iPon Hírek

Rengeteg hasznos újítással érkezett a CUDA 5

Dátum | 2012. 10. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A CUDA platform rendkívül népszerű a fejlesztők körében, amit jól bizonyít az a tény, hogy a szoftver már több, mint 1,5 millió letöltésnél jár, magát a platformot pedig több, mint 180 vezető mérnöki tervezőszoftver, tudományos szoftver és kereskedelmi alkalmazás használja. A platform sikerességére alapozva az Nvidia szoftvermérnökei elkészítették a CUDA platform 5-ös kiadását, amely számos újítással áll a fejlesztők rendelkezésére.


Azok a fejlesztők, akik a CUDA 5 platform kiadás előtti változatát kipróbálták, úgy nyilatkoztak, hogy az új platform óriási sebességnövekedést hoz az egyes alkalmazások esetében, használata pedig a korábbinál hatékonyabban történhet, hála a jobb programozhatóságnak. Hogy pontosan mit jelent az óriási, azt egyelőre nem tudni, de remélhetőleg nemsokára az is kiderül.

Az optimalizációkon felül a platform számos új funkciót is kínál:

Dynamic Parallelism – GPU gyorsítás új algoritmusokhoz

A GPU programszálak dinamikusan létrehozhatnak új szálakat, így a GPU alkalmazkodhat az aktuális adathoz,
illetve feladathoz. A GPU és a CPU közötti oda-vissza történő adatáramlás csökkentésével gyorsítható rengeteg feladat, és olyan feladatoknál is érdemes lesz bevetni a GPU-kat, amiknél eddig pont ez ebből fakadó késleltetés miatt nem volt sok értelme.

GPU-Callable Libraries – Hatékony környezet harmadik felek számára

Az új CUDA BLAS Library segítségével a fejlesztőknek lehetőségük nyílik a dinamikus párhuzamosság alkalmazására saját, GPU által is meghívható könyvtáraik esetében. A fejlesztők bővítményeket is készíthetnek az API-hoz, így a többi fejlesztő új funkcionalitással bővítheti a meglévő kernelüket, sőt, a GPU által meghívható, harmadik fél által készített könyvtárak funkcionalitásának testre szabására is mód nyílik. Az objektum-összekapcsolás képesség jóvoltából egyszerűbben fejleszthetőek a nagy GPU alkalmazások, ugyanis a fejlesztők a több kisebb CUDA forrásfájlt külön objektumfájlokba rendezhetik, majd ezeket összekapcsolhatják, így nagy alkalmazások, illetve könyvtárak jöhetnek létre.

GPUDirect Support for RDMA – Újítás a rendszermemória jelentette akadályok leküzdésére

A GPUDirect technológia közvetlen kommunikációt engedélyez a grafikus processzorok és az egyéb PCI Express alapú eszközök között, valamint lehetőséget biztosít a közvetlen memória-hozzáférésre az egyes hálózati kártyák és a GPU között. Az eljárás jelentősen csökkenti az MPISendRecv késleltetést adott fürtben lévő GPU node-ok között, így az alkalmazások teljesítménye összességében javul.

NVIDIA Nsight Eclipse Edition – CUDA programkódok készítése egyszerűen és gyorsan

Ez a szolgáltatás az Eclipse alapú integrált fejlesztői környezet segítségével Linux és Mac OS X platformok alatt egyszerűbbé teszi a fejlesztők számára a fejlesztéssel, a hibakereséssel és a profilozással kapcsolatos folyamatok elvégzését. A fejlesztői környezet CUDA szerkesztővel és CUDA mintakódokkal egyaránt rendelkezik, így a CUDA kód generálása egyszerűen történik, sőt, a CPU loopok is egyszerűen átültethetőek a CUDA kernelekbe, hála az automatikus kód-újraírás funkciónak. A fejlesztői környezet emellett profi analizáló rendszert is tartalmaz, így könnyedén készíthető teljesítmény analízis, az egyes hibákat pedig könnyedén ki lehet javítani a lépésről-lépésre végigvezető tanácsadó szolgáltatás jóvoltából. A rendszer szintaxiskiemelő funkciójával könnyedén elkülöníthetőek egymástól a CPU és a GPU kódok.

A CUDA 5 érkezésével egy új, teljesen ingyenesen használható online CUDA forrásközpont is elérhetővé vált, amely számos információt tartalmaz a CUDA platformmal és a programozási modellel kapcsolatban, emellett a CUDA fejlesztői dokumentumokhoz, eszközökhöz, mintakódokhoz, illetve néhány hasznos alkalmazáshoz is hozzáférést biztosít.

A párhuzamos programozással foglalkozó fejlesztők ingyenesen csatlakozhatnak a CUDA Regisztrált Fejlesztő Programhoz, ezután egyszerűen hozzáférhetnek a szükséges dokumentumokhoz, eszközökhöz és forrásokhoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. I.Jozsef83
2012.10.17. 18:31
Kell a reklám NV -nek AMD-nél van UVD-5 akkor NV-nél is kell CUDA 5 ... nemálemaradjanak számozásban .

GPU gyorsítás új algoritmusokhoz
Hatékony környezet harmadik felek számára
Újítás a rendszermemória jelentette akadályok leküzdésére
CUDA programkódok készítése egyszerűen és gyorsan


Ö , egy átlagfelhasználó ezek közül melyikből profitál valamit is ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2012.10.17. 18:41
Miért, az amd féle uvd5 vagy mi, abból mit profitál?
Ez a cég legalább nyereséges....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. petXYZW
2012.10.17. 21:39
"Ö , egy átlagfelhasználó ezek közül melyikből profitál valamit is ?"
Nem, nekik készült.

A CUDA és az UVD miben is hasonló?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!