iPon Hírek

Rengeteg a radioaktív vaddisznó Szászországban

Dátum | 2014. 09. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A csernobili atomerőmű katasztrófája óta 28 év telt el, hatásai azonban máig érezhetők, és nem csak az erőmű közvetlen környezetében: a német erdőkben például máig meglepően magas a határértéken felüli radioaktív sugárzást kibocsátó vaddisznók száma. Az ország keleti határán fekvő Szászországban a legutóbbi tesztek szerint minden harmadik leölt állat húsa olyannyira radioaktív, hogy fogyasztásuk veszélyes az emberi szervezetre. Bár a régió több mint 1100 kilométerre fekszik a csernobili atomerőműtől, az 1986-ban bekövetkezett baleset során a levegőbe kerülő radioaktív részecskéket a szél és az eső messzire magával hurcolta. Még Franciaországban is azonosítottak olyan földterületeket, ahol a talaj kimutathatóan az atomkatasztrófa miatt kontaminálódott, így a német vaddisznók esete nem különösebben meglepő.
Mivel az állatok elsősorban a talaj mélyén növő gombákkal (például szarvasgombákkal) táplálkoznak, különösen súlyosan érinti őket a probléma, a gombákban ugyanis nagyobb mértékben és hosszabb időre halmozódnak fel a radioaktív részecskék, főként a cézium 137-es tömegszámú izotópja, mint a vegetáció más részeiben. 2012 óta minden Szászországban leölt vaddisznó húsát sugárzási teszteknek vetik alá, és a 600 becquerel/kilogramm fölött teljesítő tetemeket megsemmisítik. Az elmúlt egy évben a megvizsgált 752 állatból 297 sugárzási szintje haladta meg a biztonságosnak ítélt értéket, és köztük akadtak olyanok is, amelyek több tucatszor erősebben sugároztak az egészségesnek tartottnál. Az eredmények alapján az állomány és az erdők gombavilágának szennyezettsége olyannyira súlyos, hogy a vaddisznók radioaktív sugárzási szintjére még további 50 évig figyelniük kell a szászországi vadászoknak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Nacho.
2014.09.03. 11:58
Érdekes dolgok ezek annál is inkább mivel mi jóval közelebb vagyunk csernobilhoz tehát bőven kaptunk a sugárzásból, de valahogy itt mégsem vizsgálnak semmilyen ilyen állatot. És biztos vagyok benne nem azért, mert minket kikerült volna a radioaktív sugárzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. dzsuz87
2014.09.03. 12:20
Most lusta vagyok megbecsülni, hogy ez hány mSv sugárzást jelenthet, de gyanítom, hogy inkább csak a németek részéről történő túlreagálásról van szó. 1kg kávé tipikusan ennél több sugárzást bocsát ki. Ezek a számok alig vannak a kimutathatósági határ fölött, ami nagyon de nagyon messze van a veszélyes szinttől. Csak ugye amit az ember nem lát, attól jobban tud félni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. DaemonPC
2014.09.03. 12:57
Valaki nagyon okos ember meghatározott egy határértéket amit úgy felejthetünk el ahogy van. Pl.: koleszterinszint, vagy jelen esetben a disznók sugárzási szintje. Ezzel csak félelmet akarnak és sikerül is nekik kelteni a lakosságban, hogy legyen egy dologgal több ami miatt aggódni kelljen.
Nálunk azért tiltották be a helyi víztározóból származó víz fogyasztását mert az eu szabványnak nem felelt meg a magyarnak igen. Magyarul beléptünk az eu-ba és ha ugyan azt a vizet isszuk akkor meghalunk? Komolyan nevetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Atesz1987
2014.09.03. 13:49
Szerintem az uniós környezet, -és állatvédelmi biztosok olyan emberek közül kerülnek ki, akiket a hazájukban többnyire leintettek, hogy maradjanak már a hülyeségükkel. Teljesen elmebeteg szabályozások tömkelegegét böfögik ki folyamatosan. A múltkor olyant találtak ki, hogy az anyanyulakat csoportosan kell tartani, hogy legyen szociális életük. Az, hogy összeverekednek, meg megzabálják egymást kölykeit, az nem érdekes... vicc, hogy olyan emberek hoznak szabályokat, akiknek lövésük sincs a szabályozandó területről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Atesz1987
2014.09.03. 13:51
amúgy meg mi a faszt panaszkodnak, éjjel legalább könnyebb lelőni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozef8 Atesz...
2014.09.03. 14:19
Legalább este tudják melyik a szennyezett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. langward
2014.09.03. 15:58
Magyar felirat lesz hozzá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. istvankiss...
2014.09.03. 17:04
Nem akarok messzemenő gondolatokba bocsátkozni, de a mai világban, amikor a mobiltelefon térereje, a mikrosütő, a padgyászvizsgáló, a röntgen a mindennapi élet részét képezi, akkor nem nagy értelmét látom ennek a vaddisznóhús vizsgálatnak. Hacsak nincs ingyen, de ezt kétlem. Időnként elgondolkodom ezeken a környezetvédőkön is. Kikotorni egy folyó medrét, szétteríteni az iszapot nem lehet, mert az megbolygatja az egyensúlyt és az iszap veszélyes hulladék. Nagyobb természetvédelmi területre tavat létesíteni? Nem lehet, megbolygatja az egyensúlyt. Hogy arra a költözőmadarak esetleg rászoknának, nem érdekes. Mindez úgy, hogy már amúgy is van egy a közelben, csak lassan feltölti az iszap. Jahh, hogy azt a természet tette oda. (akarom mondani egy német környezetbarát láncosbomba '45-ben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. crowly
2014.09.03. 17:29
A vaddisznók észre sem veszik ezt a sugárzást (tehát nem kap minden 3. rákot). Akkor annyira csak nem veszélyes, csak az emberek mindentől félnek. Gyanítom az emberek sokkal degeneráltabbak már fizikailag mint az állatok amiket megsemmisítenek mert "magas a radioaktivitásuk".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. langward crowl...
2014.09.03. 17:55
A vaddisznóból készül az egyik legjobb pörkölt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tibaimp langw...
2014.09.03. 18:20
Úgy van, kb. 3 hete főztünk a haverokkal vaddisznó pörköltet, eszméletlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. CyberPunk6... istva...
2014.09.03. 18:24
#istvankisss: Azért a radioaktív és az elektromágneses sugárzás egy picit más.

#crowly: Egyrészt honnan tudod, hogy nem? Másrészt egy vaddisznó csak 12 évig él, a gyenge radioaktív sugárzás, pedig azért veszélyes, mert egyes sugárzó atomok soha nem ürülnek ki a szervezetből és sok-sok év alatt fejltik ki a hatásukat.
Most benyelsz egy soha ki nem ürülő, nagy felezési idejű, radioaktív anyagot, és 20 év múlva leszel leukémiás tőle, vagy kis pajzsmirigyrák, esetleg vagy 5 féle áttétes.
Aztán meg magyarázol, hogy de a vaddisznó, meg túllihegés. Aztán meghalsz és a hajadra kenheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Avisto Cyber...
2014.09.03. 19:17
Kb ezt akartam én is írni. Háziállatoknál is kialakul rák, akkor is ha semmi mű izéket nem etet velük az ember. A vadállatoknál ugyan ki venné észre, ki vinné állatorvoshoz ha rosszul van, ki vesz belőle mintát és küldi szövettanra stb? Elhullik aztán csókolom, vagy kilövik még azelőtt, esetleg a betegségtől meggyengülve könnyebben leteríti egy ragadozó állat (bár ez az utóbbi valszeg inkább csak elméleti lehetőség, mert tudtommal Németeknél se nagyon van nagyragadozó.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. eriol
2014.09.03. 20:02
Aztán mi rá a bizonyíték, hogy ez a sugárzás Csernobilból származik..?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6... eriol
2014.09.03. 20:05
Mondjuk az összetétele és a kora?

Gondolod csak úgy kitalálták, hogy Csernobilból van és kész, mindenféle tudomány nélkül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.03. 20:25
Jahogy a kormány azt mondta. Akkor jó. Amúgy a megjegyzést csak viccnek szántam. Nem gondoltam, hogy valaki rá is fog kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.03. 20:33
Amúgy érdekes felvetés, hogy meg lehet e határozni, honnan "származik" egy adott adag cézium 137. Nem vagyok benne biztos, habár nem vagyok annyira jártas az atomfizikában... Valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. istvankiss... Cyber...
2014.09.03. 20:35
Bizony más! Aztán most mit tegyünk? A németek megsemmisítik az ilyen húst. ??? Azt ne mondják, hogy radioaktív temetőbe viszik! Mit csinálnak a cézium 137-tel? Elégetik? Betemetik a föld alá? Nem bomlik le alkotóelemeire. Akkor minek vizsgálgatni azokat a szerencsétlen malacokat? Ennyi erővel a gombákat is vizsgálhatnák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.03. 20:41
Gondolom csak az amúgy is kilőtt állatokra értik a megsemmisítést. Szal ő nem megy a pöribe. ^_^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gaborkalma
2014.09.03. 21:15
A cikk sajnos eléggé félrevezető több szempontból is. Egyrészt kissé olyan hatást kelt, mintha 2012-ben fedezték volna fel, hogy a vaddisznók húsa a természetes értéknél magasabb mennyiségű radioaktív anyagot tartalmaz, másrészt kizártnak tartom, hogy ha a hatóság általi mérsek során 752 megvizsgált állatból 297-nél elérte a biztonságosnak ítélt értéket, akkor nem tiltották volna be a vaddisznó vadászatot/fogyasztást.

Hogy miért is gondolom így?
1.) A Cs-137 felezési ideje kb 30 év, ami azt jelenti, hogy 86ban 2x akkora aktivitás lehetett mérni az adott erdőkben, mint amit jelenleg lehetséges csak a Cs-137 miatt. Nem beszélve a sokkal rövidebb felezési idejű radioaktív izotópokról, amelyek jelentősen megemelték az akkor mérhető aktivitás értékeket, és azóta már lebomlottak.

2.) A csernobili katasztrófa utáni napokban számos országban vezettek be intézkedéseket, amelyek bizonyos növények fogyasztását tiltották, korlátozták (a katasztrófa helyszínének tágas körzetében, még az állatok fogyasztását is szabályozták), illetve megsokszorozták az ilyen irányú vizsgálatokat. Ebből kifolyólag nehezen tudom elképzelni, hogy egy annyira antinukleáris országban, mint Németország ne ugyanez lett volna a hozzáállás/eljárás, mint Kelet-Európában, köztük nálunk is.

3.) Nem hiszem, hogy a gombák szervezetében való feldúsuláshoz 30 évre volna szükség, emiatt még inkább elképzelhetettlennek tartom, hogy ez valami új felfedezés volna.

4.) Végezetül a 297/752 előfordulási gyakoriság olyan magas érték, hogy minden normális hatóság azonnal drasztikus intézkedéseket hoz, a további fogyasztás megakadályozására. Nyilván képtelenség minden kilőtt állatot megviszgálni, és azután dönteni arról, hogy az egyiket megsemmisíték, a másikat meg visszaadják fogyasztásra. Ekkora aránynál túl nagy annak a lehetősége, hogy bevizsgálás nélkül fogyasszon valaki a termékből. pl.: orvvadászat,vagy csak hanyagság miatti nem bejelentés stb.

A PROBLÉMA A CIKKEL:
hogy igazából a jelenség valós okáról, valódi veszélyességéről stb tereli el a figyelmet ezzel a visszafogott, de szenzáció hajhász stílussal. Az eredeti cikket is olvastam, és a fordítás korrekten adja vissza a cikket, így nem ezzel van a gond. Jools tárgyilagosan fordít hála istennek.

Ami a hozzászólásokat illeti:

1.) A radioaktív kihullás összetételéből meg lehet állapítani, hogy mi volt a forrás, de ehhez több mérhető radiaktív izotópra van szükség az eredeti forrásból, ugyanis az egymáshoz képesti arányuk jelent a forrásra nézve információt. Önmagában Cs-137 nem mond semmit.

2.) Az, hogy földrajzilag közelebb voltunk a katasztrófához nem jelenti automatikusan azt, hogy nagyobb kihullás, és ezáltal nayobb átlagos dózis érte volna az országot. Az akkori időjárási viszonyok nagyon is kedvezőek voltak számunkra, ugyanis az első radioaktív felhő Skandinávia felé indult el, amely később délnek fordult és hazánkat Ausztrián keresztül érte el. Ami azt jelenti, hogy ők nagyobb mértékben részesültek a kihullásból, mint Magyarország, bármily meglepő.

3.) Javaslom a hozzászólóknak, hogy keressenek laikusoknak szóló szakirodalmat a témában, mert azon felül, hogy sok félreértést, stb oszlatna el az eseményekkel kapcsolatban, sok olyan dologra felhívja a figyelmet, amelyet a média egyáltalán nem említ meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. istvankiss... gabor...
2014.09.03. 21:27
Köszönjük!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tokyofej
2014.09.04. 00:05
Jött már radioaktív hulladék a németektől, úgyhogy ha véletlenül olcsó vaddisznóhús érkezne, most már mindenki tudja, hogy nem szabad megenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.04. 12:05
Köszi a felvilágosítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rinsrene
2015.02.14. 13:04
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!