iPon Hírek

Rekordösszegű tudományos díjat alapított egy orosz milliárdos

Dátum | 2012. 08. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Jurij Milner orosz milliárdos egy elegáns húzással a legjövedelmezőbb tudományos területek közé emelte az elméleti fizikát, amikor fejenként 3 millió dolláros jutalmat osztott ki kilenc alapkutatással foglalkozó szakembernek. Az újonnan alapított Fundamental Physics Prize több mint kétszer annyit ér, mint a Nobel-díj ‒ anyagilag legalábbis biztosan.

Milner, akinek vagyonát legalább 12 milliárd dollárra becsülik, a nyolcvanas-kilencvenes években elméleti fizikai tanulmányokat folytatott Moszkvában, és ezen terület iránti rajongása vezérelte a díj megalapítását. Az azóta milliárdossá lett orosz később az üzleti világ felé fordult, és internetes vállalkozásokba fektette a pénzét. Fő befektetője a Mail.ru Group nevű kezdeményezésnek, amelyet Digital Sky Technologies (DST) néven is emlegetnek. Ahogy az újságíróknak elmondta, a világegyetem törvényszerűségeinek megértése iránti vágy az, ami emberré tesz minket. Elsődleges célja a magas pénzjutalommal az volt, hogy nyomatékosítsa, a tudomány legalább olyan fontos és legalább akkora figyelmet érdemel, mint mondjuk a New York-i tőzsdén történő események.

Milner maga választotta ki a nyerteseket, olyan szakembereket jutalmazva, akik valamilyen áttörést értek el a fizikában vagy új irányba tereltek egy tudományterületet. A hírek a díjazottakat is rendkívüli módon meglepték. Az egyik nyertes Alan Guth, az MIT professzora, aki a világegyetem születése kapcsán megfogalmazta az úgynevezett inflációs (felfúvódásos) modellt, miszerint az ősrobbanás után közvetlenül a világegyetem nagyon rövid idő alatt, nagyon nagy sebességgel tágult, és a másodperc töredéke alatt egy mikroszkopikusan kicsiny térrész csillagászati méretűvé nőtte ki magát. Guth elmondta, hogy a pénz már meg is érkezett a bankszámlájára, ami előzőleg mindössze 200 dollárt tartalmazott, így a szakembert érthető módon sokkolta az összeg nagysága.


A Stanford asztrofizikusa, az orosz-amerikai Andrej Linde, aki szintén sokat tett hozzá az inflációs modell kidolgozásához, is a díjazottak között van. Arra a kérdésre, hogy mire fogja költeni nyereményét, azt mondta, hogy ennek eldöntése olyan feladat, amely sokkal komplikáltabb azoknál a fizikai problémáknál, amelyekkel a mindennapok során foglalkozik.

Milner nem kívánja monopolizálni a díj kiosztásának jogát, elképzelései szerint a jutalmazottak következő csoportját a korábbi nyertesek választják majd ki. Tervezi továbbá, hogy alapít még egy díjat, amellyel a legígéretesebb fiatal kutatókat jutalmazná. Ezt szintén a korábbi nyertesekből összeálló bizottság osztaná ki, és százezer dolláros pénzjutalommal járna.

A fizika területén jeleskedők a Nobel-díjon kívül a Kavli-díjat, illetve a Shaw-díjat nyerhetik el. Utóbbi kettő egy-egy millió dolláros pénzjutalommal jár. Milner díja jelenleg a világon a legmagasabb anyagi értékkel bíró tudományos elismerés.

A további díjazottak között szerepel a princetoni Institute for Advanced Study négy fizikusa, Nima Arkani-Hamed, Juan Maldacena, Nathan Seiberg és Edward Witten, akik részecskefizikával, illetve a húrelmélettel foglalkoznak, Alexej Kitajev, a CalTech kvantumszámítógépekkel foglalkozó szakembere, és két szintén húrelmélettel foglalkozó kutató, Makszim Koncsevics, a párizsi Institute of Advanced Scientific Studies matematikusa, valamint Ashoke Sen, az indiai Harish Chandra Kutatóintézet fizikusa. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. hympyke
2012.08.02. 19:12
A sajátja, annak adja akinek akarja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Destructo
2012.08.02. 19:12
Végre valaki aki "áldoz" a tudományra.Ez dícséretes több embernek is össze kellene fogni,akinek úgy is annyi felesleges pénze van,és a tudáson kívül a szegényeket is segíthetné.Ne legyenek éhezők,és még azok is tanulhassanak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Avisto
2012.08.02. 19:30
Szép dolog.
Azért az szomorú hogy a lé valahogy mindig ott gyűlik ahol az egyetlen cél az hogy gyűljön a lé, nem pedig ott ahol haszna/értelme is lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. stranger
2012.08.02. 20:48
Eleinte mindnek van valami nemesebb célja, csak aztán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. krisztian9...
2012.08.02. 20:59
Jó ez így, legalább az adott kutatók jutalmat kaptak teljesítményükért és valószínű, hogy ezek az emberek nem hülyeségre fogják elpazarolni hanem főként a további kutatásaikba ölik majd a pénz nagy részét.
Azért mekkorát nézhetett már az egyik jutalmazott amelyiknek 200dollárról 3millió200dollára nőtt az egyenlege
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fix
2012.08.02. 21:02
Ez nagyon is jó dolog. Bár a tudománynak annyi az előnye kb. mint a hátránya. De, hogy ezt egy orosz milliárdos teszi ebben az a jó. Mert végre az amerikaiak által sulykolt- mi vagyunk a legf@szább gyerekek a világon. Kicsit háttérbe szorul. Az oroszok "szegények és bunkók" ami az amerikaiak által keltett attitűd háttérbe szorul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. carraroxt
2012.08.02. 21:06
Elismerésem az úriembernek! Remélem magatartása példamutató lesz mások számára is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. maci
2012.08.02. 22:16
Nem volt szép dolog Sheldon Coopert kihagyni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. freyr
2012.08.03. 01:23
"Guth elmondta, hogy a pénz már meg is érkezett a bankszámlájára, ami előzőleg mindössze 200 dollárt tartalmazott"
Namost ha jól értem, ez az ember nem véletlenül kapott 3 milliót... és $200-ja volt előtte. Most vagy máshol tárolja a pénzét, vagy nagyon rosszul gazdálkodik, vagy iszonyúan alul van fizetve. Miért érzem, hogy utóbbiról lehet szó?

Amúgy ha minden dollármilliárdos így állna hozzá a tudományhoz, sokkal gyorsabban haladnánk előre, a múltra kivetítve lehet nem 2020 utánra datálnák a Marsra-szállást se, hanem megtörtént volna az eredetileg tervezett időben, még 1990 előtt. De azt ugye háborúk motiválták, ahogy a legtöbb tudományos áttörést az elmúlt 100 évben... mennyivel jobb is lenne, ha a pénz egyszerűen magától menne a helyére és a felfedezés iránti vágy lenne a motiváció.
Na meg az alapítandó díj az ígéretes fiatal kutatóknak is nagyon jó ötlet, ha csak egy marék fiatalnak is tud lökést adni egy komoly tudományos karrierhez, már megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim freyr
2012.08.03. 08:21
A hidegháború lehet hogy fellendítette, sőt, megalkotta az űrversengést, azonban a hidegháború befejezte előtt is már eléggé levettek a tempóból, ráadásul a hidegháború végeztével a tudósok szabadon utazhattak ide-oda, ezáltal a NASA olyan technológiákhoz jutott többek között, amiknek pl. a mostani marsjáróikat köszönhetik, és ami a keleti blokknak már 5-10 éve ki volt fejlesztve, csak felküldeni nem volt miből.

Szóval ha a hidegháborúnak előbb lett volna vége, előbbre lennénk most az űrtechnológiával, mert előbb megtörtént volna az információcsere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kingkong
2012.08.03. 09:08
Nagy tett! Én is adnék, ha lenne miből!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. djgeg
2012.08.03. 09:31
Az egyetemi pl MIT kutatók sose voltak jól fizetve
Egyébként én azt nem értem hogy oké kiválasztalak egy díjra... De én személy szerint nem neked adnék pénzt hanem azt mondanám hogy állom az összes költségedet és még pénzt adok amennyi csak kell CSAK a kutatásra... Ennek több értelmet látnám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VAjZY
2012.08.03. 13:24
Alapból vicc az egész pénzkérdés a tudomány világában. Nem jutunk el még mindig a Marsa (csak egy hülye közhelyes példa), mert nincs PÉNZ. Könyörgök, ekkora horderejű dolognál mégis ki a sz@r foglalkozna a pénzzel? Ez egy elég szomorú dolog szerintem.
P.S.: Elnézést a hangvételért, mindig is felbosszantott ez a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. asdsa
2012.08.03. 14:32
Nem csak a háború/hidegháború lezárulása okozta a projektek lelassulását, hanem mert kormányoknak be kellett látni, hogy iszonyatosan pénznyelő, amit művelnek és szorított a pórázon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim asdsa
2012.08.03. 16:15
A hidegháború lezárulása a projektek fellendülését okozta!

Hihetetlen hogy az embernek állandóan meg kell ismételnie magát, mert nem fogják fel mit ír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2012.08.04. 07:17
Azok a projektek lendülhettek fel, amik eleve a Hidegháború és a korábbiak miatt alakultak ki, azonban az oka a fellendülésnek a következő háborúkra való készülés volt, illetve a jövőben is egy-egy háború vagy az arra való készülés lesz az áttörések oka, hacsak nem változik meg az emberek felfogása gyökeresen. De nem a Star Trek univerzumban élünk... igaz ott is kellett egy atomháború, majd egy újabb Hitler, hogy megkezdődjön az emberiség tényleges civilizálódása, ami nélkül pár száz éven belül romba dől (lásd egy párhuzamos univerzum). Sci-fi vagy nem sci-fi, sajnos ez mégis elég reális elképzelés a jövő lehetőségeivel kapcsolatban.
Nem véletlenül nyirbálják most állandóan a NASA-nak jutó pénzeket, mert hadviselés szempontjából nincs többé igazi jelentősége a fejlesztéseiknek, felfedezéseiknek. Senkit nem érdekel magas politikai körökben, hogy a SETI-vel karöltve találnak-e életet a Marson például, mert abból nem lesznek hatékonyabb fegyverek. Annak az eredményei viszont, hogy eljuttatnak oda egy az eddiginél komolyabb szondát gond nélkül, már felhasználható információkat tartalmazhatnak, de még ez sem biztos, egyáltalán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim freyr
2012.08.04. 07:33
"Azok a projektek lendülhettek fel, amik eleve a Hidegháború és a korábbiak miatt alakultak ki ..."

Ott a pont. Igazi hajtóerőt bárminemű fejlődéshez közvetetten vagy közvetve, mindig is a háborúk adnak.

"... igaz ott is kellett egy atomháború, majd egy újabb Hitler, ..."

Újabb Hitler? 2 lábon járó eleven Star Trek lexikon vagyok, de most hirtelen nem esik le kire gondolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.04. 10:20
Phillip Green ezredes a III. Világháborúban. Az Enterprise 4. évad végén kerül szóba az illető. Egy eco-terroristák nevű csoportot vezetett, akik 37 millió embert öltek meg (ez a párhuzamos univerzumban derül ki egy történelmi bejegyzésből az "eredeti" univerzum jövőjéből származó USS Defianton), a háború után pedig elrendelte több százezer sugárfertőzött megölését. Green ideológiája motiválja a sorozatban John Paxtont, hogy kiűzze a földönkívülieket a Naprendszerből.
http://en.memory-alpha.org/wiki/Phillip_Green
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim freyr
2012.08.04. 10:27
Jah, az utolsó pár enterprise rész a mobilis fegyveresített aszteroidaeltérítő lézerpityuval ... már beugrott!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!