iPon Hírek

Rendelhető G Watch és a Gear Live

Dátum | 2014. 06. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az idei Google I/O konferencián minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeztek az új területek meghódítására. A Google a jövőben túl szeretne nyúlni az okostelefonokon és a táblagépeken az Androiddal, és meghódítanák az órákat, az autókat és a televíziókat is. Ezeken a területeken eddig is fel-felbukkant már az Android, viszont eddig csak a mezei operációs rendszert próbálták a megfelelő formára faragni a gyártók mérnökei, míg mostantól lesz célirányosan fejlesztett rendszer is ezekre a piacokra.
Motorola Moto 360
Az első ilyen az Android Wear lesz, amiről már hónapokkal korábban lerántotta a leplet a Google. A Wear a különböző viselhető kütyükkel, főleg karórákkal karöltve kerül majd bevetésre, és már az első kész termékekkel is előálltak a partnerek. Az LG G Watch, Samsung Gear Live és Motorola Moto 360 trióból egyértelműen a Motorolát övezi a legnagyobb érdeklődés. Sajnos az előzetes várakozásokkal ellentétben ez továbbra is csak demonstrációs célokat szolgál, sem a specifikációjáról, sem a várható áráról nem beszéltek még. LG G Watch
LG G Watch
A másik kettő viszont – ahogy arra a Google I/O bemutatóján is utaltak –, hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül. A párosból lássuk először azt, hogy mire képes az LG megoldása. A G Watch az elmúlt hónapok során többször is megvillantotta a bájait, azonban a tulajdonságait tekintve eddig leginkább csak a sötétben tapogatózhattunk. A számlapként funkcionáló megjelenítője 1,65 hüvelykes képátlóval és 280 x 280 képpontos felbontással szolgál, így a pixelsűrűsége 240 PPI-s. Az 1:1-hez képaránnyal rendelkező panel IPS technológiát alkalmaz, ami érdekes módon folyamatosan aktív lesz, vagyis bármikor ha rápillant a felhasználó, látni fogja a szükséges információkat. A belteret egy Snapdragon 400 szériás, négymagos, 1,2 GHz-es órajelen dolgozó chip bérelte ki, ami bizony eléggé izmosnak tűnik egy órához mérten. A rendszermemória 512 MB-os méretet öltött, tárhely tekintetében pedig 4 GB-tal szolgál az eszköz. A mobiltelefon és az okosóra között a kommunikáció felelőse egy Bluetooth 4.0 modul lesz, ami a Low Energy kiterjesztés révén nagyon energiahatékony adatcsatornát tarthat fenn.
LG G Watch
Az LG terméke leginkább a Sony SmartWatch-ra emlékeztet a megjelenést nézve, de itt a minimalizmus jegyében még a vállalat márkajelzését sem festették fel az előlapra. Az egészet a lehető legjobb védelem érdekében IP 67 előírásoknak megfelelő szigeteléssel látták el, vagyis nagyobb vízmélységet ugyan nem bír, de más körülmények között nem mehet bele nedvesség vagy por. A szerkezet 63 grammot nyom és maga az óra 37,9 x 46,5 x 9,95 milliméteres vonalak közé lett bepréselve. A fedélzetére került egy nagyon érdekes szenzor is, ami kilenctengelyes, így önmagában ellátja a gyorsulásmérő, az iránytű és a giroszkóp feladatát is. A készülékházra csak egy ötpines csatlakozási felület került, ezt lehet majd a dokkolójával microUSB-re átalakítani, illetve ezen keresztül oldható meg a telep töltése. Az óra akkumulátora 400 mAh-s kapacitással szolgál, de arról nem esik szó az adatlapján, hogy egy töltéssel mennyi ideig fog elmenni – ez egyébként itt külön kérdéses azért is, mert a folyamatosan működő IPS kijelző elvileg nem igazán van jó hatással az áramforrására. Két színben, feketésben, illetve arany és fehér kombinációjában lesz elérhető, a szíjat pedig bármilyenre le lehet cserélni, ami 22 milliméter széles. Samsung Gear Live
Samsung Gear Live
A Samsung terméke már sokkal áramvonalasabb testet öltött, egészen más kialakítása van, mint a G Watch-nak, nagyon hasonlít házon belül a Gear 2 okosórák párosához. Kompaktságra már a fenti vasnál sem lehetett panasz, ezt pedig még összébb tudták sűríteni, hiszen mindössze 37,9 x 56,4 x 8,9 milliméter a térfogata, és a tömege is csak 59 gramm. A Gear Live kijelzője kisebbre lett szabva, mint az LG órájának a megjelenítője, de a különbség igazából szinte elhanyagolható, és cserébe a Samsung nagyobb, 278 PPI-s pixelsűrűséggel szolgál. Itt egy 1,63 colos Super AMOLED panelhez nyúltak a tervezéskor, ami 320 x 320 képpontnak ad otthont. A központi SoC pontos típusát nem ismerjük, de itt is 1,2GHz-es órajellel lehet számolni. A rendszermemória fél gigabájt lett, a tárhelyét tekintve pedig 4 GB-os kapacitással szolgál a készülék. Az egyetlen vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség itt is a Bluetooth 4.0 LE modul, ami a klienssel való kapcsolatteremtés felelőse.
Samsung Gear Live
A Gear Live személyre szabhatósága sajnos kimerül a cserélhető, 22 mm széles szíjban, a ház ugyanis csak a szürke és fekete kombinációjával lesz elérhető. Érzékelők tekintetében itt van egy gyorsulásmérő, digitális iránytű, giroszkóp és extraként egy pulzusmérő is – ez valóban hasznos lehet, és a versenytársai fölé emeli. A Samsung okosórájában egy 300 mAh-s akkumulátor teszi tiszteletét, amely egyetlen feltöltéssel mindössze egy teljes napos használatot tesz lehetővé – ilyen téren minden bizonnyal sok kritikát kap majd. A töltésért és az adatkapcsolatokért itt is egy ötpines felület fog felelni, vagyis ennek is teljesen zárt a ház, nincs rajta hagyományos csatlakozó. Egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy itt is IP67 előírásoknak megfelelő ellenállóságra lehet számítani, vagyis kis nyomás mellett bírja a vizet, homok pedig egyáltalán nem férkőzhet bele. A készülékek olyan okostelefonokkal tudnak kapcsolatot teremteni, amelyeken az Android 4.3, vagy ennél újabb operációs rendszer fut. Ez azért van így, mert csak innentől támogatott az Androidban az alacsony energiaigényű Bluetooth technológia, ami ezeknek a működéséhez elengedhetetlen – ez a kikötés tehát megkerülhetetlen. Az LG G Watch és a Samsung Gear Live egyaránt a Google Play Store rendszerén keresztül lesz először megvásárolható. A készülékekért 230, illetve 200 dollárt kell majd kifizetni, ám egyelőre csak rendeléseket vesznek fel. A szállítást az előbbinél július harmadikán, az utóbbinál pedig nyolcadikán kezdik meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. skarpeas25...
2014.06.30. 10:02
Arról lehet valamit tudni, hogy a Nokia windows phonera mikor készíti el a saját okosoráját?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!