iPon Hírek

Remek képminőséggel jön a Kobo e-könyv olvasója

Dátum | 2015. 04. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Kobo 2014 második felében némileg átszervezte a fejlesztéseit. A vállalat példának okáért mostanra felhagyott a táblagépek tervezésével, de szerencsére az elektronikus olvasók terén továbbra sem szeretné csökkenteni az aktivitását. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy bemutatta legújabb termékét, a Glo HD-t.
A Glo HD a Kobo szerint minden, amire egy e-könyv olvasó esetében csak szükség lehet. Az újdonság remekül hordozható, kényelmes fogást biztosít, és ami igazán fontos: verőfényes napsütésben és az éjszaka közepén is készen áll majd arra, hogy biztosítsa az olvasási lehetőséget a felhasználó számára. A készülék legfontosabb pontja a megjelenítője, ilyen tekintetben jelentős előrelépést értek el a tervezők. Az új Carta E Ink technológiát használó kijelző már igazán magas felbontással szolgál, így az általa megjelenített kép nagyon részletgazdag lesz. Az 1448 x 1072 képpontnak köszönhetően a 6 hüvelykes felületen nagyjából 300 PPI-s pixelsűrűség figyelhető meg. Akárcsak a felmenői és a konkurensei, ez is 16 szürke árnyalatot tud megjeleníteni. A Glo HD akkor sem fog zavarba jönni, ha gyengébb fényviszonyok mellett szeretne rajta olvasni a tulajdonosa, ilyenkor a ComfortLight technológia villanthatja meg a tudását, ami korábban már más Kobo olvasóknál is bizonyíthatott. Ezzel a panellel a Glo HD egyenesen nekimehet az Amazon tavaly szeptemberben leleplezett megoldásának, a Kindle Voyage-nek, bár ahogy az a továbbiakban látható lesz, itt azért valamelyest szerényebb képességekkel kell számolni.
Az Amazon szakembereihez hasonlóan a Kobo tervezői is egy olyan központi chiphez nyúltak, ami 1 GHz-es órajelen üzemelhet. Általában ilyen masináknál a SoC-ról nem igazán esik szó részletesebben, így van ez most is, ám szerencsére ez annak tudható be, hogy ezek már bőven elegendő teljesítménnyel rendelkeznek az elvégzendő feladatokhoz. A háttértárat figyelembe véve vegyes érzelmeket kelthet a Glo HD. A korábbi Kobóknál kétszer nagyobb tárhellyel, 4 GB-os kapacitással szolgál a hírünk alanya, viszont ezúttal a gyártó elhagyta a microSD memóriakártyás bővítési lehetőséget, ami korábban még megvolt. A támogatott fájlformátumok terén sajnos erre a modellre is jellemző az, ami a legtöbb nagy gyártó e-book olvasójára, nagyjából a minimumra szorítkoznak. Van .EPUB, .EPUB3, .PDF és .MOBI, valamint .TXT, .HTML, és .RTF, illetve a képregények által használt .CBZ és .CBR. Multimédiás tekintetben pedig ide sorolható a .JPEG, a .GIF, a .PNG, a .TIFF és a .BMP. Olvasáskor mindenki a maga ízlésének megfelelően állíthatja be a szöveg formátumát, hiszen 11 különböző betűtípus várja a felhasználókat, és nem kevesebb mint 48 betűméret választható – állítható az élesség és még a vastagság is.
A Glo HD kizárólag Wi-Fi-vel ellátott kivitelben lesz elérhető, mobil kommunikációs egységgel felvértezett modell egyelőre nem szerepel a Kobo tervei között. Maga az e-könyv olvasó 157 x 115 x 9,2 milliméteres, a tömege pedig 180 gramm. Egy kicsit tehát vaskosabb, mint például a Kindle Voyage, viszont a tömege nem nagyobb, így nem jelent különösebb extra terhet, ami kulcsfontosságú szempont egy ilyen készüléknél. A Glo HD üzemideje kellemesnek ígérkezik, de ez általában igaz a legtöbb E Inkes olvasóra. A Kobo által közölt információk alapján 2 hónapot fog bírni egy töltéssel, ha naponta 30 percet olvasnak rajta egy lap/perc sebességgel – és persze mindeközben ki van kapcsolva a háttérvilágítás és a Wi-Fi is, ezek ugyanis hajlamosak felélni a tartalékokat. A Kobo korábban örömmel színezte a termékeit, és elképzelhető, hogy a Glo HD is elérhető lesz különböző árnyalatú házakkal, azonban egyelőre csak feketében bukkant fel.
A vállalat tokot is tervezett a készülékhez, a SleepCover teljesen körül-öleli a kegyeire bízott Glo HD-t. Ezzel könnyen megóvható az eszköz a fizikai behatásoktól, így megnövelhető az élettartama és az állapota. A használata is egyszerű még a tokkal együtt is, mivel csak bele kell pattintani az Glo HD-t, és mágnesesen nyitható, illetve zárható, ami egyetlen mozdulatot vesz igénybe, de mégis megfelelően tart.
A Kobo Glo HD összességében egy nagyon jó konstrukciónak ígérkezik, és, hogy mekkora összeget kell érte a kasszánál hagyni? Nos, ilyen téren sem fog csalódást okozni a masina, hiszen mindössze 120 eurós árat szabtak neki Európában. Ez jóval szerényebb összeg, mint amit a több ponton is hasonló Kindle Voyage-ért kér az Amazon, az ugyanis alaphangon 190 eurót kóstál. Az újdonság szállítását jelen állás szerint június elsején kezdheti meg a Kobo.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. eriol
2015.04.14. 12:08
Valaki tudja miért nem hoz már ki valaki egy használható és értelmes árú 8-10" -os olvasót?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Riddick77
2015.04.14. 12:22
Gondolom,a nagyság,vastagság,megfelelő felbontás és ár kérdése mellett
szerepet játszik a női táskák mérete is! Valahol,azt olvastam,az utóbbi kiemelt fontosságú volt a tervezéskor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. meglivorn eriol
2015.04.14. 12:35
Egyetértek, ezen sírok évek óta
7-8" kellene (10" esetleg nagyobb oldalméretű pdf-ekhez és képregényekhez)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LGx
2015.04.14. 14:03
szintén 9" körülit várok...
az 5 éves Kindle DX-et meg még mindig 80k huf körül árulják...
ezzel csak az a bajom, hogy mocskosul elavult hardver/szoftver van rajta (128MB RAM...)

könyörgöm, legyen már akkora a kijelző mint egy átlagos A5 könyvlap!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hEngi
2015.04.14. 14:51
Én is olyat nézelődöm egy ideje. Szakmai könyvekhez elengedhetetlen lenne....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hegyitaho Riddi...
2015.04.14. 15:08
szexizmus!!!! és mi van a férfi táskákkal?
a 10"es azért elég durva lenne, de egy ipad mini méretű nagyon adná.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HozeManuel LGx
2015.04.14. 15:19
http://www.pocketbook-int.com/hu/products/pocketbook-inkpad
Szerintem a minimum ez kéne hogy legyen, a 6" kijelző egy vicc.
55 + áfa
Amikor vásárolok mindig az áfa nélküli árat veszem figyelembe, mert ugye maga a termék annyit ér, a többit már csak azért fizetem hogy a minisztereknek meglegyen a havi 1 millájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2015.04.14. 16:31
A 6"-nak csak egy előnyét látom.. elfér a kabátom belső zsebében.. De most hogy itt a jó idő, a belső zseb megszűnt a könyv marad... Akkor meg már én is örülnék egy nagyobbnak. Ha meg színes is akkor külön bónusz! (és nem.. nem fogok táblatrutyit venni csak hogy színes legyen.. a fene akarja két három naponta tölteni...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pongracz6
2015.04.14. 18:20
PRC-t nem tud? nforceon csomó magyar ebook PRC.

Még mindig a Kindle 4 a legjobb, epub-ot is tud ha felrakja rá az ember a Liberatort. Kb 4 éve vettem 20-25 ezerért, azóta több száz könyvet olvastam el rajta, rég behozta az árát. A fele háttértára még mindig üres pedig a Liberator mellett felraktam rá a Duokan-t is, azzal tökéletesen olvashatók a pfd-ek. (nem hangyafasznyi betűk).

Most úgy néz ki a Kindle 4-em hogy bekapcsolás után bejön a Duokan, annak a menüjében tudom kiválasztani hogy Reboot Duokan vagy Reboot Original, ha ez utóbbit választom akkor rebootol Liberator-ral, ha ebből kilépek akkor kapom meg a gyári oprendszerét. Ha ebből restart-olok akkor bebootol a Duokan. Egyszerű

Ebook olvasónak NEM kell semmilyen világítás, pont az a lényege hogy olyan olvasni mint egy könyvet. Azt sem zseblámpa fényénél olvasod.

Ezeknek a noname kínai vackoknak soha nem lesz akkora aftermarket 3rd party támogatása mint a Kindle cuccoknak. Mint mikor az 5 éves SGS-re a Lollypop is letölthető az x.da-developers-ről, de 1 éves noname kínai telóra jó ha az eredeti ROMot megtalálod amivel kijött. Másikat soha senki nem fejleszt rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. j.panzer
2015.04.14. 18:31
Vicces ár ahhoz képest, hogy olyan hardver van benne, amit már egy 10 rugós kínai tablet is szégyellne. De ez E-ink. Vááá.
Amúgy szeretek a Kindle-ömön olvasni, főleg hosszú távon, de amúgy egy DOS primitívségű OS hajt egy 20 éves hardvert. Mindezt 30-40 rugóért. És akkor ez még a gagyi verzió, meg lehet nézni, hogy a Voyage mennyibe kerül. Erősen nevetséges módon vannak túlárazva ezek a termékek. Az összes márka esetében igaz ez. Ezeket max 10k-ba kéne dobálni.
Ehhez képest egy iPhone még dupla áron is ár/érték bajnok lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester pongr...
2015.04.14. 20:00
Engem a formátum nem zavar.. a saját kis olvasómhoz már kikísérleteztem az ideális beállításokat a calibre progiban, és szépen átkonvertálok mindent epubba vagy pdf-be.

Azért egy opcionális háttérvilágítás sokat segít, ha este olyan tömegközlekedésen olvasnál ahol nem működik a pilács...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pongracz6 Szefm...
2015.04.14. 21:42
Nekem sose működött normálisan a Calibre, se a netes konvertálók. Üres sorokat pakolgattak be, vagy az ékezetes karikat nem tudták kezelni, stb. De persze lehet az is hogy csak nem volt elég türelmem kísérletezgetni velük.

De az biztos hogy nem vennék olyan ebook olvasót ami nem támogatja a prc, epub, mobi hármast mert a magyar nyelvű könyvek ezeket használják. Még az a fontos hogy a pdf-et olvashatóan jelenítse meg (képernyőre igazítás, elforgatás és nagyítás ezt a hármat tudja) és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HozeManuel
2015.04.15. 09:50
nem számít milyen konvertálót használsz, én már kipróbáltam kb 10 féle konvertálót és elő-konvertálót mindenféle kombinációban, sokszor nem is közvetlenül ebook-ba, több lépésben de valami mindig szétcsúszott. Igaz nagyban függ az input file-tól is. Van amelyik valamiért nem szereti a konvertálást. Vagy a táblázat volt rossz, vagy a betűméret, vagy képek hiányoztak, vagy a sortörések, sorköz stb. Vmi mindig szar. Ezért már szinte semmit nem konvertálok. 8"-on PDF-et is pont el tudom olvasni rázkódó buszon is. A 6" regény olvasásra van kitalálva, ami full szöveg és ha kicsit szét is van csúszva, túl lehet élni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HozeManuel HozeM...
2015.04.15. 10:03
A 10" lenne az ideális de az már annyira nagy és nehéz hogy nem igazán való menet közbeni olvasáshoz. Az ára meg... csak akkor érné meg ha legalább részben ki tudná váltani a tabletet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!