iPon Hírek

Rengeteg új Atom SoC egységet dob piacra az Intel

Dátum | 2015. 03. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az már egy ideje tudható, hogy az Intel a következő generációs Atom SoC egységeinél új nevezéktant használ majd annak érdekében, hogy a vásárlók könnyebben megtalálják az igényeikhez és pénztárcájukhoz leginkább passzoló termékeket. A vállalat most le is rántotta a leplet legújabb Atom sorozatú megoldásairól, amelyek az x3, x5 és x7 sorozatot erősítik. Atom x3 – Célkeresztben az olcsó okostelefonok és táblák Az Atom x3 sorozatban lapuló SoC egységeket korábban formálisan SoFIA kódnév alatt emlegette a gyártó. Ezek a lapkák az x86-os Intel processzormagok mellett beépített alapsáv-modemeket is tartalmaznak, a GPU szerepét pedig nem saját fejlesztésű Intel lapka, hanem az ARM Mali sorozatú egységei töltik be.
Első körben háromféle Atom x3-as SoC egység rajtol el, amelyek mindannyian rendelkeznek beépített mobilhálózati modemmel, plusz egy kiegészítő chip is tartozik hozzájuk, ami az extra csatlakozási lehetőségeket biztosítja. Hogy az egyes példányok pontosan milyen paraméterekkel rendelkeznek, arról az alábbi táblázat rántja le a leplet.
A fent látható Atom x3 SoC egységek az Intel és a Rockchip együttműködésének gyümölcseként születhettek meg. A Rockchip egy kínai gyárnélküli vállalat, amellyel tavaly májusban lépett együttműködésbe az Intel, ahogy arról akkoriban be is számoltunk. Mindhárom Atom x3-as sorozatú SoC egység 28 nm-es csíkszélességgel készül, de nem az Intel gyáraiban, hanem valamely bérgyártó üzemében. Az x3 sorozat az Infineon vezeték nélküli megoldásokat tartalmazó termékpalettájából nőtte ki magát. A termékpalettáról származó alapchip eleve ARM Mali sorozatú GPU-t alkalmazott, így ahelyett, hogy ezt a koncepciót eldobták volna, és saját chipet alkalmaztak volna, inkább megtartották a gyors piacra kerülés fontossága miatt.
A kétmagos Atom x3-C3130 szállítása már megkezdődött, a négymagos Atom x3-C3230RK pedig majd csak később érkezik, de még az idei év első felében elérhetővé válik. Az LTE modemmel ellátott Atom x3-C3440 még később, valamikor az idei év második felében rajtolhat el. Az újdonságok iránt 19 partner érdeklődik, akik között az ASUS, a Compal, a Foxconn, a Pegatron, a Weibu és a Wistron egyaránt jelen van. Az Atom x3-as sorozat tagjai az Atom x5-ös és x7-es sorozat tagjaival karöltve hatékonyan lefedhetik a piacot. Atom x5 és x7: ha komolyabb izomzatra vágyunk Az Atom x3-as sorozat tagjainál elég sok kompromisszumra kényszerült az Intel annak érdekében, hogy a termékek megfeleljenek a legfontosabb szempontoknak, ám az Atom x5-ös és x7-es családok tagjainál már jobb a helyzet. Az Atom x5-ös és x7-es SoC egységek tulajdonképpen Cherry Trail alapú megoldások, tehát ezek az első olyan Atom SoC egységek, amelyek 14 nm-es csíkszélességgel készülnek és Gen8-as Intel GPU-t rejtenek – csak úgy, mint a Broadwell SoC-ok.
Míg az Atom x3-as sorozat tagjai főleg a belépőszintű okostelefonokat és táblákat célozzák meg, addig az x5-ös és x7-es SoC egységek a 7 hüvelykestől 10,1 hüvelykesig terjedő tábla régiót próbálják hatékonyan lefedni, beleértve a kettő az egyben konfigurációkat is, amelyek noteszgépként és táblaként egyaránt helytállnak. Az Atom x5-ös és x7-es családok összesen háromféle modellt tartalmaznak egyelőre:
Fontos adalék, hogy az Atom x5-8300 esetében a maximális órajel 1,6 GHz, amennyiben kettőnél több processzormagot fog munkára a rendszer. Az Intel szerint ezt a SoC egységet a megrendelők igény esetén LPDDR3-as rendszermemóriával is használhatják. A Cherry Trail esetében architektúrával kapcsolatos részletekről egyelőre nem esett szó, de a lapka blokkdiagramját azért publikálta a gyártó, méghozzá a platforméval együtt.
Az újdonságokban szolgálatot teljesítő Airmont processzormagok tulajdonképpen a Silvermont egységek fejlettebb csíkszélességgel készülő leszármazottai, amelyek a Bay Trail SoC egységekből már ismerősek lehetnek. A GPU részleg azonban már komoly változáson esett át, ugyanis az új lapka megkapta a Gen8-as Intel GPU-t, ami a Cherry Trail egységeket jóval gyorsabbá teszi a Bay Trail egységekhez képest. Jól mutatja a fejlődést az a tény, hogy az Atom Z7395-ös SoC-hoz képest az új Atom x7 SoC a GFXBench 2.7-es verziójának T-Rex HD tesztjében akár kétszer gyorsabb is lehet, a 3DMark Ice Storm Unlimited tesztjében pedig akár 50%-kal is felülmúlhatja elődje teljesítményét. Az említetteken felül felhasználói élmény tekintetében is új szintet képvisel a Cherry Trail platform, hála a RealSense 3D kamera technológia, a True Key arcfelismerő rendszer és a Pro Wireless Display technológia bevetésének. Utóbbi biztonságos vezeték nélküli "kivetítést" tesz lehetővé a konferenciatermekben. Az egyetlen, ami egy kicsit lehúzhatja az összhatást, a némileg idejétmúlt háttértár vezérlés, ez eMMC 4.51-nél azért már vannak tempósabb megoldások. Az Atom x5 és Atom x7 alapú termékek még az idei év első felében megjelenhetnek az üzletek polcain. A konfigurációk egy része LTE támogatást is kaphat – első körben ehhez az Intel XMM 7260 LTE modemjét vetik be a partnerek. Az év második felében megjelenik a harmadik generációs Intel LTE modem is, amely az XMM 7360-as típusjelzést viseli. Ez a példány már háromszoros vivőfrekvencia aggregációt alkalmaz, sebessége pedig a 450 Mbps-os szintet is elérheti, ha van olyan hálózat a közelben, ami ezt támogatja.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. skarpeas25...
2015.03.04. 16:34
Telefonba miért nem csinálnak x5-öt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Crytek01
2015.03.04. 21:03
Hm remélem lesz valami frankó 8 colos X7 csoda 100k alatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. skarpeas25... Cryte...
2015.03.04. 21:13
Nem akarom letörni a lelkendezésed, de az x7 átlagban 300$, ami már önmagában 100 ezer Ft és akkor még csak a chipnél tartunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.05. 01:39
jo lesz az 30$-nak is..

Am ez a 100 k nagyon sok, ha a 100$-os win8 tableteket vesszük alapul (amikbe ingyen adjak a windowst es az atomot)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!