iPon Hírek

Régi térképek online gyűjteménye

Dátum | 2012. 03. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Old Maps Online néven a héten megkezdte működését a történelmi térképek legnagyobb online gyűjteménye. Az év végére már 60 ezer különféle korokból származó térképen böngészhet a nagyközönség az oldal létrehozóinak szándékai szerint. A gyűjtemény összeállításában számos könyvtár, levéltár és térképészeti gyűjtemény vett részt a világ minden tájáról. A „tárlatnak” a Portsmouth-i Egyetem történeti földrajzi információs rendszere ad otthont.

Ennyi térkép egy helyen való elérése már önmagában is figyelemreméltó dolog, de ami igazán különlegessé teszi a gyűjteményt, az annak felépítése. A kezelőfelület kialakításánál arra törekedtek a fejlesztők, hogy bárki boldoguljon vele, aki képes használni a Google Térképeket. Az oldalra látogatónak a rendszer először a felhasználó saját tartózkodási helyét megjelenítő térképeket kínálja fel, majd innen indulhatunk felfedezőutunkra a világ bármely pontjára. A világtérképen ráközelítve egy területre, megkapjuk az azt ábrázoló térképeket. A minket érdeklőre rákattintva aztán közelebbről is szemügyre vehetjük azt, mivel a rendszer a vonatkozó könyvtár oldalán található nagyfelbontású térképváltozatra navigál. Kereshetünk az oldal adatbázisában földrajzi nevek szerint, a keresődoboz alatt pedig beállíthatjuk, hogy melyik időszak térképeit kívánjuk megvizsgálni az időszámításunk szerinti 1000 és 2010 közötti időszakból.


Magyarországi területekről is számos térkép található az oldalon, Wolfgang Lazius 1552-es térképétől kezdve (a fenti képen), Mikoviny Sámuel 18. századi művén át napjainkig. Olyan „ínyencségek” is megtekinthetők, mint például a britek által 1942-ben kiadott magyarországi térképszelvény.

A gyűjtemény még közel sem teljes, a rendszer időnként döcög, hibák is akadnak, de maguk a térképek szinte mindenért kárpótolnak. A fejlesztők célja, hogy minél több régi térkép bekerüljön az adatbázisba, ennek megvalósításához könyvtárak, intézetek, múzeumok segítségét kérik, illetve magángyűjtők és kisebb szervezetek jelentkezését is várják.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Szerzetes
2012.03.09. 17:38
Nagyon király!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Anubis79
2012.03.09. 19:08
Óriási! Kösz:-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!