iPon Hírek

Rengetegen felháborodtak a tegnapi Radeon Software miatt

Dátum | 2017. 04. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az AMD kiadott egy újabb Radeon Software Crimson ReLive Edition drivert, amely a 17.4.4-es verziószámot viselte, legnagyobb extrája pedig az volt, hogy optimalizációkat kínált a Warhammer 40,000: Dawn of War III című játékhoz. Az optimalizációknak köszönhetően a játék akár 7%-ot is gyorsulhatott a 8 GB-is Radeon RX 580-as videokártyát tartalmazó rendszereken. Ezen kívül csak hibajavítások lapultak a szoftvercsomagban – legalábbis a hivatalos tájékoztatás alapján úgy tűnt. Igen ám, de sokan elkezdték telepíteni az új kiadást, amelynek során azt tapasztalták, hogy a telepítés végén megjelent egy „kéretlen” parancsikon, amelyen keresztül a Quake Champions második körös zárt bétatesztjéhez lehetett „soron kívül” meghívót szerezni. Ez egy kedves gesztus lett volna, ha a vállalat már a leírásban is említést tesz a dologról, vagy legalább a telepítés során felhívja a felhasználó figyelmét az extrára – esetleg engedélyt is kér a parancsikon elhelyezésére. Az akció sajnos nem így zajlott, viszont olyan gigantikus problémát sem okozott, mint amennyire forrtak miatta a különböző weboldalak fórumai, hiszen a parancsikont egyszerűen törölni lehetett. Ehhez csak a lomtárba kellett húzni, de az ikont kijelölve, a SHIFT+DELETE billentyűkombináció lenyomásával az azonnali végleges törlés sem túl nagy fáradtság.
A felhasználóknak nem is ezzel volt igazából baja, hanem azzal, hogy a „kedves gesztus” kéretlenül és váratlanul érkezett, ráadásul a parancsikon egy lerövidített linket tartalmazott, ami sokaknál végképp kicsapta a biztosítékot, hiszen rá kattintva nem tudhatták, hova viszi őket a forráshivatkozás. Erre az AMD álláspontja szerint csak azért volt szükség, hogy a speciális linkkel biztosítsák a felhasználói igények soron kívüli, gyors teljesítését, vagyis a linkre kattintva sokkal gyorsabban megérkezhetett a zárt bétához való hozzáférést biztosító kód. Sokan egyébként egyből arra gondoltak, hogy a lerövidített linkre és a benne lévő ajánlói kódra azért volt szükség, hogy az AMD mellékes bevételhez juthasson. Ezt az AMD később természetesen cáfolta (és igazából nem is tűnik túl valószínűnek, hogy erről lenne szó).
A kissé balul elsült akció persze ügyes marketingfogás is lehetett, hiszen a „kéretlen parancsikonra” azonnal felfigyeltek a felhasználók és hamar elszabadultak az indulatok a fórumokon – vagyis végső soron rengeteg embert értek el az akcióval, mint ha egyfajta gerillamarketingről lenne szó. Aki eddig nem hallotta a Quake Champions nevet, most már az is ismeri. A dolog vége egyébként az lett, hogy az AMD szoftverfejlesztői készítettek egy új Radeon Software Crimson ReLive Editin 17.4.4-es csomagot, amiben már nem szerepel a parancsikon, így most már csak ez érhető el a hivatalos weboldalon keresztül. Beszédes adat egyébként, hogy a „kéretlen parancsikonra” több, mint 75 000-en kattintottak, míg élt az akció. Az AMD illetékesei természetesen elnézést kértek a parancsikon okozta kellemetlenségekért.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. Cathaya
2017.04.28. 15:27
Támadnak a veszélyes ikonok, mekkora probléma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. ianbrenner
2017.04.28. 15:56
Ez bizony nagy suttyóság volt, legyünk őszinték!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. _DiEGO_
2017.04.28. 16:01
Miért volna suttyóság ? Jobbklikk az ikonon és láthatták volna hogy mi az / ez ? Túl sok a rinyáló kis... inkább nem írom ki . Annyi esze nem volt hogy megnézze ?
Sok tudatlan . Nagy az isten állatkertje , benne a sok kis ...-nal.

Cathaya
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Tapir_606 _DiEG...
2017.04.28. 16:17
pont, hogy nem láthatják, mert bit.ly linket tartalmaz, nem a valódi cél címet
megbízható forrásból érkezik ugyan a parancsikon, szóval valóban egy fokkal kevesebbet kéne aggódni, mert valószínű, hogy nem káros céllal van benne, de az AMD-nek ez a magyarázata, hogy

"... a speciális linkkel biztosítsák a felhasználói igények soron kívüli, gyors teljesítését, vagyis a linkre kattintva sokkal gyorsabban megérkezhetett a zárt bétához való hozzáférést biztosító kód"

ez nagyon fura
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. TheRealTsL _DiEG...
2017.04.28. 16:18
Jobbklikk után láthattál egy bit.ly rövidített linket, abból aztán tényleg sokminden kiderül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. noPublicFG
2017.04.28. 16:45
Mintha ez történne minden program telepítésénél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim
2017.04.28. 18:03
"A felhasználóknak nem is ezzel volt igazából baja, hanem azzal, hogy a „kedves gesztus” kéretlenül és váratlanul érkezett, ráadásul a parancsikon egy lerövidített linket tartalmazott, ami sokaknál végképp kicsapta a biztosítékot, hiszen rá kattintva nem tudhatták, hova viszi őket a forráshivatkozás."

Idióták!

http://lmgtfy.com/?q=resolve+short+url

http://www.getlinkinfo.com/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Derivel
2017.04.28. 18:16
Nekem igazából nem lenne gondom ezzel. Amíg csak egy ikont rak ki (és nem egy plusz programot tesz fel), addig egyszerűen kitörlöm, ha nem érdekel. Habár az talán elegánsabb lett volna, ha a driver telepítésekor, a Crimson ablakában adná ezt a linket bónuszként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Worlon
2017.04.28. 18:28
Én jelentkeztem a bétára, tegnap kaptam is kódot, csak épp belépni nem tudok az oldalra, hogy beváltsam. A jelszó emlékeztető meg sose ér ide. Más is ugyan erre panaszkodik, többen írtunk a Bethesda facebook oldalára, de válaszra se méltattak minket. Úgy látszik terjed a suttyóság..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. xerxesacce... _DiEG...
2017.04.28. 20:33
Like Valóban nagy az isten állatkertje... Nem voltam felháborodva töröltem miután megnéztem.. Ennyi..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pdx06
2017.04.28. 21:17
Vihar a biliben vagy inkább szokásos műbalhé. Azért azt ne mondja senki hogy a fanyalgók közül eddig egy sem szedett le olyan cuccot a netről akarva vagy akaratlanul ami nemhogy egy, hanem a negyed asztalt telecseszte ikonokkal meg hivatkozásokkal. Ha nem vírusról, meg nem malware-ről van szó akkor azt sem hiszem hogy nagy dolog eltávolítani. Még játékoknál és egyéb szoftvereknél sem ritka hogy a saját ikonon kívül odarak teljesen más dolgokat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Taranisz
2017.04.28. 22:31
First world problems....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Pendra37
2017.04.29. 23:51
Mibe fajt volna az AMD-nek feldobni egy checkboxot, hogy "Kerek linket a Quake Champions betahoz!"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ianbrenner _DiEG...
2017.04.30. 00:49
Bizony nem volt szép dolog, és hogy te leállatkertezed azokat, akik nem kérnek hívatlan linkeket a gépükre, az csakis téged minősít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ianbrenner pdx06
2017.04.30. 01:08
"Még játékoknál és egyéb szoftvereknél sem ritka hogy a saját ikonon kívül odarak teljesen más dolgokat is."

Hát elég nagy baj az is. Ne fogadjuk már el egy legyintéssel, hogy kéretlen dolgokat kapunk! Ennyire nem lehetünk igénytelenek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim ianbr...
2017.04.30. 02:46
De annyira hálátlan dögök igen, hogy felháborodunk egy ajándékon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. macman507
2017.04.30. 10:28
Ez tényleg kéretlen, de azt hittem valami malware vagy hasonló.

Lehet elég lett vona telepítéskor valahogy egy kérdés, hogy akarod-e hogy tegyen neked ikont ehhez az asztalra, mivel nem a program ikonja, hanem egy béta játéké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Laci19
2017.04.30. 10:53
Ja, azt hitem, csak a szokásos x@rul megírt driver, csak most talán mégx@rabb, vagy ilyesmi..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.30. 12:24
NVidiám van, ők sem remekelnek mostanában driverek terén. Pont mikor megvettem a kártyát, majdnem visszaküldtem mivel pontosan akkor kerültek ki sorozatosan olyan új driverek amik TDR hibákat okoztak folyamatosan. Magyarul elment a kép, visszajött játék vagy netezés közben, alul pedig kijött a buborék hogy a videoillesztő nem válaszolt, majd helyreállt. De naponta 15-ször. Úgy átvert az a szar, hogy emiatt vagy 3 szor szétszedtem a gépet majd újra összeraktam, utána pedig már csomagoltam volna vissza a kártyát és hívtam volna a garanciafutárt. Az utolsó pillanatban értesültem róla hogy mindenkinél ez a hiba van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jsipos.reg Pendr...
2017.04.30. 13:49
Hja, ez lett volna a megoldás, és csak ennyi kellett volna, jól látod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rini
2017.04.30. 21:02
pdx06 - Azért ez mégsem ugyan az mint amely cikkben szerepel.

Azt pedig senki ne mesélje be nekem, hogy mindenki imádja azt, hogy egy adott program, csak úgy magától különböző dolgot helyez el az asztalán, a tudta nélkül. És még ennek örül is, legyen az bármilyen apró dolog. Ez így akkor is bosszantó, legyen az bárki és bármilyen gyártó terméke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2017.05.01. 14:15
Én bevezetném a hasonló marketinget a Windows Frissítésekbe is... Ja már benne van csak az a start menüt spammeli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2017.05.02. 12:15
Első körben én is csak pislogtam, hogy mi ez az Quake Champions ikon, de miután eszembe jutott hogy az új AMD Crimson Relive cuccon kívül semmi más nem lett telepítve a gépre, tudtam hogy csak azzal együtt jöhetett. Elindítottam, és láttam hogy valami beta regisztrációs oldalra dob. Megnéztem a programok hozzáadásánál, és nem volt ott semmi, így szimplán egy shift + del kombinációval töröltem.
Azért kíváncsi lennék a leghangosabban hőbörgőkre, hogy ők olyan hülyék hogy azt sem tuják hogy mit telepítettek a gépükre az ikon megjelenése előtt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cathaya 5hR3k...
2017.05.02. 12:29
Csak irigyelni tudom akiknek ez a legfőbb gondjuk, rengeteg szoftver nem ikont hanem még egy másik szoftvert is telepit vagy telebassza a böngészőt reklámokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_ 5hR3k...
2017.05.02. 17:04
Ennyi és semmivel nem több !
Ezért is nehéz megérteni sok ostoba ember reagálását , de hát azokat minősíti . Semmitérő hsz-ére én nem is reagálok , minek ? Ha valakiknek nehéz felfogni.

Ezek szerintem még egy dobozos vga vásárlás esetén is rinyálhatnak ha van benne egy bónusz kártya serialt tartalmazva egy gaméhoz , vagy épp emailba küldenek , mert reggelve van . Jajj mi ez ? én nem is kértem semmit , tuti vírus lehet , kéretlen alkalmazás .
Itt is látszik ki/k az értelmesebb fazonok .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!