iPon Hírek

Rekorddöntés az LG Cinema 3D televíziók bemutatóján

Dátum | 2011. 05. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az LG nemrégiben egy nagyszabású bemutató keretén belül jelentette be legfrissebb, Cinema 3D sorozatú televízióit, amelyek számos érdekes tulajdonsággal rendelkeznek. No, de haladjunk szépen sorban.

A vállalat a Franciaországban megrendezett bemutató alkalmával egy csapásra két fontos rekordot is megdöntött: ezen az eseményen használták a világ legnagyobb 3D-s "képernyőjét", amely 27 x 11 méteres mérettel rendelkezett, és ezzel együtt a 3D-s filmnézés rekordját is megdöntötték, ugyanis itt nézte a világon egyszerre a legtöbb ember a 3D-s tartalmat egy időben. Mindkét rekordot hitelesítette a Guinness World Records bizottság, így ezek mostantól hivatalos világrekordoknak számítanak.


A rekorddöntés mellett természetesen a Cinema 3D televíziók legfontosabb tulajdonságairól is esett szó a bemutató alkalmával. A gyártó termékei az aktívzáras szemüveg helyett - ami manapság a 3D-s televíziók és 3D-s monitorok esetében uralkodó technológiának számít - már egy sima, polárszűrős megoldást használnak, amely nem tartalmaz elektronikai alkatrészeket és alig nehezebb 16 grammnál. Ez az LG Cinema 3D televízióknál alkalmazott FPR (Film Patterned Retarder) technológia jóvoltából lehetséges. A technológia lényege, hogy a képernyőn lévő polarizált filmréteg a jobb és a bal szem számára szétválasztja a képet. Az eljárás előnye, hogy így kevésbé fájdulhat meg az emberek feje, illetve a 3D-s technológiára jellemző szellemképesedés is minimális szinten tartható, azaz a felhasználói élmény összességében sokkal jobb, mint az aktívzáras 3D-s szemüveget használó megoldások esetében.

Az elektronikai alkatrészeket nem tartalmazó szemüveg nem csak kényelmesen viselhető hosszabb távon, hanem az aktívzáras termékeknél jóval olcsóbb is, ami lehetővé teszi, hogy egy teljes család vagy egy nagyobb baráti társaság élvezze a 3D-s mozi élményt. A bemutató alkalmával hírességek - mint például James Cameron, az Avatar rendezője - is hangot adtak azon véleményüknek, hogy szerintük az olcsó és könnyű polarizált szemüvegeket kellene szabványosítani, így a 3D-s technológia terjedése felgyorsulhatna, ugyanis a 3D-s megjelenítők vonzóbbak lennének a vásárlók számára.


Utóbbi, vagyis a polarizált szemüveg alkalmazása azért is jó, mert így szemüvegesek számára is kényelmes lehet a 3D-s tartalmak megtekintése: elég csak a szemüveg lencséi elé pattintani a polarizált lencséket és már lehet is élvezni a 3D-s technológiában rejlő lehetőségeket. A gyártó emellett azt is kihangsúlyozta, hogy a 3D-s tartalmak a kijelzőnél alkalmazott vékony filmrétegnek köszönhetően teljes fényerővel jelennek meg.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. noPublicFG
2011.05.02. 11:14
Jó hogy észreveszik, amiben nincs mozgó alkatrész az olcsóbb is. Nem is értem miért az aktív záras megoldást erőltetik? ...hogy többet költsünk, hogy minden idiótasággal legyen tele az legyen otthon? vicc az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lhatvani noPub...
2011.05.02. 11:58
Azért azt érdemes megemlíteni, hogy a passzív szemüveges LG tévéknél a szemenkénti felbontás feleződik, méghozzá a vízszintes irányban. (tehát szemenként 1920x540-es lesz a valódi felbontás)
Valamint, ha valaki elég közel megy a tv-hez, akkor a kép \"vonalassá\" válhat, mivel a páros sorokat csak a jobb a páratlanokat csak a bal szem látja.
Itt egy összehasonlító teszt 3D aktív plazma és az LG passzív LCD-je között.
LG Cinema 3D LW6500 review
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2011.05.02. 12:31
lhatvani

felbontás feleződik, méghozzá a vízszintes irányban. (tehát szemenként 1920x540-es lesz ( H x V )

Tuti ezt akartad így írni ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. _DiEGO_
2011.05.02. 12:50
Akkor lesz igazi a 3D TV ha nem kell szemüveg ... Valahogy olyan elektronikával kell felvértezni TV-ket mint fényképezőgépekben is van: Arcfelismerő - és innen már csak a szemeket kell belőni és úgy sugározni szemeknek a frekvenciás 3D hatásérzékelést , persze ha ez így megoldható/kivitelezhető és szemre nem káros hatású . De lehet , hogy nagy baromságot írtam. (?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. inq
2011.05.02. 13:15
Szerintem a 3D TV, sz@r, mint ötlet akkor jó, ha te akarsz belőle meggazdagodni.
2D-t látunk, az agyunk meg 3D-re alakítja. Akkor minek?

Ha ránézek az egyik plázában kiállított 3D tévére, olyan mintha bandzsítanék, vagy mintha 4 szememre lenne és 3 ezrelék ethanol a véremben.

De én is lehet, hogy hülyeséget beszélek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lhatvani _DiEG...
2011.05.02. 13:21
Nem, igazad van függőleges irányt kellett volna írnom, csak vízszintes sorokra gondoltam, azért kevertem össze.
Egyébként az általad elképzelt megoldás csak egy embernél működne. Illetve vannak már most is olyan tv-k amiknél több nézőpontból is működik a 3D. De ezeknél a megoldásoknál szerintem még több lehet a cross-talk, mint az aktív shutteres tv-knél, amitől szellemképessé válik a kép.
Engem nem zavar a szemüveg használata és ennek a passzív megoldásnak sok előnye van az aktívval szemben: könnyebb és olcsóbb szemüvegek, nem csökken annyival a fényerősség 2D-hez képest, nagyon kicsi a cross-talk.
Igazi 3D-s szemüveg nélküli tv-t én csak holografikus formában tudok elképzelni, de ez még szerintem nagyon messze van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2011.05.02. 14:40
"ugyanis itt nézte a világon egyszerre a legtöbb ember a 3D-s tartalmat egy időben. "

legfeljebb együtt, egy helyen, stb. az egyszerre az "egy időben" is lehet, de van már 3d tv adás, és azt ugye jóval többen nézhetik egyszere....

hogy kötekedjek.

az egész 3d engem sem izgat. totálisan kiforratlan a tech. megy a kapálódzás a fejlesztők részéről. muszáj valamerre erőlködniük, mert fogyasztást kell generálniuk, különben becsődölnek. aki most ilyenre beruház, könnyen jár úgy, mintha ki anno elrohant hddvd-t venni. a 3d blu-ray tuti marad, de a megjelenítés úgyis addig fog fejlődni, amíg nem tökéletesítik a szemüveg nélkül nézhetőséget.

azt is kifelejtik a fejlesztők képletből, hogy nagyon sokan vagyunk, (%-osan is), akik ugyan látunk mindkét szemünkkel, de nem tudunk egyszerre fókuszálni, ami itt elengedhetetlen. ennek sokan nincsenek is tudatában, csak nem értik, miért nem áll össze a 3d mozi képe a szemüveg mögött...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szabtam szabt...
2011.05.02. 14:58
"itt nézte "

már megint hülyeséget beszéltem... "itt"-ben megvan a hely is határozva....
de legalább kötekedtem egyet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2011.05.02. 17:58
Rekorddöntés az LG Cinema 3D televíziók bemutatóján

világ legnagyobb 3D-s "képernyőjét", amely 27 x 11 méteres mérettel rendelkezett...

Most akkor a Kijelző volt akkora , vagy a kivetített kép mérete ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!