iPon Hírek

Remek eredménnyel zárta a szeptembert a HTC

Dátum | 2016. 10. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Aki a HTC hajójában evez, az bizony hosszú évek óta érezheti úgy, hogy egy folyamatosan süllyedő hajót próbálnak valahogy a felszínen tartani. A tajvani alakulat helyzete nem egyszerű, de most végre tényleg úgy tűnik, hogy sikerül kilábalni abból az időszakból, amikor a pénzügyi jelentések egymást követően csak a veszteségekről szólnak.
Eddig a 2016-os év igazán szomorú volt a HTC számára, ugyanis januártól augusztusig minden egyes hónapban szerényebb bevétellel számolhatott a vállalat, mint egy évvel korábban. Ez viszont a szeptemberi időszak lezárásával végre megváltozott, ráadásul nem is kicsit. Az elmúlt hónap során a HTC 417,9 millió dolláros bevételt tudott termelni, ami 31,35 százalékkal übereli a 2015 szeptemberében látott eredményt. Ennek fényében érhető, hogy most nagyon bizakodó a vállalat, és már várják, hogy miként alakul az aktuális, októberi hónap. Nem meglepő módon nemcsak éves, hanem havi szinten figyelembe véve is remek eredmény egyébként ez a mostani, hiszen az augusztusi bevételre most több mint 40 százalékkal (41,84 %) sikerült rálicitálni. Nem teljesen előjel nélküli a mostani siker. A HTC az év elejét szó szerint brutális mélységben kezdte: az első negyedévben mindössze 463 millió dollárt tudott összekalapozni a gyártó, ami 64 százalékkal maradt el (!) a 2015-ös eredménytől, miközben már az is egy rettentő nehéz időszak volt a HTC-nek. A második negyedévet sem volt egyszerű teljesíteni a vállalatnak, de áprilistól júniusig hónapról hónapra sikerült egyre jobban felzárkózni az egy évvel korábbi eredményekhez, és az igazi, márciusi mélypontról, ami 79,3 százalékos visszaesést jelentett éves viszonylatban, sikerült „csupán” mínusz 26,7 %-ig jutni. A HTC mérleg tovább javult júliusban és augusztusban is, nyár végén már csak egy leheletnyivel, 4,51 százalékkal maradt el az előző éves bevételétől a gyártó, és ezt követte a szeptemberi siker. Az őszi időszak első hónapja olyan erős lett, hogy várhatóan sikerült vele pozitív irányba billenteni a mérleg nyelvét a 2015-ös Q3-as eredményhez képest is, de a részletes negyedéves jelentés előre láthatólag csak valamikor novemberben fog elkészülni.
A vállalat egyelőre csak egy nagyon szűkszavú közleményt tett közzé, amiből például az egyáltalán nem derül ki, hogy mely részleg(ek) felelhet(nek) a jobb szereplésért. Igazából több olyan eszközt is bemutatott és kereskedelmi forgalomba állított az elmúlt hónapokban a vállalat, ami a jó szereplést eredményezhette. A tajvaniak aktuális csúcsmobilja korrektül sikerült, és bár a HTC 10 talán csak az anyaghasználatával emelkedik ki valamennyire a tömegből, ez is fontos dolog. Sokan részesítik előnyben azért a HTC termékeit, mert azok évről évre képesek a legmagasabb színvonalat nyújtani az összeszerelés és az anyaghasználat tekintetében. A DigiTimes vélekedése szerint a Desire 10 széria is jól szerepelhet egyébként, szóval az sem kizárt, hogy több HTC mobil iránt is növekszik a kereslet. Ráadásul a Pixelek is ott vannak, azokról pedig nem lehet tudni, hogyan fizet értük a Google.
Húzó terméke (ágazata) lehet továbbá a tajvaniaknak a Vive (virtuális valóság) is, ami az egyik legkomplexebb virtuális valósággal kapcsolatos eszköz jelenleg a piacon, és minden kétség nélkül jelenthető ki, hogy méltó riválisa az Oculus Riftnek. Az izmos asztali számítógéphez köthető headset iránt nagyon sokan érdeklődnek, és valószínűleg szép számban vásárolják is ezt az eszközt az emberek. A HTC azt is fontolgatja, hogy leválasztja az anyavállalatról a Vive-t, ami főleg pénzügyileg tenne igazán jót a terméknek. Átláthatóbb lenne, hogy mekkora bevételt termel ez a szerkezet, ami több befektetőt csábítana a HTC-hez, ráadásául jobban lehetne látni azt is, hogy önmagában mekkora sikert is ér el a VR headset – és persze a hozzá kapcsolódó fejlesztések.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. dbelam
2016.10.12. 10:22
Méltó riválisa a Rfitnek? Porba alázza!
Próbáltam mindkettőt, a Vive összehasonlíthatatlanul jobb élményt adott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!