iPon Hírek

Rengeteg változást hozott az iOS 10.2

Dátum | 2016. 12. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple október utolsó napjaiban indította útnak az iOS 10 első nagyobb frissítését, most pedig már az iOS 10.2 érkezéséről számolhatunk be. A vállalat rengeteg hibajavítást halmozott fel ebben, és szerencsére új funkciót is kapnak majd a tulajdonosok, bár hozzá kell tenni, hogy ilyen tekintetben egyelőre nem örülhet mindenki egyformán. Az iOS 10.2 egyik nagy újítása a TV alkalmazás megjelenése, ezzel egy teljesen új és egységes módon érhetik el az emberek a televíziós műsoraikat és a filmjeiket több videoalkalmazáson keresztül, ami igazán jól hangzik, viszont itt van egy bökkenő egyelőre: a frissen útnak indított TV app most még csak az Egyesült Államokban érhető el, és nem is esett arról szó, hogy ez a közeljövőben megváltozna. De mit is tud ez a program? A használatával megtekinthetők az éppen nézhető filmek és tv-műsorok, valamint a lejátszást onnan folytathatja a felhasználó, ahol korábban abbahagyta. A Watch Now segítségével javaslatokat kaphat új filmekre és tv-műsorokra az ember. Természetesen a TV alkalmazás képes elérni az iTunes tartalmait és új lejátszó appok is letölthetőek benne, a Store menüpontban lehet friss dolgokat beszerezni, felfedezni a Libraryn keresztül pedig a vásárlás és a kölcsönzés bonyolítható. A hangulatjel-mánia továbbra sem múlik az Apple berkeiben, valószínűleg nem kevés dizájner dolgozik azon, hogy szinte hónapról hónapra rengeteg új emoji jelenjen meg a „választékban”. Az iOS 10.2 esetében még a régi ikonok is át lettek tervezve, így ezek még több részletet jelenítenek meg, ráadásul az Apple szerint nagyon mutatósak is. Persze teljesen új emojikban sem lesz hiány, még mielőtt valaki kétségbe esetten arra gondolna, hogy csak a régiek feltupírozásával foglalkoztak a cupertinói alakulat munkatársai az elmúlt hetekben, hónapokban. Az iOS 10.2 esetében több mint 100 (!) új hangulatjel fedezhető majd fel. Vannak például új arcok, ételek, állatok, sportok és foglalkozások is.
A friss iOS 10 kiadás a Live Photos tekintetében gyorsabb képkockasebességet tud majd nyújtani, és stabilabban fog üzemelni, mint korábban. Ami nagyon kellett, hogy a People albumban való automatikus csoportosítás ettől kezdve pontosabban lesz képes felismerni a személyeket, és így hatékonyabban tudja végrehajtani a feladatát. Az Apple kijavította azt a hibát, mely miatt előfordulhatott, hogy a Memories képernyőfotókból és fehértáblákról vagy receptekről készült fényképekből hozott létre emlékeket – bár megfelelően kezelve ez nem is lenne rossz funkció. Az iPhone 7 Plus esetében az iOS 10.2 telepítését követően már nem kell azzal a zavaró hibával számolni, hogy a másodlagos kamera képét kapja vissza az eszköz tulajdonosa a Camera Rollból való visszalépés után. És kiemelte még a fotózásnál az Apple, hogy a tömörítésmentes (RAW) képeket készítő fényképezők jobb támogatásban fognak részesülni. Az üzenetküldőn belül újdonság az iOS 10.2 esetében, hogy a szeretet és az ünneplés kategóriákban új teljes képernyős effektek jelentek meg. Ennek köszönhetően még többféle animált üzenetet tudnak továbbítani a felhasználók egymásnak alkalomadtán. Hibajavítás is jutott az üzenetkezelőbe, az Apple elhárította azt a gondot, ami néha megakadályozta, hogy megjelenjen a virtuális gombsor. Tovább haladva a változáslistán az is kiderül, hogy a szakemberek a zenelejátszón is csiszoltak. Az alkalmazáson belül egy felfelé húzással egyszerűbben el lehet érni a legfontosabb gombokat, így a keverést, az ismétlődést és a következő dallamra ugrást. És nagyon jó dolog, hogy a Libaryben már ki lehet választani, hogy miként legyenek rendezve a lejátszási listák, az albumok és a persze a zenék.
A News szolgáltatáson belül megjelent egy új menüpont Saved címszó alatt, mostantól ide fognak kerülni azok a sztorik, hírek, amelyeket a felhasználó el szeretne menteni későbbi olvasásra. Nagyon hasznos újítás, hogy a rendszer képes lesz kiválasztani az előfizetett csatornákról azokat a híreket, történeteket, amelyek leginkább érdekelhetik az embereket, és ezek a For You szekcióba lesznek kiemelve. Ennek köszönhetően akkor sem fognak lemaradni az előfizetők az érdekességekről, ha esetleg néhány napig nem tudják megnézni a friss dolgokat. És fontos újítás itt, hogy a hírek és cikkek közötti váltás minden eddiginél egyszerűbb lett: elég csak balra húzni a képet ehhez a művelethez – de került a grafikus felületre egy „következő” gomb is, természetesen ennek a használatával is ugyanez érhető el. A levelezőben a hibajavítások kerültek előtérbe az iOS 10.2 érkezésével, így remélhetőleg a stabilitás terén kevesebb panasz éri majd a mail-klienst. Ettől kezdve, ha az áthelyezéssel mozgat az ember mappákat, akkor azok valóban eltűnnek majd az eredeti helyükről, eddig ugyanis ez nem történt meg. A frissítés elhárítja a hosszú érintéssel előcsalogatható másolás és beillesztés funkciók hibáját. És kijavítja azt is, hogy a levelezőben folytatott beszélgetések törlése után nem a kívánt üzenetek lettek kiválasztva. Az Apple több változtatásnak is alávetette a VoiceOvert, ennek köszönhetően jobb lesz a Braille támogatása és stabilabban üzemel majd a Siri, a kapcsolóvezérlés, valamint az újrarendezés funkció is. Az iOS 10.2 már támogatni fogja a HomeKit kiegészítőktől érkező értesítéseket, ide értve elsősorban az olyan szenzorok riasztásait, mint a szén-monoxid- és a füstérzékelők, de akár az elérhető szoftverfrissítésekről is tudnak majd szólni így a kapcsolódó eszközök. Az Apple javított a Bluetooth teljesítményén és a kapcsolattartás stabilitásán. Az iOS 10.2 a FaceTime-ot sem kerüli el, ahol korábban előfordulhatott pontatlan fókuszálás vagy helytelen képernyőtájolás, de ezeket most kijavította az Apple. Történtek továbbá javítások a Visual Voicemail funkciónál és a Safari böngésző több pontján is. És végül még új háttérképekkel is találkozhatnak majd a felhasználók.
Az iOS 10.2 azokkal a termékekkel lesz kompatibilis, amelyek már az iOS 10.1 és az iOS 10 operációs rendszert is megkapták, vagyis az iPhone 5-től minden okostelefon, az összes iPad a negyedik generációig visszamenőleg és a hatodik iPod Touch. A csomag mérete változó a készülék függvényében, de általánosságban véve 200-400 MB-os adatforgalmat jelent az OTA frissítés. A művelet általában nem okoz gondot az iOS-nek, de aki teheti, inkább készítsen biztonsági mentést a frissítés megkezdése előtt, mert jobb megelőzni az esetleges problémákat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!