iPon Hírek

Rendkívül strapabíró VIA mini PC járművekbe

Dátum | 2011. 03. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA bemutatta legújabb mini számítógép konfigurációját, amelyet ezúttal kifejezetten járművekben történő felhasználásra tervezett, így a termék ellenáll a szélsőséges hőmérséklet-tartományoknak, valamint a rezgésnek és a kisebb ütéseknek is. A VIA ART-5450 névre keresztelt mini PC egy rendkívül sokoldalú megoldás, amely információs-, kommunikációs-, adatrögzítő, navigációs és akár szórakoztatóközpontként is képes helytállni a különböző járművekben.


A pici konfiguráció fejlett energiamenedzsmenttel érkezik, képes két kijelző egyidejű kezelésére, emellett vezeték nélküli kommunikációs technológiákat is támogat. A rendszer egy strapabíró alumínium házban foglal helyet, amely 5G-s rezgések és 50G-s ütődések elviselésére is képes. A konfigurációt a -20 Celsius fok és +70 Celsius fok közötti hőmérséklet tartományban gond nélkül használhatjuk - áll a vállalat közleményében.

A ventilátormentes hűtéssel ellátott újdonság bemeneti feszültség tekintetében igen rugalmas, ugyanis 7-36V közötti feszültséggel probléma nélkül működik. A termékhez opcióként egy energiamenedzsment-modult is be lehet szerezni, amely késleltetett ki- és bekapcsolást, valamint szoftver alapú kikapcsolás-időzítést is kínál, így a rendszer karbantartása és frissítése is könnyedén megoldható. A termékre az operációs rendszert Compact Flash modul alkalmazásával telepíthetünk.


A VIA ART-5450 belsejében egy VIA EITX-3000-es alaplap teljesít szolgálatot, amelyhez az EMIO-3450-es bővítő modul csatlakozik. Az alaplapon egy 1 GHz-es órajelen ketyegő VIA Nano E sorozatú processzort találunk, maga az alaplap pedig VIA VX800-as lapkakészlet köré épül. A rendszer a fejlett energiamenedzsment mellett képes a HD videók lejátszásának hardveres gyorsítására és több képernyős módot is támogat. A grafikus vezérlő két LCDS videó kimenetet és egy D-Sub portot kínál, emellett négy konfigurálható COM porttal és két Gigabites Ethernet vezérlővel is rendelkezik.

Az EMIO-3450-es bővítő modulnak köszönhetően rendelkezésre áll két mini PCIe bővítőhely, valamint egy 20 csatornás GPS vevő és egy 802.11 b/g szabványú WiFi adapter is. A SIM kártyahellyel ellátott konfiguráció emellett 3G, 3,5G és GPRS támogatással, valamint Bluetooth támogatással is rendelkezik. A termék a felsoroltakon kívül USB, UART és GPIO portokat is kínál, sőt, még 6 wattnyi audió teljesítményt is biztosít a három darab jack audió kimenet jóvoltából.


A VIA ART-5450 könnyedén felhasználható buszokban, kamionokban és akár személyautókban is, ahol információs-, adatrögzítő-, navigációs- és szórakoztatóközpontként működhet. A rendszer segítségével buszokon kínálhatnak WiFi hotspotot, de emellett navigációra és útvonal rögzítésre, valamint digitális videó rögzítésére is lehet használni a terméket, akár még mentőautókban és rendőrautókban is.

A VIA ART-5450 már elérhető a gyártó partnerei számára. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak. A termékből többféle konfiguráció is rendelkezésre áll, amelyekről szintén az előbb említett hivatkozás segítségével kaphatunk bővebb információt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. kapmar
2011.03.22. 12:36
Akkor már csak a 102 cm-es plazmát kell valahogyan betuszkolni a kocsiba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sturmtiger
2011.03.22. 12:53
Plazmát ne mert az érzékeny műszer de a LED TV-d nyugodtan beszuszakolhatod a csomiba. Csak találj ki valami okos megoldást az összecsukásra Mondjuk egy ilyet: http://www.youtube.com/watch?v=srHviUPDas8&feature=player_detailpage#t=49s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster
2011.03.22. 12:58
Sturmtiger,

Hanem veszel egy a napokban bemutatott "OLED" TV-t, azt össze lehet hajtogatni és be a kesztyűtartóba ... http://ipon.hu/hir/meregdraga_profi_oled_monitorok_a_sony_tol/15892
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Laxxa
2011.03.22. 13:05
Ennek mennyire örülnének a Pimp My Ride -osok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rootshaper
2011.03.22. 13:27
Sturmtiger: es ennek mi ertelme van, hogy a CSOMAGTARTOBAN HATRAFELE nez a TV??? aki mogotted autozik annak szuper, de en inkabb utazas kozben neznem a TV-t mint utas, nem pedig a csomagtartobol ALLVA! vagy hogyan... nevetseges giccsparade
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sri
2011.03.22. 14:14
sötétített fólia a szélvédőre, projektor a visszapillantó tükör helyett és lehet is menni közlekedni
amúgy ötletes cucc, aki tervez kocsiba kamerát annak egy ilyen + usb-s webkamera, kölyköknek hátra kis monitoron film, anyósnak meg programozható katapultülés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noss
2011.03.22. 14:29
a via minipc megbízhatatlan*. a gyártástechnológián, minőségellenőrzésen kéne javítani.
a látványos hűtőbordáktól és a drivertelen perifériáktól még nem lesz strapabíró!

* bevásároltak magyarok (hup.hu-s formák) nagytételben aztán rakat selejt volt köztük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. qwertzzui
2011.03.22. 14:36
Itt van 1 kis elírás "...helytállni a klöünböző járművekben." Azért megnézném milyen ez mikor müködik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. J.o.k.e.r qwert...
2011.03.22. 15:00
Köszi, hogy szóltál! Javítom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. papus016
2011.03.22. 18:49
én inkább a kamionosokra céloznám nemzetközibe avagy US be államközi fuvarozoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!