iPon Hírek

Rengeteg új AMD processzor érkezhet idén

Dátum | 2017. 05. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Jönnek a RYZEN család mobil tagjai – VEGA iGPU-val fűszerezve
Az AMD Financial Analyst Day 2017 alkalmával Mark Papermaster elárult néhány érdekességet a mobil RYZEN processzorokkal kapcsolatban – ugyanis a RYZEN sorozat az asztali- és a szerverpiac mellett a mobil konfigurációk szegmensét is célba veheti a nem is oly távoli jövőben. A 2017 második felében, az év vége felé érkező mobil processzorok a konvertibilis noteszgépek mellett az ultravékony termékeket, valamint a mobil gamer konfigurációkat is meghódíthatják. Processzormagok terén természetesen ZEN alapú megoldásokkal találkozhatunk, de a fedélzeten VEGA alapú iGPU is helyet kap, vagyis APU egységekről beszélhetünk.
A ZEN processzormagok és a VEGA architektúra köré épülő iGPU jóvoltából 50%-kal nagyobb CPU teljesítmény és 40%-kal nagyobb GPU teljesítmény várható, az energiahatékonyság pedig akár 50%-kal is növekedhet a hetedik generációs mobil APU egységek köré épülő konfigurációkéhoz képest. Ennél több adatról nem is hullott le a lepel, de abból kiindulva, hogy messze még a tényleges rajt időpontja, nem is olyan nagy meglepetés ez. AMD Threadripper termékcsalád – az Intel HEDT platformjának igazi kihívói
A rendezvény alkalmával kvázi megerősítést nyertek a korábbi pletykák, amelyek egy 16 processzormaggal és 32 szállal rendelkező csúcskategóriás AMD RYZEN processzorról szóltak. Rajta kívül egy 12 magos példányról is pletykáltak a különböző források, ami 16 magos társával együtt nyár végén érkezhet – és mindketten a frappáns, Threadripper névre keresztelt sorozatban foglalhatnak helyet.
Az új AMD processzorok az Intel HEDT platformja ellen szállnak harcba, amelynek következő generációja kétféle termékcsaládot is felvonultathat: a Core i7-es sorozatú Kaby Lake-X-et, valamint a Core i9-es sorozatú Skylake-X-et, ahogy arról tegnap már beszámoltunk. RYZEN PRO termékcsalád veszi célba a munkaállomások szegmensét Az előadás alkalmával apró kitérőként szóba kerül a RYZEN PRO sorozat, amelynek tagjai ZEN alapú processzormagokkal rendelkeznek és kifejezetten a professzionális szintű alkalmazások futtatását segítik. A professzionális munkafolyamatokhoz passzoló termékcsalád tagjaival kapcsolatban egyelőre szinte semmit sem árult el az AMD, csak egy teljesítmény-összehasonlítást közölt, amelynek keretén belül egy Core i5-7500-as processzorral mérték össze a RYZEN PRO 1500-as modellt.
A RYZEN PRO mindhárom terhelésforma alkalmával jobbnak bizonyult riválisánál. A Naples HPC platform alapját adó processzor végül az EPYC nevet kapta
A Naples HPC platform korábban már hivatalosan is bemutatkozott, akkoriban azonban csak Naples névvel emlegették a platform lelkét képező processzort. A Financial Analyst Day 2017 alkalmával kiderült, hogy az új központi egységek EPYC névvel kerülnek majd kereskedelmi forgalomba, és számos területen kínálnak előrelépést riválisaikhoz képest. Például a konkurens platformokhoz képest sokkal több GPU kapcsolódhat egyetlen processzorhoz, hála a maximum 128 PCIe 3.0-s sávot kínáló fedélzeti PCIe hubnak.
Ezzel együtt a Naples platform alapját képező EPYC processzorok előnyei közé sorolhat az is, hogy 45%-kal több processzormagot tartalmaznak, 122%-kal magasabb memória-sávszélességet nyújtanak és 60%-kal magasabb I/O sávszélességgel dolgozhatnak, mint a riválisok megoldásai – itt az Intel szerverprocesszoraira kell gondolni.
A kedvező tulajdonságok egyebek mellett a virtualizált környezetekben is kiválóan jönnek majd, ahol az új processzorokkal nem csak nagyobb teljesítményt, de kiváló fogyasztást és nagyobb rugalmasságot is kínálnak.
Az új platform összességében nagyobb sűrűséggel bír, azaz több processzormagot és több I/O opciót kínál, mint a rivális megoldások, ezzel együtt kevesebb helyet is foglal, valamint fogyasztás terén is előnyben lesz. Az alacsonyabb fogyasztás alacsonyabb hőtermelést is jelenthet, ezek pedig együttesen segíthetnek a működési költségek lefaragásában – utóbbiak sokkal nagyobb kiadást jelentenek az aktuális hardver élettartama során, mint amekkora a vásárláskor eszközölt kezdeti befektetés volt.
Az AMD ezzel együtt sokkal egyszerűbb architektúrát is ígér gépi tanulás terén, mint amivel az Intel dolgozik, ezt pedig úgy érik el, hogy az ehhez szükséges összetevőket az EPYC processzorokba integrálják. És ez még nem minden, ugyanis a cég arra is odafigyel, hogy a platform időről-időre lineárisan frissüljön, ami a vállalkozások számára hosszú távú tervezésre és befektetésre ad lehetőséget.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. MuldR
2017.05.17. 10:46
Ez a Ryzen mobil jól hangzik. Kicsit nevettséges, hogy N-es celeronokat kapni 110 000 ért meg i3-as laptopokat 140 000 ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hcsa MuldR
2017.05.17. 11:29
Remélhetőleg építenek is rájuk majd a gyártók, mert az eddigi felhozatal siralmas volt mobil téren. (Mondjuk a fogyasztási adatok ismeretében annyira azért nem meglepő.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. KristofK94 hcsa
2017.05.17. 11:47
Sajnos több cikk is foglalkozott régebben ezzel hogy miért nem volt a10, a8-as laptop amikor igény lett volna rá bőven. AZ ok egyszerű volt. Az intel x% kedvezményt adott ha az adott cég csak minimális százalékban forgalmaz AMD cpu-val szerelt laptopot....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ueda
2017.05.17. 13:26
Atyam eldobom. AMD hivatalosan is dinnyetermelő lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Kogeru
2017.05.17. 13:58
Majd jön az új intel proci aztán megint nem kell senkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. developer Krist...
2017.05.17. 14:14
Meg lemerültek volna 15-20%-al hamarabb, mint az intelesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. thestock MuldR
2017.05.17. 14:27
Ebben az árkategóriában kb mindegy mit adnak, szemét az összes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.17. 14:32
Nekem 90-95%ban töltőn van a laptop és szerintem a többséghez tartozok. Nap végén kikapcsolom és magammal viszem, de nagyon ritkán használom 0,5-1 óránál tovább akkumulátorról.
Egy erősebb CPU és GPU nagyon feldobná a kedvem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Asagrim kean
2017.05.17. 15:00
Igen, a többséghez tartozol, mert a többség nem rendeltetésének megfelelően használja a laptopot. Rengetegen vesznek úgy laptopot, hogy alig mozdulnak ki otthonról.

Akik munkahelyi irodából hozzák-viszik és emiatt alig használják akkumulátorról elég kis számot tesznek ki hozzájuk képest, de ugyanabból az okból igényelnének erősebb gépet, az akkumulátor kapacitásra való tekintet nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thestock Asagr...
2017.05.17. 15:06
Úgy-úgy! Asztali PC-nek nincs elég hely (HAHA!), és ágyból is lehet fészbúkozni, ezért kell a laptop...meg hát tök gizda, 25 éve csak a gazdagoknak volt,ha most bemegyek a médiaMÁRKba és veszek egy fehér asust 500-as merevlemezzel, 4 giga memóriával, és íhárommal akkor én is gazdagnak fogok számítani!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. B_Real Koger...
2017.05.17. 15:13
Igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.05.17. 15:31
Akkor csak tudatom veled hogy tucatnyi cegtol kijott emberke automatikusan konektor utan kutat mikor kijon a ceghez. Tehat nem igazan van letjogosultsaga sok helyen az aksinak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror weri
2017.05.17. 15:50
Több ezren dolgozunk ennél a cégnél úgy, hogy fél óránál többet nem ülünk egy helyen, vagy vándorlunk épületkomplexumok között, vagy valami külsős helyre, nem tarthatjuk áramon állandóan a laptopot. Kb. csak a unix-wintel adminok ülnek egy helyben, mindenki más mobil.

Ha az X1 Carbon nem bírna vagy 8 órát akkumulátorról, meg lennék halva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. _DiEGO_
2017.05.17. 17:51
idézet:

Érdekesség, hogy az AMD picit beszélt egy titkos komponensről is, ami a felhasználó számára láthatatlan, de valójában az új fejlesztések mozgatórugója. Ez az Infinity Fabric, ami eredetileg a Ryzen processzorokban mutatkozott be, de túl nagy marketinget nem kapott, mivel valójában nehéz elmagyarázni, hogy miről van szó. Az Infinity Fabric igazából nem egy technológia, hanem egy gyűjtőnév, ami magába foglalja azokat a technológiákat, amelyek működtetik az első Zen magokat használó lapkát. A szervereknél csupán azért kap nagyobb figyelmet az Infinity Fabric, mert ennek van chipen kívüli összeköttetést biztosító komponense is. Ez konkrétan a GMI, vagyis a Global Memory Interconnect, de az AMD ezt is csak az Infinity Fabric gyűjtőnév alá sorolja be. A EPYC processzorok ezzel a memóriakoherens összeköttetéssel biztosítják akár négy lapka egy tokozáson belüli használhatóságát, végeredményben majdnem tökéletesen lineáris skálázhatósággal.
Amire a cég hivatalosan nem utalt, de véletlenül – vagy szándékosan – kiderült, hogy a Vega 10 GPU-ban is megbújik az Infinity Fabric, és innen már nem kell sok ahhoz, hogy felmerüljön egy Naples CPU-t és Vega 10 GPU-t tartalmazó szerver gondolata, ahol a Vega 10 nem a hagyományos PCI Express interfészen van csatlakoztatva, hanem a memóriakoherens a GMI-n keresztül, amely összeköttetési forma az x16-os PCI Express 3.0-s opciónál nagyságrendekkel gyorsabb. Erről azonban az AMD nem számolt be, ami vagy azért van, mert a legnagyobb puskaporos hordót később akarják robbantani, vagy azért, mert ezt a koncepciót idén már nem lövik el.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. s_otto _DiEG...
2017.05.18. 07:47
2013-10-09 17:21

"Bár a minőségi hangzás iránt vágyakozó réteg manapság a TrueAudio technológiát tekinti forradalomnak, azt meg kell említeni, hogy inkább reformról van szó. Az AMD szerint ma nagyon nehéz javítani a játékok hangzásvilágán, és a TrueAudio technológia egy több éves fejlesztés eredménye, amit teljes titokban végeztek el. Ma a TrueAudio próbálja meg a reformot – és teszi ezt a lehető legjobb pillanatban, hiszen a konzolok erőteljes fejlődést fognak felmutatni a hangzásvilág szempontjából."

Nem kell mondanom hol van most a TrueAudio.... Ugyan ilyen cikk volt a HSA-ról is.

Volt a szerzőnek pár ilyen cikke. Kb. Nostradamus jobban áll a jóslataival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cathaya s_ott...
2017.05.18. 08:19
Nem is létezhet olyan dolog ami az AMD -hez köthető és te ne trollkodd le, ez már betegség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. s_otto Catha...
2017.05.18. 08:51
Jó akkor mutasd be mi használja a trueaudiot, vagy a HSA-t, ami egyébként 2012-től a pc lételeme lett volna, és minden hardver gyártó elbukik ami nem támogatja - kisarkítva. Nem kell hosszú listát írnod.

Egyébként itt az egyik cég aki kimaradt a HSA-ból: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba s_ott...
2017.05.18. 09:22
A trueaudiót már semmi, mert notsupported lett a trueaudionext érkezésével. Ráadásul nem is kompatibilis a kettő.
Nesze neked új fícsör.
Ezek után én mondjuk a nextet sem használnám, mert megint álmodnak egyet és megint konyec a "trueaudionextnext" miatt.
Pedig nem lett volna ordas baromság, de így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. B_Real s_ott...
2017.05.18. 12:04
Star Citizen, Murdered: Soul Suspect, Thief, Lichdom: Battlemage. Parancsolj.

Az NV bevételei pedig a kutyát nem érdekelnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba B_Rea...
2017.05.18. 13:18
Ottónak van igaza, ez tényleg nem lett hosszú lista
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LKaresz thest...
2017.05.18. 13:49
Pontosan...meg hát a sok vezeték, kábel. Nagyon zavaró. Mindent vezetékmentesen. 5000Ft WiFi router jó lesz, csak vezeték ne legyen. He-he
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Catha...
2017.05.18. 14:56
Úttörő újdonságnak harangozták be? Igen. Elterjedt? Nem. Ez nem trollkodás, ez a tények tudomásul vétele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. B_Real ChoSi...
2017.05.18. 16:02
Jogos, mert nem olvastam el a második mondatát, így azt hittem, azt is megkérdőjelezi, hogy egyáltalán használja-e valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!