iPon Hírek

Rendkívül érdekes tagokkal bővült az Nvidia Tesla sorozata

Dátum | 2015. 08. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia 2012-ben, mikor bemutatta a GRID első generációs kiadását, két speciális gyorsítókártyát is piacra dobott, amelyek a platform lelkét alkották. A GRID K1-es és GRID K2-es kártyák még a Kepler architektúra köré épültek, az elmúlt három év folyamán pedig szerves részét képezték a szolgáltatásnak. Mikor 2014 folyamán elrajtolt a vállalat Maxwell architektúra köré épülő GPU sorozata, biztosra vehető volt, hogy az új architektúra idővel a GRID mögött húzódó hardvert is célba veszi – erre egészen mostanáig kellett várni.
A GRID 2.0 érkezésével a legújabb gyorsítókártyák is bemutatkoztak, ám ezek már nem a GRID, hanem a Tesla sorozatban foglalnak helyet. Az egyik újdonság, vagyis a Tesla M60 egy kétslotos gyorsítókártya, ami azért rettentően különleges, mert ez az első olyan két GPU-s Nvidia megoldás, amelyen Maxwell sorozatú grafikus processzorok lapulnak. A Tesla M6-os modell ezzel szemben kompakt felépítése miatt lehet vonzó, hisz MXM modul formájában érkezik, így nagyon sűrű, hatalmas teljesítményt kínáló pengeszerverek készítésére használható.
A gyorsabbik modell, azaz a Tesla M60 fedélzetén két darab teljes értékű GM204-es GPU lapul, amelyekhez összesen 16 GB-nyi GDDR5-ös VRAM kapcsolódik. A termék konfigurációtól és teljesítménytől függően 225 watt és 300 watt közötti TDP-vel rendelkezik – természetesen aktív és passzív hűtéssel ellátott modell egyaránt készül belőle. A Tesla M60-as modell technikai paraméterei alapján egy módosított, 8 GB-nyi VRAM-mal ellátott GeForce GTX 980M videokártyának tűnik, TDP-je pedig teljesítménytől függően 75 watt és 100 watt között helyezkedik el. A Telsa M60-as modell esetében egyszerre maximum 32 vGPU felhasználó kiszolgálására van mód, vagyis egy GM204-es GPU 16 felhasználóval bír el. A Tesla M6 ezzel szemben maximum 16 vGPU felhasználót tud kiszolgálni, ami egy ilyen kompakt megoldástól abszolút nem rossz teljesítmény.
Tesla M6
Mivel a mai bejelentésnél nem a hardver, sokkal inkább a szoftver, illetve a szolgáltatással kapcsolatos újítások kapták a főszerepet, így a friss kártyákkal kapcsolatban kevés extra információ látott napvilágot. Annyi azért kiderült, hogy az újdonságok videó kódolásra is kiválóan alkalmasak: a Tesla M60 egyidejűleg akár 36 darab 1080p30 H.264 stream kódolására is képes, míg a Tesla M6 esetében ez a szám 18. A másik fontos adalék a névválasztással kapcsolatos. Az Nvidia mostantól azért veszi egy kalap alá a HPC szegmensben használt Tesla gyorsítókártyákat és a VDI-t célzó GRID kártyákat, mert a VDI a CUDA támogatás jóvoltából immár egyike lett a GPU alapú alkalmazásoknak, a VDI kártyák és a HPC szegmensbe szánt GPGPU gyorsítókártyák között pedig nincs semmi olyan említésre méltó hardveres különbség, ami indokolhatná külön kategóriákra történő szétválasztásukat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. 19milan97
2015.08.31. 16:34
"A Tesla M60-as modell technikai paraméterei alapján egy módosított, 8 GB-nyi VRAM-mal ellátott GeForce GTX 980M videokártyának tűnik, TDP-je pedig teljesítménytől függően 75 watt és 100 watt között helyezkedik el."
Szerintem itt az elején csak szimplán M6-os modell akar lenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. RealDreamQ
2015.09.01. 07:08
Uhh , ehhez képest majd AMD mekkorka kis VGA-t fog alkotni HBM miatt ... és általában ezen a téren azonos árban lévő NV munkakártyákat legalább veri elég szépen .
Haver HP FirePRO V4900 -as kártyája most többe kerül mint 3 éve ... Gondolom az ADOBE termékek miatt lett keresett nagyon , Premiere , PS stb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba RealD...
2015.09.01. 07:35
A Firepro4900 a maga idejében sem volt egy bika cucc, főleg hogy nincs benne dupla pontosság, de mára már több mint elavult. Lassan már egy okostelefon is többet tud...
Kb. a mostani R7-250 szintjén van. De az legalább tud dupla pontosságot
Ezért az, hogy most drágább, nincs összefüggésben a képességeivel, csak azzal hogy már nem kapható és ritkaságszámba megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!