iPon Hírek

Rengeteg újítást hoz a Windows Phone 8.1 első frissítése

Dátum | 2014. 07. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft mobiltelefonokra szabott operációs rendszere óriási változásokon ment keresztül az elmúlt hónapokban. A sok-sok újításnak köszönhetően egyre közelebb kerülnek az Androidhoz és az iOS-hez, néhány dologban pedig már ők oktatják a mezőnyt. Ezúttal például még alig, hogy megszáradt a festék a Windows Phone 8.1-en (július 11.), máris érkezik az Update 1, mellyel újabb képességekre tesz szert a rendszer. Az átfogó frissítésről először a partnereket értesítette a Microsoft, most viszont már hivatalosan is bejelentették, hogy dolgoznak a Windows Phone 8.1 Update 1-en. Ez érinteni fogja a felhasználói felületet, a különböző méretű és felbontású eszközök támogatását, és még a készülékekhez csatlakoztatható védőtokokat is. Továbbá lesz újítás a digitális asszisztens, Cortana háza táján és a kapcsolati lehetőségek terén is. De lássuk részletesebben, hogy pontosan mikre is lesz érdemes odafigyelni az „első számú” frissítés telepítését követően. A Windows Phone 8.1 befutásával lehetősége nyílt a mérnököknek akár 6 hüvelykes készülékek alkotására is, viszont még ennél is tovább megy az Update 1, mellyel már 7 colos mobilok (illetve ezek inkább már kompakt táblagépek) is létrehozhatóak majd. Az ilyen óriási készülékek nem példátlanok, mások mellett a Samsung is rendelkezik 7 hüvelykes okostelefonnal – azon Android van jelen. A nagyobb kijelzőkhöz nagyobb felbontás is dukálna, de itt nem történt változás, továbbra is az 1080p jelenti a plafont és a Quad HD várat magára. Ellenben bekerült a pakliba az 1280 x 800-as formátum, valamint a qHD (960 x 540) is. Az új felbontásokhoz képes lesz a rendszer automatikusan alkalmazkodni, tehát szerencsére ezeknek a feltűnése nem jelent plusz munkát az app programozók részére.
Még az előlapnál maradva, kötelező elem lesz a frissítéstől kezdve a közelségérzékelő, amely a Windows Phone 8.0 óta csak opcionális alkotó eleme volt a készülékeknek. Ez felel egyebek mellett azért, hogy a fülhöz emelt telefon kijelzője rendben lekapcsoljon, de vélhetően a mostani változás inkább azért kellett, mert zöld utat kaptak az „okostokok”. Különböző fedőlapok eddig is kaphatóak voltak Windows Phone-t futtató telefonok mellé, viszont ezek is sokat fejlődtek az elmúlt években, és már közel sem csak a kijelző védelmére szolgálnak. Vannak kicsi ablakokkal, kivágásokkal ellátott megoldások, amin keresztül a legfontosabb funkciók elérhetőek azonnal, sőt mi több, saját kijelzővel (általában e-Ink) rendelkező termékeket is többször láthattunk már. Egy teljesen új API segíti majd „Smart” tokok tekintetében a fejlesztőket.   A felhasználói felületen újdonság lesz néhány felhasználónak, hogy a különböző csempéket össze lehet majd csoportosítani mappákba egyetlen mozdulattal – egyszerűen egymásra kell őket húzgálni. Azért nem mindenki számára újítás a szóban forgó funkció, mert a Nokia még tavaly megoldotta ezt a lehetőséget. Egyébként már a Windows Phone 8.1-nek a részét képezte volna ez, viszont valahogy végül lemaradt, így az Update 1-be került bele. A csempék között barangolva felfedezhető még, hogy a Windows Phone Store alkalmazásbolthoz tartozó felület közepes méretben már „élőcsempévé” alakul. Furcsamód azonban nagy méretben továbbra sem helyezhető ki a Store csempéje. A Cortana és a Microsoft autókba szánt rendszere szorosabb együttműködésre lesz képes. Példának okáért, hangvezérléssel létrehozható majd bejegyzés a telefon névjegyzékébe, az autó rendszerét kihasználva. Ami még fontosabb, hogy új régiókra terjedt át a Cortana – Magyarország sajnos egyelőre nincs a támogatottak listáján, ám ez egyáltalán nem meglepő, előbb-utóbb valószínűleg megkapjuk mi is. Az Xbox Music is átesett néhány változáson, és könnyebbé vált a szöveges üzenetek menedzselése az Update 1-gyel.
Kiemelendő a VoLTE (Voice over LTE) támogatás megjelenése is. A VoIP is sokat váratott magára annak idején, de végül bekerült a kalapba a Windows Phone 8.0-val, most pedig már az LTE hálózatokon is folytathatóak majd hanghívások. Ez azért jó, mert az óriási sávszélességet kihasználva alacsonyabb késleltetési idő, gyorsabb hívásfelépítés és HD hangminőség érhető el. Emellett feltűnt az NTP (Network Time Protocol) támogatás is a WP 8.1 Update 1-ben, ami pedig akkor jön majd jól, ha valamiért elállítódna az okostelefon órája, ilyenkor ugyanis az interneten keresztül képes lesz ezt szinkronba állítani a rendszer. Néhány programot például kifejezetten érzékenyen tud érinteni, ha nem a pontos idő vagy dátum van beállítva. A Windows Phone 8.1 a frissítést követően kisebb tárhely-igényű lesz, amivel a Microsoft kedvez az alsókategóriás szerkezeteknek. Példának okáért a Lumia 530 már csak 4 GB háttértárral van felvértezve, így egyáltalán nem mindegy, hogy ebből mekkora szeltet vág ki magának az operációs rendszer. (Persze az ilyen telefonokat bővíthetőre szokták tervezni, de ez önmagában még semmit nem jelent, microSD hozzáadása nélkül is használhatónak kell lenniük a mobiloknak.) Végül azt is elárulták, hogy végeztek olyan optimalizációkat, amik hozzásegítik majd a készülékeket a gyorsabb működéshez. A Windows Phone 8.1 érkezését követően a gyengébb gépek tulajdonosai lassulásról számoltak be, nekik segíthet az Update 1. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor ölt majd végleges testet a Windows Phone 8.1 Update 1, viszont arra fény derült, hogy a fejlesztők számára már a következő héten elérhetővé fog válni. Ez a rendszer minden olyan okostelefont támogatni fog, amire a Windows Phone 8.1 frissítés megjelent, vagy meg fog jelenni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. Tibike1993
2014.07.30. 22:49
"A sok-sok újításnak köszönhetően egyre közelebb kerülnek az Androidhoz" - hát pont ezaz. Ha így megy, lassan elveszti az egyediségét, mert a droidra akar hajazni. Vmit nagyon tudnak a Google-ék, mert most mér az Apple meg a Wp is rájuk akar hasonlítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Fzoltan Tibik...
2014.07.30. 23:41
Szóval a teljes mondat így szól:
"A sok-sok újításnak köszönhetően egyre közelebb kerülnek az Androidhoz és az iOS-hez"

Szerintem igen csak messze van az Androidtól - szerencsére. Ez a frisstés pedig semmivel nem viszi közelebb hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Gorder
2014.07.30. 23:46
Nekem még a 8.1 sem akar töltődni, hova ez a sietség ?

Amúgy, ahogy az előttem szóló is írja... maradjon csak így. Tény, hogy kell a parasztokat vakítani, de azért maradjon a kaptafánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Stark Tibik...
2014.07.30. 23:47
A tudásbéli hiányosságait faragják le, ez semmilyen hátránnyal nem jár szerintem, ettől még nem lesz belőle droid. Ne lássuk már bele mindenbe a rosszat, ott is ahol nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Agent_Smit...
2014.07.30. 23:52
"ha valamiért elállítódna az okostelefon órája, ilyenkor ugyanis az interneten keresztül képes lesz ezt szinkronba állítani a rendszer. "
CUTTING EDGE TECHNOLOGY, MUTHERF_CKER!

Komolyan mondom, az MS olyan lemaradásban van alapvető funkciók terén is, hogy ha két évig nem fejlesztene az Apple meg a Google, akkor sem érné be őket az MS.

Nem vagyok fanboy, szeretem a frissen sült piaci verseny illatát, szóval jó volna, ha az MS is virítana vmi használhatót, mert ha így folytatják, nem fogják sokra vinni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. djbundy
2014.07.30. 23:55
Amíg röccenés nélkül elviszi a rendszert és a programokat a két 1.3gh-es mag az 512mb memóriával addig varázsoljanak csak nyugodtan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. David1992
2014.07.31. 03:18
Ha volna olyan WP-s telefon amiben van 3-4 ezres akksi, már ki is próbálnám, mert egyre szimpatikusabb a rendszer (áruházuk is kezd feltöltődni), addig marad a kínai androidos csoda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. HeverAdam
2014.07.31. 03:37
De jó hogy az enyémen még mindig ez a Windows Phone 8 pörög! Szinte minden nap nézem van e frissítés de hiába! Igazán válthatna már!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Frosty001
2014.07.31. 06:57
David1992
2014. 07. 31. 03:18
"Ha volna olyan WP-s telefon amiben van 3-4 ezres akksi" Nokia Lumia 1520:3400mA
Van ilyen telefon. Nekem is az van.. 3 napot kibír, WP8.1 PFD-vel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Frosty001 Agent...
2014.07.31. 06:59
Tényleg nagyon sok dologban le van maradva. Alap dolgok, amik a 2-es droidban benn vannak, most vannak a WP-ben. De legalább atom stabil, és gyors a rendszer, és nem lassul be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. byakuganhu...
2014.07.31. 07:02
http://blog.gsmarena.com/nokia-lumia-1520-battery-life-test/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Shinjiii
2014.07.31. 09:07
Azt nem értem, akinek 150-200 ezer Ft-os telefonja van, az kielégíti őt szexuálisan, vagy mitől lesz olyan jó neki?

A 8.1 pedig jöhetne már mindenre... 2-3 tipuson elérhető, de már Update van rájuk, király... Én meg még feszítek a 8-cal Ja meg itt ez a Cortana, ami csak az USAb-an elérhető, ó jeee...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. martinair
2014.07.31. 10:53
Félig OFF:
Aki már nagyon várja a 8.1-et, annak annyit tudnék javasolni (én is így "erőszakoltam" ki magamnak), hogy wi-fin sokszor egymás után csekkolja le a frissítéseket a telón. Nekem kb. 10.próbálkozás után írta ki, hogy van elérhető frissítés. Először feltesz 2-3 kisebb update-et, aztán egyből ott a 8.1. Szerintem nagyon korrekt lett. Messze funkcionálisabb lesz a teló, mint az iOS rendszeren pl. (mondom ezt úgy, h sokáig ájfonoztam, jailbreakeltem, fankodtam... Többé nem tud meggyőzni az alma)...

Cortana: Szerintem teljesen normális dolog, hogy egy friss fejlesztést nem tudnak minden régióban egyszerre elérhetővé tenni. Globális szinten a magyar nyelv és Magyarország a MS szemében nem hiszem, hogy elsődleges üzleti target lenne.
Amúgy, ha tudsz angolul, csak át kell bökni a teló régió-beállításait USA-ra a menüben, reboot és viola, a cortana ott figyel az appok közt, lehet beszélni a telefonhoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. HUFEUR
2014.07.31. 10:55
"Azt nem értem, akinek 150-200 ezer Ft-os telefonja van, az kielégíti őt szexuálisan, vagy mitől lesz olyan jó neki?"

Nem értem, mit olyan nehéz ezen megérteni? Olyan nehéz elképzeli, hogy valaki a legjobbat akarja megvenni, és nem elégszik meg kompromisszumokkal?
Persze ha valaki azt mondaná, hogy nem érti miért kell valakinek 2-300 ezres PC, akkor már itt az Iponon rögtön lenne egy millió ember, aki elkezdené megindokolni.

És nem azért írom, mert magamat akarom "védeni", mivel közel sincs 150-200 ezres telefonom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Alorys
2014.07.31. 11:29
sziasztok. nem olvasom el az összes hozzászólást, ezért előre elnézést kérek, ha már a következő kérdésemre adtak választ valahol.
mikor lesz elérhető a 8.1 azokra a nokiákra, melyeken 8-as oprendszer van? köszi a válasz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Shinjiii
2014.07.31. 11:34
Hát értem, de egy PC messze több dologra használható, mobilon még egy képet se lehet túlzottan át/megszerkeszteni... Csúcskamera meg van olcsóbban is. Jaaa, hogy neki fullHD kell 7"-on? Vicc. Persze, költse a pénzét, ha van. Csak nehéz megérteni, inkább a családomra költeném...

Milyen tipusod van, martinair? 625, 925 és 1320,1520 amire kiadták eddig EU-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Shinjiii
2014.07.31. 11:56
Alorys Nincs hivatalos megjelenési dátum 8.1-hez. Itt a lista, ezen követhető, melyeken elérhető már a szoftver:

http://www.nokia.com/global/support/software-update/wp8-software-update/availability-in-europe/

Cyan oszlop, ami kell neked.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ZsubiPhoto Shinj...
2014.07.31. 12:16
Szexuálisan speciel nem elégét ki engem, de a munkám során ténylegesen szükségem van a tudására (Lumia 925), prezentációk és excel fájlok szerkesztése bemutatása, OneDrive elérése, nagy pdf fájlok megnyitása, levelezés, stb.
Szóval nekem megérte megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alorys Shinj...
2014.07.31. 18:09
köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rics87 Frost...
2014.07.31. 18:39
Neked van már rá 8.1?
Nem a developer hanem a végleges én hiába keresem nem talál még.
Csak magán vélemény a sok droid részvényes ne rágjon be.
De én galaxy s4-et cseréltem 1520-ra és nagyon rendben van.
Samu s4-nél 4 mag és ha erőltettem simán tudtam akasztani és még melegedett is+1 nap és már kérte a töltőt.
Ja és persze mikor beakad rajta valami csak a semmibe melegszik és szívja az aksit(tuti nem egyedi eset több droid telón is tapasztaltam) amin csak az újra indítás segít,fasza kis droid rendszer,persze a wp se tökéletes de nekem jobban bejön,főleg hogy 2-3 napot kibír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster Shinj...
2014.07.31. 19:47
"Azt nem értem, akinek 150-200 ezer Ft-os telefonja van, az kielégíti őt szexuálisan, vagy mitől lesz olyan jó neki?"

Szexuálisan más elégít ki, én 4 éve vásároltam az iPhone 4 -t, amit mai napig használok, meg vagyok elégedve vele, most is van támogatás rá, bár lassan megéri a cserét egy iPhone 5S -re.

Tény, hogy nem két forint volt, de nem is egy évet tartott! Mai napig gördülékeny, soha nem fagyott meg és akkor indítom újra mikor szoftvert frissítek, azaz évente 1x!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cooley
2014.08.01. 00:26
rics87: A 1520 is tud brutálisan melegedni... Amúgy sok régióban még "tesztelés alatt" státuszban van a frissítés. Én sem kaptam még meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rics87 Coole...
2014.08.01. 05:04
Nálam nincs gáz melegedés terén nem vészes a samu után ez semmiség az úgy fel tudott melegedni hogy alig álta a kezem még a kijelző is forró volt,főleg ha töltés közbe neteztem na akkor percek alatt radiátor lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. F.Laci84
2014.08.01. 07:49
Nem tudom van e még rá lehetőség hogy megjelenés előtt kipróbálhassa aki szeretné a WP8.1-et, de aki nem tud várni, és netalán T-mobilos telefonja van az próbálja meg. Ugyanezt a szoftvert fogod megkapni amit a T vagy 3-4hónapig még tesztelget -.-" nem kell várni míg letesztelik, és minden frissítést hetekkel, vagy hónapokkal előre megkap az ember

Ha még él a lehetőség, akkor itt ellehet indulni:
http://dev.windows.com/en-us/develop/devpreview
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rics87 F.Lac...
2014.08.01. 15:02
Ez csak a béta rendszer én is felraktam meg jött 2 kisebb javítás és ennyi ez nem a végleges verzió.
Legalábbis remélem mert azért van némi apró probléma a 8-hoz képest mindenképpen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. martinair Shinj...
2014.08.02. 00:28
Bocs, hogy csak most reagálok.
L925.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. F.Laci84 rics8...
2014.08.02. 05:57
Nem, ez már nem a béta hanem a végleges verzió. Ha megnézed az oldalt amit alul linkeltem ott már látszik hogy ugyanezt a szoftververziót teszteli a magyar Telekom is ami nekünk, nekem már fent van a telefonon!

http://www.nokia.com/global/support/software-update/wp8-software-update/availability-in-europe/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rics87 F.Lac...
2014.08.02. 11:03
Akkor hol a Miracast?
Elvileg ezzel már bekerül a 1520-ba ha jól tudom de én nem látok ilyen megosztást sehol sem.
+vannak problémák zenénél ha kinyomod majd pl 1 óra múlva bekapcsolod úgy hogy felnyomod a hangerőt és felül behozza a zene ikonokat és rányomsz a play-re van hogy némán megy ameddig nem pörgetsz vagy nem váltasz zenét(nem mindig de elég sokszor)!
Én ezt már akkor felraktam mikor tele volt a net vele h fel lehet rakni a béta 8.1-et és azóta csak 2 kisebb javítás jött végleges nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!