iPon Hírek

Rekorder háromrétegű napelem a Sharptól

Dátum | 2009. 10. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Újabb örömteli fejlemény a napenergia hasznosítása terén: a Sharp legújabb fejlesztésű napelemei nem kevesebb, mint 35,8%-át tudja hasznosítani a rá eső fénynek. Ezt három, egyebek mellett indiumot és galliumot tartalmazó fényelnyelő réteg kombinálásával oldották meg.


Érdekesség, hogy 40%-os hatásfokú napelemekről is hallhattunk már, egyebek mellett magától a Sharp-tól is, ám a jelek szerint itt két különböző fajta napelemről van szó: az egyik (a 40%-os) akkor tud teljes hatékonysággal dolgozni, ha fókuszáltan érkezik rá a fény, míg a másik (ez a mostani) fókuszálatlan fénnyel is beéri.

Muszáj is neki, mivel a jelek szerint egyelőre elsősorban műholdak napelem-paneljeit készítenék majd ezen új fejlesztésű egységekből, így az otthoni felhasználás nyilvánvalóan odébb van még egy kicsit. Kis szerencsével azonban mire arra kerül sor, addig talán az ára is lejjebb csúszik majd, legalább a környékére a "megfizethető" kategóriának.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. nikekolok
2009.10.25. 12:56
hát nem tudom, sztem azt kilehetne küszöbölni egy fényelnyelő régetteggel vagy valamivel.. találják ki az okosok. de ha minden háztetőn lenne annyi, hogy elbírja a ház havi fogyasztását, akkor az már igencsak említésre méltó lenne, nem beszélve arról, hogy ha elterjedne akkor mekkora energiát takaríthatnánk meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Csaber
2009.10.25. 13:04
nikekolok : nemsokára minden családi házra lehet felrakni napelemet cserepenként is ellehet kezdeni (az egyik cikkben le van írva pl 8Db napelemes cserép elég egy hűtő működéséhez )
http://www.uniospenz.hu/20091008/napelemes...mogatast_kapott
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/magyar-...a-hazat-2001824
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2009.10.25. 13:08
Az uveghaz teteje van uvegbol es nem a padlo.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2009.10.25. 13:32
szerinted miért készül minden katonai cucc feketéből? (pl lopakodó tengeralattjáró repülő) hogy elnyelje a radarhullámot itt hőhullámról van szó majdnem ugyanaz ugyanúgy elnyeli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. plegeny
2009.10.25. 13:33
Az ideális megoldás az lenne, ha a napelemes cserép belsejében csövek lennének és így össze lennének kapcsolva cserepek.
Tehát nem csak áramot termelne, hanem miközben felmelegszik a cserép a benne áramló vizet is felmelegítené.

axe: szerintem a szín nem igazán befolyásolja a radar (elektromágneses) hullámok elnyerését. A katonai cuccoknál nem csak az anyag hullám elnyelésével, inkább a hajó, repülő alakjával érik el a "láthatatlanságot", lásd radar cross-section.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maci
2009.10.25. 14:08
(axe @ 2009 Oct 25, 13:32) szerinted miért készül minden katonai cucc feketéb?l? (pl lopakodó tengeralattjáró repül?) hogy elnyelje a radarhullámot itt h?hullámról van szó majdnem ugyanaz ugyanúgy elnyeli


Remélem még magadnak sem hiszed el, hogy egy anyag színének köze van ahhoz, hogy mennyire veri vissza/nyeli el a elektromágneses hullámokat. Egyszer?en az szerint kapják a színüket, hogy a közegben ahol majd szolgálnak melyik szín olvad bele legjobban a környezetbe. Vizuális álcázás. A h?hullám meg nyáron jön
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. maci
2009.10.25. 19:07
Ok, a fény is elektromágneses hullám. Akkor vedd ugy hogy nem elektromágneses hullámokrol, hanem radarhullámokrol irtam, ahogy axe is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Banzin
2009.10.26. 11:03
Hát igen, a lenti link elég sikergyanús történetnek néz ki. A Sharpnál tudósok tucatjai laboratóriumi körülmények között pár millió dollárból létrehoznak egy napelemet, a magyar meg összetákol a garázsban egy napelemes cserepet. Kicsit olyan mint az a klasszikus vicc az orosz meg az amerikai tollforgatásról az űrben.

A cikkben olvastam, hogy egy hűtőhöz már elég 8 darab cserép, amit pár tízezer forintért meg is lehet venni. Az tuti, hogy nem lesz olcsó ezzel lefedni egy házat. Még ha uniós támogatással segítik is.

Hermann: A föld hőmérséklet emelkedése az elnyelt energiától keletkezik, nem pedig a visszavertből. Az üvegházhatás pedig csak felgyorsítja a folyamatot. Ha visszaverjük a fényt a világűrbe, azzal csak javítunk a helyzeten. Volt egy tanulmány arról, hogy jelentősen lehetne csökkenteni a felmelegedést, ha az összes autóutat fehérre festenénk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Banzin
2009.10.26. 13:46
Igazad van meg nem is.

Az ózonréteg a felsőbb légrétegekben helyezkedik el, így inkább az űrből érkező sugárzás visszaszórása a feladata. Bizonyára az ózonrétegnek is van "visszatartó ereje" de nem annyi, ami számítana. Az üvegházhatásért a lentebbi rétegben keletkező széndioxid, szénmonoxid, és a rengeteg por a felelős. Ez fogja meg a visszavert sugárzás nagy részét.
Szerintem, amit te az első hozzászólásodban kifogásoltál, az az hogy ha ezek a felületek terítik be a bolygót, akkor felgyorsul az üvegházhatás. De az üvegházhatás nem a visszavert sugárzás nagyságától nő, hanem a levegő sűrűségének növekedésétől. Szerencsénkre még nem annyira sűrű, hogy egy teljesen zárt rendszert alkotna. Minél több sugárzást verünk vissza az űrbe, illetve minél több sugárzást használunk fel napelemek formájában, annál kevésbé fogunk hasonlítani egy fóliasátorra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!