iPon Hírek

Rejtve maradt a kíváncsi szemek elől a Radeon RX Vega

Dátum | 2017. 07. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD egy RX Vega túra keretén belül népszerűsíti következő generációs videokártyáit, a „roadshow” első helyszíne pedig Budapest volt. Ahogy azt korábban már megírtuk, az eseménynek az Akvárium Klub adott helyet, a részvétel pedig ingyenes volt, de előzetes regisztrációhoz kötötték.
A show előtt sokan arra számítottak, hogy az AMD végre megmutatja a Radeon RX VEGA család első tagjait, azt azonban már előre lehetett sejteni, hogy lényeges technikai információkról nem esik majd szó, valamint az árakról sem rántják le a leplet, hiszen a valódi puskaport későbbre tartogatják az illetékesek. Mi személy szerint nem voltunk jelen a rendezvényen, ugyanis valami azt súgta, hogy nem számíthatunk túl nagy tűzijátékra – és a megérzés sajnos helyesnek bizonyult. Az AMD egyébként is csak azt ígérte, hogy megmutatja, milyen játékélményt nyújt a Radeon RX Vega sorozat, ezt az ígéretet pedig teljesítették is.
A látogatók beszámolója szerint a rendezvény eléggé lapos volt, a Radeon RX Vega videokártyát pedig alaposan elrejtették a kíváncsi tekintetek elől, ugyanis a vele felszerelt számítógépházat nem volt szabad kinyitni, a videokártyát pedig nem akarták megmutatni a jelenlévőknek. Azt viszont ki lehetett próbálni, hogy milyen játékélményt nyújt a rendszer, sőt, ehhez összehasonlítási alapot is biztosítottak, ugyanis egy GeForce GTX 1080-as videokártyával szerelt rendszer is rendelkezésre állt.
A konfigurációk Ryzen R7-es processzorral rendelkeztek és a videokártyától eltekintve egyformák voltak. Monitor terén volt némi különbség, ugyanis az AMD-s rendszerhez egy FreeSync támogatással ellátott terméket társítottak, míg az Nvidia videokártyával szerelt PC-hez már G-Sync támogatással rendelkező monitor csatlakozott. A monitorok típusjelzéseit és a gyártó logóját egyaránt letakarták, valamint azt sem árulták el, melyik rendszer pontosan mit tartalmaz. Mivel a fotókon ASUS dominancia látszik, erősen valószínű, hogy a tesztrendszerek monitorjai is az ASUS műhelyéből érkeztek.
Annyi kiderült, hogy az aktuális játék – ami egyes beszámolók szerint a Battlefield 1 volt, míg mások a Sniper Elite 4 nevét emlegetik – Ultra részletesség mellett futott, ami a GeForce GTX 1080 esetében 60 FPS feletti teljesítményt jelenthet. A látogatók szerint az egyik tesztrendszer a rajta futó demó bizonyos pontján akadozott egy picit – azt nem tudták megmondani, melyik, hisz nem derült ki.
A fenti bemutató alkalmával egy érdekesség elhangzott: az azonos alapokon nyugvó AMD és Nvidia tesztrendszer között 300 dolláros árkülönbség van, méghozzá az AMD alapú rendszer javára. Abból kiindulva, hogy egy FreeSync támogatással rendelkező monitor rendszerint 200 dollárral olcsóbb, mint egy G-Sync képes példány, a konfigurációk egyéb részei pedig azonosak voltak, az Nvidia GeForce GTX 1080 és a Radeon RX Vega között 100 dollár árkülönbség lehet. Már csak az a kérdés, melyik Radeon RX Vega modell tette tiszteletét a bemutatón. Akármelyikről is van szó, árazás terén a 450 és 500 dollár közötti szintet célozhatja meg.
A kevés lényegi információt elnézve most már biztosak lehetünk benne, hogy az igazi puskaport a tényleges rajtra tartogatja az AMD. Ez pedig a SIGGRAPH 2017 alkalmával lesz, 2017. július 30-án, azaz rövidesen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. Kajafun
2017.07.19. 17:17
Nagy az esélye, hogy mindkét gépben nvidia kártya volt!
Végül is, egy nvidia kártyával is meglehet mutatni a vega teljesítményét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Derivel
2017.07.19. 17:50
Hát így Freesync és G-sync mellett igazából teljesen felesleges volt ez az "összehasonlítás", hiszen nem tudtuk meg, hogy mekkora a különbség a kettő között. Ez ilyen "nesze semmi fogd meg jól" bemutató volt. Nem is értem, hogy miért vártam mást az AMD-től.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Krisbart
2017.07.19. 18:11
Most nem azért de van olyan ember aki azt gondolta hogy ebbe a fostalicska országban fogják bemutatni az új karit?Hát akkor az nagyon eltévedt valahol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. thestock
2017.07.19. 18:15
Nos én beregisztráltam,és el is mentem. Az már más kérdés hogy nem mentem be 4-fél3 között értem oda,bízva benne hogy elkerülöm a tömeget. Nos nem, volt tömeg, csak nem a dolgozó felnőttek alkották, hanem a 20 év alatti korosztály. Nem tudom hogy miután tudták hogy sokan lesznek tettek-e valamit a befogadóképesség növelésére, de nem szeretem a hering party-t. Infoval nem szolgáltak hogy kb mennyit kell várni, így fogtam magam és eljöttem. Többre tartottam volna hogy ha beültetnek egy terembe,és valaki bemutatja hogy mit tud az ezzel szerelt gép,hogy mire számíthatunk, mint hogy arra várjak hogy leüljek játszani pár percet. Ezen a korszakon túlestem általános iskolában, mikor cserélgettük a számtech teremben azt a gépet amin volt játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. B_Real
2017.07.19. 18:39
Otto, ha voltál majd számolj be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. solyomjani
2017.07.19. 18:45
Szerintem a Radeonos gép volt ami akadozott , gondolom ezért nem mondták, hogy na kérem ez Nvidias gép, ez meg Radeonos gép, mert akkor egyből kiderült volna az igazság. Mert ha az Nvidiason akadt volna, akkor hülye lennék eltitkolni, hogy melyik gépben milyen márkájú kártya van, ezzel a saját termékemet fényezhetném, hogy lám a mienkén akadás, reccenés nélkül, a konkurens kártyáján azért már néha akadozva fut a game.

Freesync és G-sync-kel kapcsoltban egyet értek Derivel kommentjével, ez a két technológia jelen esetben pont az összehasonlítást gátolta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Worlon thest...
2017.07.19. 18:53
Mi is így jártunk a kollégámmal,, pedig fél 3 felé értünk oda. Az egész rendezvény kritikán aluli volt. Másfél órát álltunk sorba, ez alatt 3 turnus ment be, ami kb. 3x8-10 embert jelentett. így is kb. még 20-an voltak előttünk, amikor feladtuk. Már ha lehet sorról beszélni, mert ez is szervezetlen volt. Mindenki oda állt, tülekedett, ahova nem szégyellte, ajtó előtt félkörben tülekedtünk.
Közben az egészet meg is akasztották un. nyeremény játékkal, ami abból állt, hogy a feltett kérdésre vagy a legmagasabb embert, vagy a leghangosabban ordibálót kérték meg válasz adásra, amit amúgy rendszerint meg se tudtak válaszolni. Kisebb google háború után 2-3. ember mondta meg a helyes választ. Az egész rendezvény átgondolatlan, szervezetlen volt, bent semmi hűtés, 40 fok, sok izzadt 12 éves. Biztos bennünk a hiba, hogy valami komolyabb, szakmai dolgot vártunk egy világ cégtől, de ez a nyári szüneten lévő, unatkozó kisgyerekeknek volt, akiknek nincs más dolguk, mint fél napokat sorban állni. Sajnálom azokat a szerencsétleneket, akik esetleg külföldről jöttel el ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. hunspirit
2017.07.19. 19:07
Pedig nagyon könnyű volt megállapítani melyik volt a radeonos gép. Csak oda kellett tenni mellé a lábadat, ha égette, akkor radeon, ha nem akkor nvidia.

Egyébként az Nvidia újra kiadhatná a GTX 480-at. Kerülne mondjuk 25000 Ft-ba, annyiért jobb teljesítményt hozna mint a konkurens radeon, akkor az is egy nagyon jó kártya lenne így 2017-ben. Ja, nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. thestock Worlo...
2017.07.19. 19:08
Áhhhh én annyit nem vártam. Nem láttam senkit akitől esetleg lehetett volna érdeklődni hogy most akkor hogy is van ez a dolog.
Én úgy tartottam volna elfogadhatónak hogy ha egy nagyobb teremben kialakítanak annyi helyet hogy kb fél óra alatt felgyülemlett tömeget be lehessen terelni, 20-30 perc alatt ledarálják a mondandód, demok, kvíz, elszórnak egy kis reklámanyagot,és viszlát.
Arról nem is beszélve hogy amíg várakozik az ember, addig lehetett volna kivetítőn valamit mutatni, akár régebbi bemutatókat is, hogy addig se unatkozzon aki kint van. Ez persze csak az én véleményem, én nem vagyok ájemdé rendezvényszervező
A jelenlévőkről meg inkább nem nyilatkozom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Worlon thest...
2017.07.19. 19:23
Igazad van. Kint várni is dög unalom volt. Egy monitoron ment valami értelmezhetetlen izé, ami még csak nem is játékból volt, hanem élőszereplős, 2 perces unalom. Nem tudtuk, mi köze annak az egészhez. Ha a VGA is ilyen lesz, akkor 15 év után újra NV lesz a gépemben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. B_Real hunsp...
2017.07.19. 19:36
A lényeg, hogy te megint szakmai módon szóltál hozzá... Komolyan, ezért inkább be se logolj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Terror hunsp...
2017.07.19. 20:09
A GTX480-ast mondjuk nem, de ha a GTX980 és 980Ti most jelenne meg, akkor is elég jól állnának az AMD-hez képest. És mikor volt az már...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. s_otto B_Rea...
2017.07.19. 21:18
beszámoltam a budapesti show első topikjában...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. I.Jozsef83
2017.07.19. 22:52
Arról lehet valamit tudni , hogy kik voltak a MO-i töketlen szervezők ? Mert hogy még 1X szerintem nem jönnek ide az is biztos ...
Krisbart 2017. 07. 19. 18:11

+++ ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Samanoske
2017.07.20. 00:31
Még jó,hogy egy felsőkat.hártya több mint 60 fps-el ment.
A hölgyek legalább nem voltak laposak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pdx06
2017.07.20. 04:27
Szerintem még 5 év múlva is Battlefield 1 meg GTA5 lesz a mérce, annyira üres a játékpiac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Janus27
2017.07.20. 07:53
Kezd kissé vicc lenni ez a Vega, lassan egy éve "etetik" a világot hogy majd így meg úgy..... Valószínűleg az 1080ti megeszi reggelire a legnagyobb Vega-t, plusz mire az megjelenik addigra már a Volta is piacon lesz! Hol szarta ezt el ennyire az AMD???? Pár éve, a GCN architektúra megjelenésekor minden szempontból előnyben voltak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba Janus...
2017.07.20. 08:25
Mondjuk ott hogy 10x kisebb cég, mint az nVidia és nincs pénze gyökeresen új, a modern igényeknek megfelelő architektúrát létrehozni ? Helyette ezt a GCN-t tologatják, ami már a GCN1-es 7870 idejében sem volt számottevő előnyben (csak a kifutó fermis 5xx-as nvidiákkal szemben). onnan meg az nvidia fogyasztás alapon lelépte ?

Ma már egyenesen ott tartunk, hogy a Vega vízhűtés nélkül throttlingol, nincs benne semmi tuning potenciál, mert gyárilag annyira fel kellett csavarni az órajelet, hogy elérje a 1080-at, amiben viszont még bőven van tartalék. By WCCF, szóval azért várjuk ki, de valójában tényleg minden erre mutat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thestock pdx06
2017.07.20. 10:18
A szokásos lemez ugye?
Az hogy milyen játékkal tesztelnek szerintem függ a grafikus motortól és a népszerűségtől. A GTA még mindig az egyik legnépszerűbb játék, nem azért van palettán mert az az utolsó megjelent cím...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. katt777 Kajaf...
2017.07.20. 11:31
Én is rögtön erre gondoltam. Csak mondjuk ne a legerősebb nV-t tegyék be. Vagy 580CF volt? Ha az pont GTA5-ben és BF1-ben skálázódik jól, akkor tuti. Guru3D-n irigykedtek, meg nem értették, miért Bp. Nyilván ezt a gagyi haknit csak itt lehet eladni, rabszolgaföldön, úgyis állnak ezek sorban Pennytől a kórházakig, mint a birkák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Janus27 ChoSi...
2017.07.20. 13:23
Részben egyetértek veled, kivéve a GCN1-es részt. A 7870 nem a csúcs volt hanem a középkategória. Az akkori csúcs 7970GE nemcsak a Fermit hanem az akkor legerősebb GTX680-as Keplert is megverte. Csak egy évvel később a GTX 780-as "nagy" Kepler tudta elkapni. Ergo akkoriban még bőven az AMD volt előnyben, mostanra ez bőven átfordult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ChoSimba Janus...
2017.07.20. 13:37
Ez igaz, de cserébe jóval többet is fogyasztot, már ott is a fogyasztás terhére növelték a teljesítményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. developer Janus...
2017.07.20. 14:09
FPS count-ban jók voltak az AMD-k, de stutteroltak mint állat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. TalkCafe Kajaf...
2017.07.20. 15:00
Igen, a nagy titkolózás mellett nekem is ez jutott eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TalkCafe solyo...
2017.07.20. 15:03
Talán pont ez volt a Freesync és G-Sync különbség célja.
És én is így látom, ha az Ati (ez má' Ati marad örökre) kártya lett volna a jobb, akkor nyilván siettek volna felcimkázni, hogy ez bizony az ő termékük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2017.07.20. 16:15
Mind a kettő samsung monitor volt. -linustechtipps- : -Mikor a ryzen procikat mutogatták ott is az szerepelt. Az etetésről annyit, a tyúkok is éhesek lesznek, ha köles vagy zab magot látnak a fűben -mind a kettő vega kaja a fű is; a mag is. Másik poén hogy ezekért a pénzekért te magad dolgozol meg, s te magad döntöd el mire költöd el.. az meg már más kérdés, hogy mire gondoltál mikor az előző hyperolt termék vagy szolgáltatást választottad. Sarkalatos egy marketting az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.21. 15:10
Én Asust hallottam, ráadásul a panel sem volt ugyanaz bennük (TN--IPS).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. B_Real asdsa
2017.07.21. 15:27
A képeken látható monitorok alsó kávája alapján én is Samsungra tippelnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!