet. Az érdeklődők a Windows 10 Home és a Pro változatok közül választhatnak annak függvényében, hogy melyikre tartanak igényt. Kettő kamera van a szerkezet fedélzetén, és a páros szinte teljesen azonos képességekkel bír. A Galaxy TabPro S előlapi képalkotója és a főkamerája egyaránt 5 megapixeles érzékelőt kapott, az egyetlen eltérés jelen állás szerint az, hogy a hátlapi megoldás autofókusz támogatással is bír, míg a szelfizésre alkalmas egység fixpontos. Sajnos LED-es villanó egyikhez sem társul.
A Samsung ebben a készülékben az Intel processzorát vetette be, nevezetesen egy hatodik generációs, Core m3 szériás (Skylake-Y) termékről van szó. Ez az egység kétmagos és 2,26 GHz-es órajel elérésére képes, a grafikus feladatok végrehajtásáért pedig egy Intel HD Graphics integrált feldolgozó a felelős benne. A Windows 10 rendszer számára 4 GB-nyi memóriával szolgál a Galaxy TabPro S, amire bizony szükség is lesz akkor, ha valaki nem kizárólag internetezni szeretne rajta. A tárhely szerepkörében egy SSD meghajtó fedezhető fel, a készülék választható lesz 128 GB-os kapacitással, de akinek ez kevés lenne, akár 256 GB-tal is lecsaphat rá. A kapcsolati megoldások terén nagyon jó a helyzet. Hogy miért? Nos, a megszokott Bluetooth 4.1 modul, valamint a 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak is megfelelő Wi-Fi-n felül van még benne GPS vevő – ami a megbízhatóbb és gyorsabb működés érdekében a GLONASS műholdakat is segítségül tudja hívni –, valamint 4G LTE hálózati modem is. Ez utóbbi ráadásul hatos kategóriába sorolható, ez pedig azt jelenti, hogy akár 300 Mbps-os letöltési sebesség is elérhető vele megfelelő infrastruktúra mellett, felfelé pedig 50 Mbps-mal küldi az adatokat.
Az újdonsághoz tartozik egy fizikai billentyűzet (ezen van érintőpad is), sokfelé kettő az egyben gépként beszélnek róla, pedig valójában ennél sokkal egyszerűbb felépítésű. A gombsor nem csatlakozik hozzá közvetlenül a Galaxy TabPro S-hez, csak a sérülések ellen védő tok részét képezi – ilyen vagy ehhez hasonló kiegészítő szinte minden táblagéphez létezik. A masinán van HDMI kimenet, Micro-USB 2.0 aljzat és egy C-típusú USB csatlakozó felület is. A Samsung szög egyszerű dizájn alkalmazott a készüléknél, ami félelmetesen vékony lett, és a tömege is kedvezően alakult. A térfogata 290,3 x 198,8 x 6,3 milliméteres, és 693 grammig kúszik alatta a mérleg nyelve. A kiváló fizikai jellemzők részben annak tudhatóak be, hogy egy nagyon sovány akkumulátorra lett bízva a szerkezet. A Samsung tervezőgárdája egy mindössze 5200 mAh-s (39,5 Wh) telepet alkalmaztak. 12 colos megjelenítő mellett semmi esetre sem ad ez bizakodásra okot, de a vállalat azt ígéri, hogy 10,5 órán át fogja tenni a dolgát a készülék a feltöltést követően, remélhetőleg tényleg így lesz, mert a rövid üzemidő sok érdeklődőnek a kedvét szeghetné. Feketébe és fehérben lesz megvásárolható a táblagép. A Samung Galaxy TabPro S már a billentyűzetes tokkal karöltve fog a boltok polcaira kerülni, sőt mi több, még egy érintőtoll is tartozik hozzá. Az árazásról egyelőre nem esett szó, de remélhetőleg nem csillagászati összeggel kell számolni. Csak annyiban lehetünk most biztosak, hogy a készülék februárban fog megjelenni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. vorosokt
2016.01.06. 13:41
vannak telefonok amikben nagyobb aksi van. nem fogom megérteni hogy miért jó az hogy a saját súlyától eltörik annyira vékony és mellé azt se bírja ki hogy a buszon hazafelé olvasgass, internetezz. kétlem hogy 10,5 órát bírna átlagos használattal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ThePoweR voros...
2016.01.06. 13:45
Biztos hazudnak valamennyit, meg attól függ nekik mi az átlagos felhasználás, de simán lehet 10 óra. Azért a mostani telefonokban még közel sincs 5000 mAh aksi mégis bírják 5-6 órát. Pl az S6-ban is 2500 mAh.

Egyébként igazad van. Nyugodtan lehetne 1mm-rel vastagabb és nagyobb aksi, de akkor már lehet hogy nem szívesen hordoznád magaddal az ~1kg tabletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.06. 13:57
39,5 wattórás ennek az akksija az új retina macbooknak 39,7. Mind a kettő Core M es, kijelzőjük is hasonló, ebben még alacsonyabb TDP-s is a core m, szerintem bírni fogja simán, ráadásul ez amoled. Telefonban az életben nem lesz ekkora akksi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vorosokt ThePo...
2016.01.06. 14:02
nem biztos hogy sokkal nehezebb lenne, az IPad Air 2 9,7 colos 6,1 mm vastag 437 gramm és 8820 mAh aksi van benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.06. 14:03
Iphone 6 plus akksija-»2915 mAh(11.1 Wh). Nem tudom pontosan, hogy számolják de nem mindegy a feszültség se. Ez közel 3000 mAh és 11Whr na ez a Samsung meg közel 4x annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vorosokt jonos
2016.01.06. 14:04
http://www.gsmarena.com/oukitel_k10000_has_worlds_largest_battery_now_up_for_preorder_for_19999-news-15429.php
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.06. 14:09
Attól, hogy 10 amperórás az akksija még mindig kisebb mint egy 8Ah 95 wattórás laptop akksi. Az a baj, hogy ezekkel az adatokkal nem lehet tisztán összemérni azt, hogy hány óráig bírja.

Mivel más az üzemi feszültsége egy telefonnak és egy tabletnek ezért nem lehet pusztán a mAh alapján összevetni. Ha a telóban és a tabletban is ugyanazon SoC lenne akkor oké, de ebben a tabletben egy Core M van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. david99999... jonos
2016.01.06. 14:47
Egyetlen egy adat kell az Ah mellé, hogy mennyi áram szükségeltetik neki használat közben. Ha tudod két eszköz áramfelvételét az az akkumulátorok kapacitását Ah-ban, összemérhető az üzemidő. És mivel csúcson járatva is ugyanarról a feszültségről táplálod meg üresjáratban is, ezért a feszültség nem mérvadó az üzemidő tekintetében, az áram annál inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.01.06. 14:52
Köszi a választ, nagyon távol van ez attól amit tanulok, csak a puszta adatokat néztem, és ebből szűrtem le, hogy nehéz általánosítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. david99999... jonos
2016.01.06. 14:57
Általánosítani nehéz, halvány lila gőzöm nincs, hogy mennyi áramot vesz fel a telefonom/ tabletem terhelés alatt vagy éppen üresjáratban. És abban is teljesen igazad van hogy csak az Ah-ból nem lehet következtetni az üzemidőre. A nagyobb érték jobb, de ha a készülék több energiát igényel akkor nem lesz több az üzemidő A TDP-ből lehet egy nagyon durva becslést adni. Kérdés érdemes-e utánajárni minden nagyobb alkatrész fogyasztásának. Szerintem nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2016.01.07. 12:59
Ez nem kicsit tetszetős számomra, de ismerve a Samu árképzését biztos, hogy "egész égboltot betöltő" csillagászati ára lesz!
Dolgozni kellene, ezért hosszas vacillálás után arra jutottam, hogy mindenképpen WinOS-el futó tábla jöhet csak szóba.
Mivel én rettentően utáltam a W8.x OS-t ezért külön öröm, hogy már a 10-es lesz rajta.

Ezzel kapcsolatban meg is kérdezném, hogy mi értelme van az androidos újonnan piacra dobott készülékeknél, hogy 5.x-el adják ki és valamikor utána "küldik" a 6.x frissítést?
Ennyire nehéz volna "alapból" azzal kiadni egy újonnan debütáló hardvert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!