iPon Hírek

Rengeteg pénzt fektet az LG Displaybe az Apple

Dátum | 2017. 07. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Már mindenki kész tényként kezeli, hogy úton van a világ első AMOLED megjelenítővel szerelt iPhone-ja. Az Apple pedig a színfalak mögött gőzerővel dolgozik azon, hogy a Samsung mellett az LG Display is megfelelő szintre fejlessze a mobilokra szabott OLED paneljét. A Samsung iparági források szerint gigantikus megállapodást írt alá az Apple-lel, melynek tárgya nem kevesebb mint 92 millió OLED kijelző okostelefonok számára. A felek között létrejött szerződés állítólag két évre szól, tehát a dél-koreai alakulat folyamatosan ellátja majd a riválisát OLED technológiás kijelzővel ebben az időszakban. Ez adja majd az új generációs iPhone alapját, ami azért érdekes, mert eddig egyetlen alkalommal sem láttunk még OLED kijelzővel szerelt okostelefont az Apple-től, ez egy nagy újítás lesz. Az Apple számára rendkívül kedvezőtlen a mostani helyzet, hiszen egyetlen gyártónak van kiszolgáltatva, ráadásul az pont a Samsung, ami a legnagyobb ellenfele a cégnek a mobilpiacon. Szóval a Samsung a legkevésbé sem érdekelt abban, hogy az Apple minél kedvezőbb áron jusson OLED kijelzőhöz. A cupertinóiak éppen ezért határozhattak úgy, hogy egy másik erős partnerre is szükség van, és a kiszivárgott információk szerint így kerülhetett előnyös pozícióba az LG megjelenítőkkel foglalkozó részlege. Az Apple meg nem erősített jelentések alapján 2-3 billió wont fektet az LG Displaybe, ami átszámítva 1,7-2,6 milliárd dollárnak felel meg. A cél az, hogy olyan panel jöjjön létre, ami minden tekintetben felveszi a versenyt a Samsung sok éve élesben alkalmazott megoldásaival. (Legutóbb az LG a G Flex 2 esetében használt P-OLED panelt, de az elég régen volt már.) A feladat nem lesz egyszerű, de az Apple úgy fest, hogy örömmel szolgáltatja a kutatás és fejlesztés számára tőkét.
LG G Flex 2
„A Samsung Display volt az egyetlen olyan panelgyártó, amely megfelelt az Apple szigorú minőségi kritériumainak” – mondta el egy a neve elhallgatását kérő iparági forrás. „Az LG Display a követelményeknek nagyjából 70 százalékos szintig felelt meg, a kínai gyártóknak pedig még az gondot okozott, hogy megközelítsék az LG-t.” Az Apple állítólag egy teljesen új panel létrehozásába és előállításába fektetett be az LG Displaynél. A The Korea Herald lap értesülései szerint az E6 kódú OLED kijelző kizárólag az Apple igényeinek kielégítésére készül majd, és ennek megfelelően valószínűleg a cupertinói alakulat a saját szájízének megfelelő feltételeket szabhat ennél az újdonságnál. Az elsődleges cél a havi 30 ezer példányos gyártási kapacitás elérése lesz, de ennél persze sokkal nagyobb volumenre lesz szükség, ha már egy iPhone kiszolgálása lesz a cél.
Az LG P-OLED kijelzője 2014-ből.
Hogy milyen okostelefont építhet az OLED panellel első körben az Apple? Nos, a Samsung AMOLED kijelzővel szerelt iPhone „8” a pletykák szerint egy 5,8 hüvelykes megjelenítővel lesz ellátva, amit az eddiginél sokkal vékonyabb keret fog körül ölelni. Az éltől-élig tartó megjelenítő kitöltheti a fizikai nyomógomb helyét is, ami így eltűnhet a színről – ez azért lenne igazán érdekes, mert a Home gomb lényegében egészen eddig végig kísérte a pályáján az iOS operációs rendszert. Hírek szólnak még arról is, hogy ennek a telefonnak az egész teste üvegbe (de legalábbis nem fémbe) lesz burkolva, és jöhet a vezeték nélküli töltési lehetőség is. Itt ráadásul állítólag új biometrikus azonosítási formát vezet majd be az Apple, jöhet az arcfelismerés, de 3D érzékelésével összekötve, hogy ne lehessen egy mezei fényképpel átverni a rendszert – ahogy azt a Samsung Galaxy S8 duó esetében láthattuk. No, de ennyit az iPhone pletykákról egyelőre, ezeket az információkat mindenkinek érdemes fenntartással kezelnie. A dél-koreai jelentések szerint az LG Display és az Apple együttműködésének 2019-ben lehet meg az eredménye, ekkor kezdheti szállítani az LG az újonnan formálódó OLED kijelzőket. És mivel a Samsunggal kötött megállapodás éppen két évre szól, így az Apple a következő szerződés kalap alá hozásakor már sokkal jobb alkupozícióban lesz. Most a Samsung pontosan tudta, hogy az Apple-nek nincs más opciója, így valószínűleg nem volt szégyenlős, mikor a szerződés összegét kellett meghatározni. Végül érdekességképpen még azt is megjegyeznénk ennél a hírnél, hogy nem az Apple az egyetlen, aki mostanában az LG Displaybe invesztált azért, hogy felpörgesse az OLED fejlesztését. A Google ugyanezt tette, mert a Daydream VR platform terjedése miatt szükségesnek látja azt, hogy az LG kisebb méretben is kiváló minőségű OLED paneleket tudjon kínálni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. FFeller
2017.07.05. 17:27
Samsung S7 VR-ra nem valami jó, mert a kijelző fekete részei nem reagálnak olyan gyorsan, mint a többi. Gondolom több idő kell a lednek kigyulladni, mint színt váltani, de lényeg ami lényeg, a fekete foltok kísértetként cikáznak a kijelzőn. Az OLED technológia, legalábbis ami abban van, nem alkalmas erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!