iPon Hírek

Rekordbüntetés az Intelnek - a Media Markt is benne van

Dátum | 2009. 05. 13.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Európai Bizottság szerdai ítéletében 1,06 milliárd eurós rekordbírságot szabott ki a chipgyártóra, amiért az árengedményt adott számítógép-gyártóknak azért, hogy korlátozzák, vagy teljes mértékben kizárják az Advanced Micro Devices (AMD) chipjeinek felhasználását, valamint arra ösztönözött kereskedőket, hogy kizárólag az Intel alkatrészeivel szerelt gépeket árusítsanak.

Öt évvel korábban a Mircosoft 497 millió eurós nagyságrendű - addig példa nélkül való - büntetést kapott azért, mert üzleti magatartásával ellehetetlenítette a Netscape böngészőket gyártó versenytársa működését. A böngésző-háborúként elhíresült persorozat idén újabb állomáshoz érkezhet, hiszen most az Opera élt az EB előtt panasszal a Microsofttal szemben, hasonló indokokra hivatkozva, mint annak idején a Netscape.

Neelie Kroes európai versenybiztos szerint az Intel éveken keresztül több millió európai fogyasztót károsított meg, amiért készakarva kiszorította vesenytársait a számítástechnikai piacról. A vizsgálat eredménye szerint az Intel 2002-05 között kedvezményeket adott a számítógép gyártóknak (elsősorban az Acernek, a Dellnek, a HP-nek, a Lenovónak és a NEC Corp-nak) abban az esetben, ha azok chipjeik legalább 95 százalékát az Inteltől szerzik be.

Az Intel a Media Markt elektronikai üzletláncot is lefizette, hogy az csak Intel chipekkel szerelt gépeket áruljon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Atocha
2009.05.13. 12:36
VISSZA A HIRHEZ

Na ez az ami miatt én kizárolag AMD-t veszek!
Na jó nem csak ezért. nem az ár itt a döntő vagy a teljesítmény!! Hanem a hozzáállás! Meg amúgy az AMD chipek évekig jobbak voltak, csak ugye a negatív kampány a másik oldalról! Ma elismerem hogy gyorsabb az intel, de az AMD lemaradása sem sok. És a userek 90%-ának tőkéletesen megfelelne az AMD is.

Lehet az intel 100x gyorabb az AMD, ha egyszer egy hernyó cég! És a vicc az, hogy ezt mindenki tudta, tudja és mégis csak most van itélet!
Persze az intel majd kiköhögi azt a pár ojrot és még így is zsirosan nyereséges marad...

Helyes döntés! Most jöjjenek azok a cégek akik elfogadták ezt az ajánlatot, egy arányos pénzbüntivel és tessék forgalmazni AMD-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. BullFrog
2009.05.13. 12:50
Atocha, nem igazán értem ha tudod hogy jobb, miért a veszed? O.o világ életemben AMDm volt, tavaly viszont INTEL-t vettem, mert jobb, kit érdekel micsinál a cég, ha jobbat gyárt, viszont aláírom hogy télleg undorító dolgot csinált, és meg is érdemli ezt a bírságot, sőt többet is ^^ viszont nem amiatt, hogy ő olcsóbban adta a dolgokat....ez teljesen normális üzleti dolog, ha én adok neked egy monitort 50 ezerért, ami ugyanolyan mint a másik 60 ezerért, te melyiket veszed? és én tehetek arról hogy tőlem vetted meg? O.o

Viszont nem értek egyet azzal hogy Microsoftot Netscape beperelte, mi az hogy ellehetetleníti a többi böngésző szerepét? őszintén van még aki használ Netscape communicatort? Kétlem! és nem azért mert Microsoft nem engedi, hanem mert , és van jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zombi_kill...
2009.05.13. 12:52
elég lassan őrölnek azok a bizonyos malmok.az hogy a média markt nem árul AMD-t a sztori 4-5 éve is kipattant már,de sikeresen lepénzelték a médiát.
fültanúja voltam mikor az osztályvezetők beszélték.


de hát a hülyebolt már több mint 10 éve itt van és csak most vették észre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Fallen
2009.05.13. 12:58
Nem gyorsabb 100x, mint az AMD, nem a driverei, stb, csak ez híresült el róla. Mindig van olyan szitu, hogy az egyik jobb valamennyivel, aztán a másik. Mindenesetre ezek után már várom előre a harmadik, de főleg negyedik negyedéves piaci helyzetet, mert ez nem csak 1kkk bünti, de jelentős arcvesztés is a nemzetközi piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. BullFrog
2009.05.13. 13:08
egyébként aki kompletten vesz gépet médiamarktban az meg is érdemli hogy >>

olcsóbban jobbat kap ha maga, vagy ismerőse pakolja össze a dolgokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Atocha
2009.05.13. 13:10
Fallen: lehet félreérthető voltam.
Nem azt mondom, hogy az intel 100x gyorsabb az AMD-től, hanem hogy HA 100x lenne is gyorsabb, akkor sem vennék intelt...

BullFrog: tehát ha odamegy hozzád egy véres kezű "üzletember" és neked ad 10 millió dollár értékű gyémántos és mosolyogva közli, hogy "levágtam érte 100 niggert", akkor te simán zsebreteszed.
A példa lehet sántit (biztos), de az elv a lényeg. Nem veszek olyan cégtől termékeket, mégha jobb is mint más, ha ennyire tisztességtelen.

Nyugati felfogás: Ha nem akarod, hogy kihaljon a hering, ne vegyél és ne egyél heringet. Ergo nem fogják kihalászni, aminek egyenes következménye, hogy nem pusztulnak ki!

Az olyan felfogásokon kellene változtatni mint a tied M.országon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BullFrog
2009.05.13. 13:14
Pontosan, jelenlegi gazdasági helyzetben ha aztmondaná valaki hogy nesze 10millió forint, akkor nem mondanék nemet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sarocker
2009.05.13. 14:04
BullFrog: A MediaMarkt még akkor sem MOD át annyira, mint a haver, ha MOD drágán veszel ott gépet. Sajnos a haver ott MOD át, ahol csak tud, ha süket vagy hozzá, és még garanciát sem ad. Neked meg nekem könnyű, mert értünk hozzá, de Kovács Lajos néninek az egérről egy rágcsáló jut eszébe, a winchesterről meg jó esetben egy puska. Ezért van létjogosultsága a MediaMarkt gazdaságos számítógépnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zombi_kill...
2009.05.13. 14:18
Kovács Lajos néni nem vesz pc-t.egyébbként is,te sem veszel olyat amiről fogalmad sincs,vagy ha mégis megkérsz vkit akiben bízol és ért hozzá.ugye?

jah,ki a tökömnek kell albacompos konstrukció,10-ből egy el sem indul!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Fallen
2009.05.13. 14:40
Atocha: akkor én bocs : )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror
2009.05.13. 14:54
BullFrog - Netscape-et lehet hogy nem használ már senki (mondjuk mert már nem is fejlesztik), de a motorját felhasználó Firefoxot mondjuk nem kevesen, és ők is benne vannak a pakliban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2009.05.13. 15:03
Hogy örültök! De mennyi haszna volt ezen? ÉS mennyi vesztesége az AMDnek? Dúrván 2,5Mrd USD haszna volt az Intelnek negyedévente a válság előtt! CSak h legyen elképzelés arról, hogy miből fizeti majd ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zombi_kill...
2009.05.13. 15:52
jah én örülök.ha nem tudja kifizetni akkor az azt jelenti hogy ezen előny nélkül halálra volt ítélve a cég!az AMD majdnem lehúzta a rolót mert nem volt elég bevétele!ne fizesse ki,menjen tönkre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sfsxnight
2009.05.13. 15:53
sarocker: Nagyon frankó haverjaid lehetnek ha így beszélsz. Tudod én megbízok a haverjaimban, barátaimban, és ők is ezt teszik velem, kölcsönösen. A haver ezért haver, ha meg akkor Te vagy a balek hogy kezdtél vele. Pl most rakok össze "havernek" gépet, és a legjobban kapja a pénzéért, egy forintot nem huzok le tőle. A garanciát meg a pcbolt adja egyenként az alkatrészekre.
Ha meg valaki valakit az nem a haverja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.05.13. 16:21
Jó lenne kicsit figyelni a jelzőkkel, mert lassan mennek banok és akkor legalább nyugi lesz.
Ez egy egyszerű visszaélés, mentek a kenőpénzek, ez van itthon is, sőt szerintem az egész világban, ez van, AMD se szent, simán el tudok képzelni hasonlót bármely cégről, Intel csinálta, megbukott most meg perkál ez van, többi cégnek is lehetne osztogatni a bírságokat, kibírnák, ha meg nem akkor sincs semmi, újabb válságáldozat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Csaber
2009.05.13. 16:50
Nem is olyan sok a bünti , azt hittem több lesz de remélem akik elfogadták az Intel ajánlatát azokat is megbüntetik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2009.05.13. 20:25
Szerintem a bodzaszedésből fizetik ki. Egyes hazai vállalkozóknak jól megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Baly13
2009.05.18. 17:30
Énszerintem ez csak fölösleges kapálózás a versenytársak részéről, mert a piac annak áll, aki jobban tudja eladni a termékét, lehet az extra pocsék is vagy hiper-szuper is.
Én személy szerint nem állok egyik gyártó pártjára, se de aki jobban mozog, az üzleti világban az milliószor jobban megérdemli a sokkal nagyobb nyereséget, mint az ellenfele.
Tegyük fel, hogy van egy cégük és az árul egy terméket, amit senki más nem. Tökéletesen el tudjuk adni addig, amíg meg nem jelenik a konkurencia. Mondjuk 5-6 évig egyedül uraltuk a piacot és a vásárlókba az idegződött be, hogy az XY cég gyártja ezt meg ezt a terméket. Igen, ám de mivel, hogy megjelent a konkurencia és LEHET, hogy olcsóbban kínálja a termékét, ami nem feltétlen jobb a mienknél, de ezért a többség áttér az ő termékére, még ha rosszabb is, mert ő olcsóbban adja. Hát most őszintén nem folyamodnátok mindenféle (finoman) üzleti cselhez? Hát dehogy nem mert ilyen az ember és ez teljesen érthető is, mert (visszatérve a példához) ugye mi már régebb óta forgalmazzuk egyedül a terméket, vagyis mi találtuk ki a másik meg csak lekoppintotta. Szóval ezért akár mi is perelhettük volna a konkurenciát, hogy ellopta a termékünket, de erről szól az üzleti világ. Most meg, hogy mi lefizetünk másokat és ezzel "akár" ellehetetlenítjük az ellenfelünket ez legalább annyira "korrekt" dolog, minthogy ő ellopta a termékünket. A büntetés meg megint egy dolog az meg az Európai… *butasága* már megint, hogy minek avatkozik bele a nagyvilágba. Foglalkozzon a maga kis piti ügyeivel. Az Intel „lehet” hogy megérdemli a büntetést, DE akkor az AMD-re is kiszabhatnának egy akár 6-szor ekkorát, mert ugye a lopás az lopás, márpedig az AMD igen nagyot kaszált azzal, amikor piacra dobta az első üzemképes másolatát. Mert ugye a kisembert elítélik akár 50 évre is mondjuk akár 1miliáer forintos sikkasztásért is, de a nagy multit bezzeg a több éves és ezúton több TRILIÁRD (mert itt már akár 10 évnyi bevételről is szó van) USD bevételre szert tett AMD-t nem.
Félre nem értendő nem azt mondom, hogy büntessék meg az AMD-t, mert éppen nem babakocsit gyárt, hanem „lopott” processzort. Hanem azt, hogyha az Intel-t azért megbüntetik, hogy jobban el tudja adni a termékét, mert jobban értenek a marketingesei a piachoz, mint az AMD emberei azért az egy kicsit már szerintem „kaki”rágás.
További szép napot minden AMD-snek és Intelesnek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nthgr
2009.05.19. 16:02
Azért azt nem nevezném egyértelműen lopásnak: kifejlesztett egy teljesen új/más belső felépítésű processzort saját mérnöki csapattal, de kívülről mégis szoftver-kompatibilis volt/kellett lenni az Intel x86-al (ha nem is 100%-ban). Persze hogy az volt/kellett lenni, hiszen egy új architektúrát felesleges/üzleti bukás lett volna kifejleszteni, ha azt az adott, már létező piaci szegmenst akarták megcélozni. Biztos, hogy más volt a proci, mert valójában belül saját AMD RISC utasítás készlettel rendelkezett, és a bonyolultabb x86-os utasításokat meg MICROCODE-al oldották meg! Azóta ezeket már az Intel is használja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!