iPon Hírek

Rekord harmadik negyedéves árbevétel az Intelnél

Dátum | 2010. 10. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel az idei év második negyedévében rekord árbevételt könyvelhetett el, ám nem sokkal ezután a vállalat illetékesei arról számoltak be, hogy a harmadik negyedév esetében már nem sikerül majd teljesíteni az ütemtervet, azaz a bevételek szerényebben alakulnak majd, mivel a keresletben némi visszaesés tapasztalható. Most elérhetővé váltak a harmadik negyedéves pénzügyi adatok, amelyek a vártnál sokkal jobban alakulnak: a cég ismét rekord árbevételt könyvelhet el magának.

Hogy pontosan hogyan is alakulnak a számok? Nos, az az alábbi táblázatból derül ki.


A pénzügyi jelentésből kiderül, hogy az Intel minden idők legjobb harmadik negyedévét zárta az elért 11,1 milliárd dolláros árbevételnek köszönhetően. Ez az eredmény negyedéves szinten is rekord, ugyanis 11,1 milliárd dolláros negyedéves árbevételt eddig még sosem sikerült elkönyvelnie a cégnek.

A mobil- és szerverprocesszorok szegmensében rekord bevétel született: ezeken a területeken 3%-kal nőtt az árbevétel az előző negyedéveshez képest. Az Atom processzorok esetében árbevétel tekintetében 4%-os visszaesést könyvelhettek el, ami azt jelenti, hogy a netbookok iránt, a kis mértékben is, de csökkent a kereslet.

A vállalat illetékesei most úgy látják, hogy a negyedik negyedév folyamán 11 milliárd dollár és 11,8 milliárd dollár között fog elhelyezkedni a teljes árbevétel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

30. somakb
2010.10.13. 13:12
Hát sok hozzáfűzniavaló nincs... 3mrd profit egy negyedévben 11,1 mrd ábevételen. Asszem lesz év végén bónuszosztás a vezetőknek...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. csicsoblad...
2010.10.13. 14:41
Az Intel nagyon komolyan adja neki. Azt hiszem a 2009 Q3 is csak azért volt 1,9milliárd, mert 1 milliárd büntetést fizettek, és ha jól tudom az nem dollár, hanem euro volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. jozsefm
2010.10.13. 14:53
27%-os nyereséghányad, ez még adózás előtti eredmény?..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. berner
2010.10.13. 15:16
ez adózás utáni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. berner
2010.10.13. 15:18
"4%-os visszaesést könyvelhettek el, ami azt jelenti, hogy a netbookok iránt, a kis mértékben is, de csökkent a kereslet" - nem pedig a konkurens cégek, vették el tőle mint azt sokan úgy hiszik... ahogy már egy korábbi topicban említettem, noti, és neti téren nincs konkurencia. Cpu platformon pedig szó szerint csak elhanyagolható konkurencia van....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. jozsefm berne...
2010.10.13. 15:51
Még szerencse hogy a konkurencia nem elhanyagolható, mert akkor nem kettő hanem három számjegyü lenne a nyereség!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. somakb
2010.10.13. 15:58
Teljesen eltörpül mellette pl az AMD, ami 4.9mrd usd piaci értékkel bír, vagy az NV ami 6,5-el... az AMD maga előtt görgetett 3mrd hitele mindössze 1 negyedévnyi profit az intelnél... irdatlan erőforrások lehetnek a fejlesztésre... ez az ahol az AMD nagyon rosszul áll, hitelből él, pénz kevés és egyszerre kellene az Intellel versenyezni CPU fronton, VGA frontom meg az NV-vel. Legutóbb a VGA-ra koncentráltak, HD5xxx jól sikerült, de CPU-k így nagyon avulnak az Intel mellett... ha meg CPU-ra gyúrnak, a diszkrét VGA rész sínyli meg. Az a baj, hogy egyszerűen az AMD kevés erőforrással rendelkezik, ahhoz hogy 2 lovat üljön meg egyszerre, a CPU+VGA piacot. A szerver piacon már szinte nullák, legutóbb 6,5% volt a részesedésük, ami szerintem mostanra már 5 alatt van. Ki fog optimalizálni oprendszert, vagy szerveralkalmazásokat egy alig részesedő cpu-ra? Senki... Bajban van az AMD bármennyire is megy a Fusion hype...főleg ilyen bevételi számokat látva, mikor ott meg az Q2-őt kivéve csak veszteség adatokat nézegethet az ember évek óta. A részvényesekben ekkor azért felmerül a kérdés, ha lehet ekkora profitot is termelni, akkor miért itt tartjuk a pénzünket?

Holnap kiderül, az AMD negyedéves számait is megtudjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jozsefm somak...
2010.10.13. 16:43
Arra nem kell várni :

"A processzorgyártó szeptember végén jelentette be, hogy a harmadik negyedévben a szokásos 5-10 százalékos szezonális erősödés helyett 1-4 százalékkal csökken a forgalom a második negyedévben elért 1,65 milliárd dollárral összehasonlítva."
Pont ezért röppentek fel az alábbi találgatások:
"Az AMD nem eladó, de a vállalat örömmel megfontol minden ajánlatot, amely a részvényeseink az érdekét szolgálja" - reagált Dirk Meyer, a második legnagyobb processzorgyártó elnök-vezérigazgatója arra a felvetésre, hogy az Oracle felvásárolhatja a céget.
Meglátjuk mit hoz a jövö de én bizom azért benne ,hogy ugy a processzor piacon történő bevezetés előtt álló fejlesztések mint a GPU üzletág meghozza az elvárt eredményeket.A 2007-es nagy válság óta kétségtelen az intel fokozott térnyerése,az árát most is fizetik akik hajlandók rá, a miértet és, a módot meg már vagy százszor belinkeltem.Az eljáró hatóságok és hivatalok szerint nem a tecnológiai, minőségi fejlettség volt az ilyen mértékü térnyerés az elsődleges oka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. somakb jozse...
2010.10.13. 17:10
Az intel is csökkentette a várakozásokat, mégis nagyobb lett az eredmény. Ezért mondom, holnap kiderül hogy AMD mit teljesített pénzügyi téren.

"A 2007-es nagy válság óta kétségtelen az intel fokozott térnyerése,az árát most is fizetik akik hajlandók rá, a miértet és, a módot meg már vagy százszor belinkeltem.Az eljáró hatóságok és hivatalok szerint nem a tecnológiai, minőségi fejlettség volt az ilyen mértékü térnyerés az elsődleges oka."

Nem a válság tett be az AMD-nek hanem a Core mikroarchitektúrára épülő Conroe és Allendale. A 2000 előtt 20 évig csak kullogott az Intel mögött. Érdemes utánanézni miből és, hogy is élt az AMD az első 15 évében... intel cpu-k mikrókódjának visszafejtése és saját gyengébb 286, 386 (nekem is ilyen jutott, majd 486DLC) asok kiadása eleve 286, 386, 486 neveken amiért kaptak is egy pert a nyakukba az inteltől és fel is kellett ezzel hagyni (vicces nem, hogy az intel márkajelzéseiből éltek, sok mezei felhasználót megtévesztve aki nem is tudta hogy az a 386 az biza nem az amit ő vélt). Mindig is évekkel kullogtak az Intel technológiája mögött. Ez volt a nagy bajuk, mert így nem volt extraprofit. Erre első próbálkozás volt a K5, gyenge volt (quake alatt vicces volt, hogy az amd szerinti fele teljesítmnyű intel pentium 2 szer volt gyorsabb a jóval eősebb fpu-nak köszünhetően, és a 3d játékok eljövetele padlóra küldte az amd pentium rate cpu-it), a K6 mégnagyobb bukta, majd a K7 volt az aranytojást tojó tyúk. Ennek az alapjaiból éltek 2006-ig, amikor is az Core architektúra jött (amit az amd pontosan előre láthatott, készülhetett rá, mert a notebookokban ekkor már 2004 óta dübörgött a dothan magos centrino platform, ami az előd és alap), látott, győzött és lesöpörte az AMD-t. Tudom, mert ekkor vettem az első Core2Duo-kból 2006 nyár végén egy e6400-ast, ami olcsóbb volt, és sokkal erősebb, mint a korabeli drága 2 magos AMD, és alapfeszen 50%-al húzható. Azóta csak nyög az AMD...

Vagyis egy jó 5 évet kivéve, az AMD technológiailag bizony mindig az Intel mögött kullogott. Mindig mindenki elfelejti, vagy nem akar tudomást venni róla, hogy az AMD történelme jórészében bizony csak követte az Intelt, a történelme első felében meg még lopott is tőle rendesen, és a nevéből élt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror
2010.10.13. 17:57
Akárhányszor vered ki rájuk, az emberek jó része akkor sem fog vagyonokat költeni a zsIntel felsőkategóriás cuccaira. Elhiszem, hogy más örömforrás nincs az életedben, csak ez a jelentés, sajnállak is érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Fzoltan
2010.10.13. 18:09
somakb: A múltból nehéz megélni. Ha körbenézel, a világon az összes terméknél ez van, hogy vannak pionírok, és vannak követők... attól, hogy valaki szerinted "évekkel le van maradva" (igazából K6-2-től kezdve már partiban voltak, Athlonnal söpörtek, Athlon XP-vel méginkább, és akkor hol vannak még a kétmagos Athlonok...), nem jelenti azt, hogy nem gazdaságos. 1998-tól 2006-ig pedig sok idő eltelt. Sajnos az az igazság, hogy az Intel igenis nagyrészt annak köszönhette/köszönheti térnyerését, hogy drága pénzeket csúsztatott a megfelelő emberek zsebébe, hogy az ő processzoraikat vegyék, nemhiába lehet Magyarországon is csak Intel processzorral szerelt gépet vásárolni közbeszerzésen, ráadásul aranyáron. Nehéz úgy versenyezni, hogy gyakorlatilag esélytelen vagy. Nem azt mondom, hogy támogassuk szegény AMD-t, egyszerűen csak tisztán kéne látni. Naív dolog lenne azt hinni, hogy az AMD-nél nem voltak ilyen próbálkozások, de érdekes módon valahogy a végeredmény nagyon egyértelmű. Nem azért van nekem AMD processzorom / videókártyám, mert az a legjobb, egyszerűen az Intel piaci viselkedésével nem értek egyet... és a vásárlásom pillanatában valahogy mindig jobban megérte AMD-t venni, mint Intelt, legalábbis az engem érintő árkategóriában... egyébként nekem is Intel procim volt előtte... anno 1994.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm somak...
2010.10.13. 18:34
Néhány dolgot azért pontosit és utal a kezdetekere !!!már akkor is!És azért az intel is meritett jócskán az AMD megoldásaiból![LINK], de teljesen értelmetlen lenne sorolni.

Ja és még valami: nem azért nincs intelem mert nem vehetném meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Juliska
2010.10.13. 18:47
Hihetetlen, amit csinál az Intel. Nyereség nyereség hátán, és ez még csak jobb lesz. A legfájóbb számomra, hogy az NVIDIA-t is kipakolták az értékelhető piacokról, a versenyhatóságok meg csak nézik, ahogy szívatják a konkurenciát. A legszebb, hogy az NV-t is beállították fekete lónak, a zárt szabványaival, holott ők csak túl akarják élni a platformosodást. Persze most már mindegy, mert a HD 6000 is jön, és sokkal nagyobb profittal tudja ugyanazt. Gáz, hogy az Intel alibi büntetésekkel mindent megtehet, pedig a versenyhatóságoknak látni kellene, hogy a VGA-piac anyagilag <mod>, és kell az IGP, ahhoz egy GPU gyártó sikeres legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. rini
2010.10.13. 18:51
Akkor közelítsük meg a dolgot a másik oldalról is. Azért van Intelem mert megengedhetem magamnak. Pedig elég lenne az AMD is. Egyszerűen megszokásból az Intelt vásárolom mert elégedett vagyok vele. Lehet, hogy hülyén hangzik, hogy a drágábbat vásárolom amelyet kiválthatnék egy olcsóbb AMD termékkel is. Mégsem fordul meg a fejemben amikor ilyen terméket vásárolók. Egyszerűen azért mert megengedhetem magamnak. És nem hinném, hogy ezzel csak én lennék így, különben az Intel már régen csődbe ment volna és nem arról szólna a fenti hír, hogy mennyi nyereséget termelt az elmúlt negyedévben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2010.10.13. 18:58
Kb. ez a leghomlokcsapásosabb komment, amit ezen az oldalon olvastam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Juliska
2010.10.13. 19:03
rini: Ez igaz. Nekem is Intelem van. Mondjuk nekem számít az ár/érték, de akkor, amikor vettem ez volt a jobb szerintem (Core 2 Q6600). A gondom igazából csak az Intel üzletpolitikája, amit nem büntetnek megfelelően. A napnál is világosabb, hogy a diszkrét grafikus kártyák piacában annyi pénz van, mint egy marék <mod>. Ha lenne benne valami, akkor már rég csinálná az Intel. Ellenben az IGP-k piaca olyan zsíros, hogy csak na. Erre a cég a különböző praktikákat bevetve kipakolja az NV-t erről a piacról. Senki ne higgye, hogy nincs meg az NV-nek a szükséges DMA licensze. A per csak egyszerű formalitás, mire véget ár, már nem lesz érdekelt az NV a PC-ben, mert a legjobb piacokról már most kidobták őket. Egyszerűen ez egy vesztes helyzet, és ez számomra szívás, mert valamilyen szinten NV fan vagyok, és érdekel is a CUDA, csak mire összehozok egy értelmes programot rá, akkorára már nem lesz min futtatni. Persze elfogadom, hogy a piac diktál, de ne úgy diktáljon, hogy a konkurens cég az erejével pakol ki valakit. Verje meg termékkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm Julis...
2010.10.13. 19:10
Csakhogy erre a GPU fronton képtelen, a Sandy még ki se jött és már mocskos módon próbálja megakadályozni az intel ,hogy a gyenge grafikus képességei napvilágra kerüljenek /dedikált transzkódoló/,de emlegethetném a konkurens termékeket,hátrányosan megkülönböztető tesztprogramok alkalmazását, a vevők szándékos félrevezetését,napestig ezek az agymosó módszerek egyes esetekben nem maradtak eredménytelenek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Juliska
2010.10.13. 19:18
józsef m.: Naná. Nem viccből nem engedik meg az NV-nek az Intelekhez való lapkakészletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csicsoblad...
2010.10.13. 19:57
józsef m. - 2010-10-13 19:10:37: Ugyanezt csinálja az AMD cpu és vga fronton, és az NV is VGA fronton, és valószínűleg minden hasonló cég. Azt szeretem, amikor 60fps-től kezd az amd és nv diáján az oszlop-grafikon, és így a 62fps-hez képest a 64-es oszlop dupla magas, és stb. Ugyanez CPU fronton mindkét cégnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThePoweR
2010.10.13. 21:56
A sok piaci elemző írja itt a regényeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. berner
2010.10.14. 10:40
Terror - 2010-10-13 17:57:46

Fáj az igazság úgy látom nagyon fáj.... borzasztóan fáj.... de ez az igazság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. berner
2010.10.14. 10:44
józsef m. - 2010-10-13 18:34:59 próbáld ki és nem akarsz újra amd-t, másrészt meg ha kell én is írok ilyen cikket pl a viáról....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm berne...
2010.10.14. 11:22
Nem kell kipróbálnom arról váltottam,és még most is van ,pontosan tisztában vagyok vele, mit mennyi pénzért ad,bármely platformján,szerencsém ,hogy egyenlőre eldönthetem hajlandó vagyok-e azért fizetni, hogy egy intel logós dobozt vegyek,az értékének másfélszereséért.

Se a hivatkoztott, se a többi cikket nem én irtam,hanem idéztem a magyar informatikai - gazdasági élet idevonatkozó nemzetközi hirügynökségektől átvett cikkjeiből.

Arról nem én tehetek,hogy a favorizált gyártód, általad igazságosnak vélt módon elért pozicioit,sehol a világon jogi szervezetek nem találták annak.

A piac "jelentéktelen " "törpe" szereplőiről nem hallattom, hogy hasonló módszerekkel ;- az eljáró ügyész szóhasználatával élve- szándékos megtévesztés ,kényszerités, zsarolás próbáltak volna, bizonyitott módon, változtatni üzleti mérlegeiken.De ha tudsz ilyet linkelni szivesen elolvasom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2010.10.14. 12:50

Fáj az igazság úgy látom nagyon fáj.... borzasztóan fáj.... de ez az igazság...


Akkor a sok elvakult csak tejeljen is nekik - én 60% áremelést javallok Intelnek - úgyis veszi sok bódult rajongó - pénz nem számít alapon... adóhatóság fele is így adóznak eme jó életű gazdag magyarjaink ? vagy csak attól vonnak le mindent aki alkalmazott.

APEH figyelni hsz-eket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. iteq47
2010.10.14. 18:18
tudtok valami ilyesmi statokkal foglalkozó siteot ahol minden nagy cég szerepel?

11,1milliárd dolcsi az ha jól számolom több mint 2.000.000.000.000 FT!!!


off
közvetetten én is hozzájárultam az elmúlt félévekben ehhez kérem a részem!
csináljuk azt mint a mávosok. valakinek van péze, amihez semmi közöm nincs, és én annyit teszek h: "... lázad! lázad! lázad!" kérek belőle. szánalmasok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2010.10.14. 18:20
berner - én lesz*rom, csak az érdekelne, hogy ez neked hol öröm. Kapsz részesedést vagy mi?

Én csak szurkolok, hogy a next széria is ilyen árakkal jöjjön, hadd csengesse ki a gatyáját is a sok Intel fan. Méghogy fáj? Dehogy fáj, jót röhögök magamban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. berner
2010.10.15. 10:29
én is mert első helyen vagyunk és igen kapok belőle nem keveset mint ahogy már említettem ebből élek Másrészt meg én is leszarom, tudom hogy első mindenben és ez a lényeg. Jahh igen és az is marad..... Másrészt meg leszarom hogy ki marad bent a piacon és ki nem lényeg hogy boldog legyek ahogy most is az vagyok....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2010.10.15. 11:47


AZ ÉLET EGY SZAR JÁTÉK ,DE A GRAFIKÁJA NAGYON OTT VAN
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rini
2010.10.15. 12:46
Fent látható az Intel árbevétele, szerdán pedig megjelent az AMD-é is. Röviden a lényege.

1,62 milliárd dolláros bevétel mellett 118 millió dolláros veszteséggel (részvényenként 0,17 dollár) és 128 milliós üzemi eredménnyel zárta a harmadik negyedévet.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm rini
2010.10.15. 13:27
Nem tul rózsás eredmények az biztos, mondjuk az uj integrált rendeszerek, és a VGA-piacon párhuzamosan zajló fejlesztések emésztik a pénzt rendesen,de reméljük, hogy a sikeres fejlesztések ,és az uj termékek piacra dobása a Q4-ben már javit valamit ezen az eredményen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!