iPon Hírek

Rendkívüli forgalomesés a memória piacon

Dátum | 2009. 02. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A memóriagyártó nagyvállalatok forgalmának alakulásába jelentős mértékben beleszólt a kedvezőtlen gazdasági helyzet, így a gyártók az elmúlt negyedév folyamán jelentősebb bevételcsökkenést könyvelhettek el. A globális DRAM piac bevételei a korábbi 5,2 milliárd dollárt saccoló előrejelzésekkel szemben mindössze 4,2 milliárd dollárt tettek ki, ami igen jelentős különbség.

Az említett időszakban, vagyis a tavalyi év utolsó negyedévében a teljes piac a nullához közeli növekedéssel zárt, miközben a termékenkénti átlagos eladási árak (Average Selling Price) 38%-kal csökkentek. Az iSupply elemzései szerint a piaci helyzet olyannyira rossz, hogy a világ legnagyobb memóriagyártó vállalata, a Samsung sem volt képes teljesíteni korábbi szállítási célkitűzéseit, sőt, a vállalat piaci részesedése csökkent, de a gyártó emellett még bevételektől is elesett.

A tajvani vállalatok, köztük a Nanya, a ProMos és a PowerChip még ennél is rosszabbul állnak: a cégek bevételei szintén jelentős mértékben csökkent.  A három vállalat összességében 50-75% közötti bevételcsökkenéssel zárta az előző negyedévet.

Az amerikai nagyvállalat, a Micron ezzel szemben könnyebben átvészelte a nehéz időszak első felét: a gyártó bevételei 16,4%-os mértékben csökkentek, ám a piaci részesedés a korábbi 10,2%-ról immáron 13,8%-ra növekedett a tavalyi év harmadik és negyedik negyedéve között, így a cég közelebb került a világ harmadik legnagyobb memóriakészítő vállalatához, az Elpida-hoz. A második helyezett Hynix bevételei szintén csökkentek: az elmúlt negyedévet 32,7%-os bevételcsökkenéssel zárta a cég.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.02.10. 18:41
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.02.10. 20:10
Érdekes, én úgy vettem észre hogy folyamatosan drágúlnak a RAM árak. Persze ez lehet a forint gyengesége miatt is, de most sztem minden nagyon drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2009.02.10. 20:42
Én úgy vettem észre hogy a GEIL 4 GB-os drágult jelentősen, de persze e mondatom miatt nem kell a többit is drágítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LordZolee
2009.02.10. 20:48
Én meg pont új gép vásárlása előtt álltam amikor megláttam hogy a 150e kinézett gép már nem annyi hanem kb. 50e több :S és talán a memóriák voltak az egyetlenek amik tartották az árukat de mily fura hogy pl. a X360 ára meg se mozdult azóta vettem is egyet és hozzá egy full hd tv-t így még jobban is jártam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mihaszna
2009.02.10. 21:26
LordZolee: grat.

Aki nagyon szeret játszani és sokat játszik, már elgondolkozhatna egy konzol beszerzésén. (HDTV nem kötelező, anélkül is tökéletesen élvezhető.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!