iPon Hírek

Rekord decemberi Mac részesedés a weben

Dátum | 2009. 01. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Net Applications hónapról hónapra feltérképezi az egyes vállalatok piaci részesedését az internetezők körében, most sem történt ez másként. A vállalat több tízezer oldal látogatottsági adatai alapján állítja össze elemzését, amelynek értelmében az elmúlt hónap folyamán rekordot döntött az Apple és operációsrendszere, a Mac OS X.

Az elemző vállalat felmérései alapján az internetezők 9,6%-a használt a fent említett időszakban Mac operációsrendszerrel ellátott konfigurációt a böngészéshez, ami a korábbi 8,9%-os rekordhoz képest jelentős előrelépésnek mondható. Egy évvel ezelőtt, azaz 2007 decemberében még csak a felhasználók 7,3%-a internetezett Mac-es rendszer segítségével.

Ezzel egy időben az iPhone is rendkívül jól szerepel, a készülékkel ugyanis november folyamán az internetezők 0,37%-a szörfözött a weben, ám decemberben ez az érték 0,44%-ra növekedett, ami a 2007 decemberi 0,12%-os adathoz képest szintén jelentős növekedés. A telefon mobil operációsrendszere már most nagyobb részesedéssel bír, mint amekkora Linux operációsrendszerek részesedésének a fele.

Az Apple webes győzelme ismét a Microsoft kárára történt. A decemberi hónap volt a második olyan időszak, amikor a Windowst az internetezők kevesebb, mint 90%-a használta. A decemberi eredmény a Windows esetében 88,7%-ot képvisel, a szokásosnál alacsonyabb részesedést pedig az Apple készülékeinek növekvő népszerűsége okozta - állítják az elemzők.

A Net Applications szakemberei kiemelik, hogy a decemberi mutatók a megszokottnál kedvezőbb képet szoktak festeni az Apple részesedéséről, ugyanis az emberek többsége ilyenkor szabadságon van, több Mac és iPhone van használatban, még az üzleti szféra gépei, amelyek zömében Windows-os rendszerek, ilyenkor pihennek. Részben ezzel is magyarázható a Windows csökkenő és az Apple növekvő webes részesedésének ténye.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.03. 16:33
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.01.04. 16:21
Nem szeretem az ilyen felméréseket, mivel nem veszik (nem tudják) számításba a reklám blokkoló programokat használó felhasználókat. Erősen kétlem, hogy a Windows akkor is stabilan 90% körül mozogna...

mk: Természetes, hogy a MacOS-nek csak ekkora részesedés jut. A Windows kevésbé válogat a hardverek közt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!