iPon Hírek

Reflektorszerű fűtőrendszert fejleszt az MIT

Dátum | 2014. 07. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A nagy épületek fűtése rendkívül sok energiát emészt fel. Az Egyesült Államokban a teljes energiafogyasztás 20 százalékáért a kereskedelmi épületek, tehát az irodaházak, raktárak, áruházak és plázák felelősek. Ez azért is döbbenetesnek tűnő szám, mivel ezek az épületek az idő jelentős részében egyáltalán nincsenek tele. Az MIT kutatóinak egyik új projektje a hasonló épületek fölösleges energiafogyasztását próbálja csökkenteni, mégpedig lokalizált hőnyalábok révén. A Local Warming névre keresztelt rendszer LED-eket használ, és reflektorszerűen közvetlenül az emberekre sugározza az infravörös fényt. Vagyis nem az egész teret fűti, hanem csak azokat a részeket, ahol ténylegesen tartózkodik valaki.
A rendszer ráadásul követi az emberek mozgását, vagyis olyan mintha mindenki egy saját ki nappal rendelkezne, mondja Carlo Ratti, az egyik fejlesztő. A prototípust a Velencei Építészeti Biennálén mutatták be. Ez egy méretes infravörös világítótestből áll, amelyet egy tükrös, hajlított felület ölel körbe, ez hozza létre a nyalábot, és irányítja a fényt a célba vett területre. Egyelőre meglehetősen méretes a készülék, de Ratti szerint némi fejlesztéssel praktikusabb méretekre lesz zsugorítható. A lokalizált fűtésnek persze nincs sok értelme, ha egy emberekkel teli helyiséget akarunk felhevíteni. Ilyen esetekben célszerű a hagyományos fűtési eljárások valamelyikét bekapcsolni. Ratti szerint a rendszer leginkább olyan nagyobb terekben lehet használható, amelyeket eleve nagyon nehéz fűteni, és senki nem tartózkodik bennük huzamosabban, ilyenek például az épületek előcsarnokai. A fejlesztő elmondása szerint a fűtésre használt energia akár tizedére is lecsökkenthető az infravörös nyalábok révén, ha csak ketten tartózkodnak egy adott helyiségben. Az Egyesült Államok energiaügyi fejlesztésekkel foglalkozó ügynöksége komoly érdeklődést mutat a lokalizált fűtő és hűtő rendszerek iránt, számukra mind ezek viselhető változatai, mind pedig a Local Warminghoz hasonló, hőnyalábos megoldások érdekesek lehetnek. A hűtés és a fűtés decentralizálása komoly energiamegtakarítási lehetőségeket rejt, arról nem is beszélve, hogy egészen újfajta építészeti irányoknak nyithat utat, mondja Ratti.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Rojik
2014.07.02. 12:22
Már várom mikor jön meg az első film, amikor egy helyiséget bezár egy hacker és ezzel öl meg valakit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TheEnginee...
2014.07.02. 13:58
Ez hihetetlen... igy eladni mar megint a spanyol viaszt...
Több 10 eve hasznalnak infra paneles fütesi rendszereket pl. ipari csarnokok fütesere, pont azert, hogy a levegöt ne fütsek fel hiaba, meg ejszakara ne kelljen höt tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2014.07.02. 16:09
Az is egy kérdés, hogy minek fűtik egyáltalán az ilyen helyeket.

TheEngineer:
Az általad említett megoldás tényleg jól működik régóta, de nem tudom, annak mennyi a tipikus fogyasztása egy hagyományos radiátoros rendszerhez képest.

Itthon én még csak templomban láttam működés közben infrás fűtést, ott nagyon praktikus, mert az idő nagy részében nincs szükség a melegre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TheEnginee... dzsuz...
2014.07.02. 16:56
Inkább effektivitásról beszélnék fogyasztás helyett, mert a fogyasztás ugye annyi amennyi.
Azért teszik be, mert nem a levegőt fűti, hanem sugároz, és jobb a hasznosulása. Az ember hőérzete is sokkal jobb, ha infra sugár éri, és nem konvekciós úton éri el az energia. Hiába mégis a napon nevelődtünk pár(100)ezer évig...
Egy szó mint 100 ez egy tök jó, és jól kiforrott rendszer, amit tökéletesíteni próbálnak, de személy szerint nem hiszek a "mozgáslekövetős sugárterápiában". Annyi többlet motyó lesz hozzá, hogy egyszerűen nem éri meg azért a pár %-ért, amit lehet nyerni a konvencionális infra paneles rendszerekhez képest.. Persze nem olvastam a tanulmányt... Szóval épp tévedhetek is, de ebben nem igazán hiszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka TheEn...
2014.07.02. 22:17
Annyi van (tapasztalatból mondom), hogy ott, ahol fix infrás hősugárzóval fűtenek, ritkán vagy benne a sugárnyalábban. Ha azon kívül kerülsz, akkor meg semmit sem érzel belőle. Azt meg sehol sem játsszák el, hogy az egész alapterületet besugározzák. Jó ez a követéses módszer. Már én is kitaláltam pár éve, hogy kéne egy ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheEnginee... fofok...
2014.07.03. 10:23
Ez teljesen jogos. Ha nem vagy a nyalabban, nem er semmit.
A rendszerek amikkel talalkoztam, olyan munkahelyeket fütöttek, ahol az ember jellemzöen nem tamolyog sokat, illetve ahol tamolygott, ott a folyoso iranyaban müködött a fütes.
Mondjuk jobban meggondolva ösztönzöleg hathat, ha helyhez kötve dolgozik az ember. Ne trecselni jarjon össze a cimborakkal, mert 2 embernel több nem fer bele a nyalabba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fzoltan
2014.07.03. 21:59
Pontosan ugyanaz a baja, mint a hagyományos infrának: persze, téged fűt, de amint megfogsz valamit, az hideg lesz, valamint a falak/tárgyak is "sugározzák" a hideget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!