iPon Hírek

ReRAM prototípus az Elpidától

Dátum | 2012. 01. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Elpida – ami napjainkban a világ harmadik legnagyobb DRAM gyártójának minősül – ma bejelentette, hogy elkészült első ReRAM (Resistance Memory RAM) prototípusával, amely 50 nm-es gyártástechnológiával készült és 64 megabites adattároló kapacitással bír. A 64 Mb-es érték igazi különlegességnek minősül, ez ugyanis a ReRAM memóriacella-tömbök esetében manapság elérhető egyik legnagyobb adatsűrűség-értékek.

A friss ReRAM prototípus kifejlesztésében az Elpida a NEDO-val (New Energy and Industrial Technology Organization) működött együtt. A fejlesztéssel kapcsolatos további munkákba a hírek szerint már a Sharp Corporation, az AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) és a Tokiói Egyetem is bekapcsolódik majd.

ReRAMMaga a ReRAM egyébként olyan anyagra épül, ami az elektromos feszültség változásának hatására megváltoztatja ellenállását. Ez az új memóriatípus ún. non-volatile, azaz nem illékony megoldás, ami annyit jelent, hogy az adatokat tápfeszültség nélkül is megőrzi. A ReRAM egyik legvonzóbb tulajdonsága egyébként az, hogy hatalmas sebességgel képes az adatokat olvasni és írni, mindezt pedig rendkívül alacsony feszültség alkalmazása mellett teszi. Napjainkban a DRAM memóriachipek írási/olvasási teljesítmény tekintetében felülmúlják a nem illékony memóriatípusokat – mint amilyen a NAND Flash – ám ahogy megszűnik a tápfeszültség, a bennük tárolt adatok elvesznek.

Itt jön a képbe a ReRAM, amely a két fentebb említett memóriatípus pozitív tulajdonságait próbálja hatékonyan egybegyúrni. A ReRAM a DRAM chipekhez hasonlóan 10 nanoszekundumos írási sebesség elérésére képes, ezzel együtt több, mint egymillió írási/törlési ciklust visel el. Ez utóbbi több, mint tízszer magasabb érték, mint amit a minőségi és drága, SLC típusú NAND Flash memóriachipek esetében az írási/törlési ciklusok tekintetében el lehet érni.

Az Elpida mérnökeinek távolabbi céljai között szerepel, hogy 2013-ban meg szeretnék kezdeni a 30 nm-es csíkszélességgel készülő, gigabites kapacitással rendelkező ReRAM memóriachipek sorozatgyártását. Amennyiben ez az új,  nagy sebességet kínáló, strapabíró memóriatípus olcsón gyártható lesz, úgy hozzájárulhat a memóriachipek fogyasztásának hatékony csökkentéséhez. A hatékony energiafelhasználás mellett üzemelő, olcsó ReRAM ideális lehet adattárolóként okostelefonokba, táblákba, ultravékony noteszgépekbe és minden olyan eszközbe, ahol az újítás által kínált pozitív tulajdonságokra szükség van, iletve, ahol kiemelten fontos az energiatakarékosság és a nagy sebesség.

A vállalat mérnökei a ReRAM fejlesztése mellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek majd a DRAM gyártástechnológia és a DRAM-hoz kapcsolódó különböző technológiák fejlesztésére, de emellett a ReRAM is egyre nagyobb hangsúlyt kaphat, hiszen ez a memóriatípus egy olyan ígéretes megoldás, amellyel a jövőben helyettesítővé válhatnak a DRAM memóriachipek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. cNobody
2012.01.25. 21:26
Nem inkább a NAND Flash chipeket kéne kiváltani ilyenekkel? Gondolok itt az SSD-kre. Mondjuk végülis, ha a memória is képes lesz megtartani az adatokat, akkor a számítógépeknek nem kell az a hosszú indítási folyamat, hanem a hibernáláshoz hasonlóan szinte azonnal onnan tudja majd folytatni a működést ahonnan a kikapcsolták.
csak ne vesszen el a süllyesztőben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. cirpo
2012.01.25. 21:50
A RERAM le tudná váltani a RAM-ot és a Flash-t is. Ha már így állunk nem is kéne RAM a gépbe, mindent a háttértárról (REAM-ról) töltene be közvetlen. Így sokkal nagyobb sebesség elérhető. Szerintem van jövője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim cirpo
2012.01.25. 22:23
Attól függ hányszor lesz újraírható. Engem mondjuk kissé irritálna, ez az egyesítés, mert akkor direkt szabadon kellene hagynom x GB tárhelyet memóriaigényes programok futtatásához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. cNobody
2012.01.25. 22:33
A cikk azt írja hogy a sebessége a DRAM hoz hasonló, nem veszti el az adatokat táp nélkül és egymillió írás/törlés ciklust visel el, ami több mint 10x több a NAND Flash chipekhez képest.
Szóval elég meggyőző...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vendég-Ven...
2012.01.25. 22:38
A véges számú újraírási ciklus miatt a DRAM leváltására szóba sem jöhet. Viszont valami már igazán jöhetne az egyre pocsékabb NAND flash helyett, és az egymillió ciklus sokkal jobban hangzik, mint az MLC cellák 5-10,000 ciklusa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rvn
2012.01.25. 22:43
Ahhoz hogy le tudják váltani ezzel az SSD-ket lényegesen nagyobb tárkapacitásra lenne szükség, mert valljuk be lassan a 60 gb is kevés lesz rendszernek+ programoknak.

A másik nagy probléma a csatolófelület, mert SATA3 se olyan gyors mint a memória.


Másik oldala meg a Dramok kiváltása, gyorsaságban a cikk szerint nincs különbség csupán fogysztásban, de a 1,5 volt most se számít soknak, 8 giga meg kb 15 ezer köül van ami szintén nem sok.


Van létjogosultsága a dolognak, de egyelőre "tesztfázisban" van, és még nincs mellé mefelelő technológia sem gondolok itt a csatolófelületre, illetve nem hiszem hogy a fogyasztása sok embert meggyőzne ha 3-4x annyiba kerülne.

Kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tomi98765
2012.01.25. 23:59
Remélem összejön nekik a költséghatékony sorozatgyártás..

@Vendég-Vendög
Volt elemzés itt, a prohardveren és rengeteg más oldalon is az SSD élettartamáról és a gyengébb minőségű MLC SSD pesszimista számításokkal legalább 10 évig húzza "elméletben". A jobb minőségű SLC SSD 100 évet bír. Szvsz a ReRAM 1000 év élettartama elég, hogy a DRAM leváltásra kerüljön.

@rvn
A SATA 3 600MB/s sebessége bőven elég bármelyik átlagfelhasználónak, ez kb 1-3s boot időt jelent (teleszemetelt windowssal), ha az eszközök képesek kihasználni. Amúgy biztos, hogy készítenek majd PCIE változatot is, abban meg van tartalék bőven (PCIE 2.0@16x 8 000 MB/s ).

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Menthix
2012.01.26. 05:53
@Asagrim, tudod mi az a lapozófájl?
Na látod...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven... Tomi9...
2012.01.26. 11:38
"Szvsz a ReRAM 1000 év élettartama elég, hogy a DRAM leváltásra kerüljön. "

Feltéve, hogy a DRAM-ot csak olyan gyakorisággal írod újra, mint az SSD memóriacelláit. Erre nem mernék mérget venni. Te?

Ha sokkal gyakrabban, pl. játék vagy intenzív feladatok során, hamar akár egy évre csökken az az ezer. Továbbá a DRAM sebességén jóval kevesebb idő áll rendelkezésre a wear levelling megkívánta adatrelokálásra. Ettől még lehet, hogy a gyártók örömmel fognak áttérni egy olyan RAM-típusra, amelybe bele van építve a gyors tönkremenetel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2012.01.27. 10:42
Joker: Az most megabit vagy megabyte? Gigabit v Gigabyte?
így kicsit érdekes a viszonytási alap... 64 Millió bit az nálam még mindig csak 7.63MByte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Menth...
2012.02.08. 15:16
Hogy tudom-e mi az a szar amit 8 GB RAM felett mindeki kikapcsol? Jah ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!