iPon Hírek

Részleges haladékot adott a Microsoft a Windows XP-nek

Dátum | 2014. 01. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft korábban azt tervezte, hogy idén április 18-án végérvényesen megszüntetni az immár tizenharmadik "életévét" taposó Windows XP operációs rendszer mindennemű támogatását, ám a redmondiak a jelek szerint meggondolták magukat: a Windows XP a következő év júliusának 14. napjáig továbbra is kap majd frissítéseket, de már csak a vírusoktól és egyéb kártékony kódoktól védő szoftverekhez, operációs rendszer szintjén nem. A bejelentés igazi meglepetésként érte a felhasználókat és a média képviselőit, de összességében érthető és megfontolt a lépés, hiszen a Microsoft így próbál tenni azért, hogy a Windows XP-ről újabb Windows operációs rendszerre váltó szervezetek és felhasználók minél tovább biztonságban lehessenek. A vállalat átlagfelhasználói oldalon a Security Essentials, üzleti oldalon pedig a System Center Endpoint Protection, a Forefont Endpoint Protection és a Forefront Client Security szoftverekhez biztosít majd aláírásadatbázis-frissítéseket.
Persze mivel régi, elavult operációs rendszerről van szó, a biztonság szintje fokozatosan csökken majd, ahogy április 18-án véget ér a terméktámogatási ciklus, így mindenképpen frissebb operációs rendszert kell keresniük mindazoknak, akik a végsőkig kitartanak a Windows XP mellett. A váltás előtti időszakban érdemes modern, Windows XP alatt is futtatható biztonsági szoftvereket használni, és feltétlenül gondoskodni kell arról is, hogy ezek frissek, naprakészek legyenek. Itt egy lista, melyek közül érdemes szemezgetni. Az AV-Test arra is rávilágít, hogy április 18-a után a Windows XP alatt futó Internet Explorer 8-at is le kell cserélni, hiszen ehhez a webböngészőhöz sem érkezik majd több frissítés, így egyre sebezhetőbbé válik. Alternatívaként a Firefox vagy a Google Chrome legfrissebb változata jöhet szóba. Ezzel együtt az Outlook Express levelezőprogramot is érdemes lesz lecserélni, hiszen a terméktámogatási ciklus befejeztével az is sebezhetőbb lesz. Alternatívaként számos levelezőprogram jöhet szóba – ilyen például a Thunderbird, ami Windows XP alatt április 18-a után is kap biztonsági, illetve egyéb frissítéseket. A legjobb döntés mindenképpen az lenne, ha az érintett felhasználók Windows XP helyett egy újabb, modernebb Windows operációs rendszerre váltanának, ami lehet a Windows 7, a Windows 8 vagy a Windows 8.1. Persze valószínű, hogy lesznek olyanok, akik akár a Windows 9 érkezéséig is képesek lesznek halogatni a váltást, de ez nem biztos, hogy jó ötlet...
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. abash
2014.01.17. 11:46
Nem is értem ki használ még XP-t?
Amikor aktuális volt,már akkor utáltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. malvoisen
2014.01.17. 12:15
@1

Cégek, iskolák, intézmények. Nekem alapjaiban egyébként nem lenne gondom az XP-vel, de a memóriacímzése miatt már nem alkalmas komolyabb feladatokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. codex
2014.01.17. 12:20
Rengeteg helyen van még. Pl gyárakban ahol mindössze annyi a feladata, hogy mutasson egy grafikont, hogy milyen limitek között mozog a termelés. Oda nem kell többmagos processzor egy 2-3 MB-os programnak, vagy Win7. Üveggyártásba ahol a kamerák rádiuszokat, felszíneket néznek, vagy a címkék széleit, hogy jó helyre került-e, stb. Itt még az is probléma, hogy ezeket a szoftvereket nem frissítették másik oprendszerre. Rengeteg kisvállakozásban, iskolában vannak mé régi PC-k, XP-vel. Rengeteg irodába fut még régi gépeken XP, régi Office-al. Mivel itt csak legális, hitelesített operációs rendszer / program futhat, sokan nem mennek bele pluszköltségbe amíg jól működik. Nagyon sok helyen van még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. alldaybig
2014.01.17. 12:28
azért durva h még mindig, így 13 év után is él az XP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Szefmester
2014.01.17. 13:11
Sőt az iskolákban és EvicCDL oktatáson is még XP-t tanítanak... Ha pedig működik, és a feladatát ellátja akkor miért erőlködjenek a váltással?

Fog az tovább is élni, sőt.. sokan megnyugodhatnak hogy nem ugrál majd fel mindenféle ablak hogy új frissítés elérhető!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Intelboys
2014.01.17. 13:32
Végre egy jó hír

Én nagyon örülök hogy még élni fog az xp, azért is mert ez beton stabil mai napig, bármilyen alap programokat még mindig nagyon jól kezeli

Másik dolog az hogy még azért léteznek régebb fajta gépek amelyiken csak xp fut, windows 7 meg nem

Nagyon szerettem ezt a rendszert, ha a windows 7 nem lenne mai napig ez maradna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. hympyke
2014.01.17. 14:04
Az iskolák egyébként is ingyen kapják az oprendszert/officet, a cégek vackai meg szerintem elfutnak virtuális xpn..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. standoff
2014.01.17. 14:39
Hihetetlen, hogy még mindig csak a haladékokat adják az XP-nek!

@ocsabi: Mivel nem fog kapni semmilyen biztonsági frissítést, így eléggé sebezhető lesz a rendszer, mondjuk eddig sem volt valami biztonságos, de ezek után átjáróház lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. 5hR3kY hympy...
2014.01.17. 15:16
Tévedés, nem ingyen kapják hanem az állam fizeti nekik a mi adónkból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. wishformor...
2014.01.17. 15:22
@Intelboys
A Costa Concordia is beton stabilan allt ott a vizben....
@hympyke
Eleg aljas hogy az iskolaknak az adofizetok penzebol vasarolt license-eket adjak, hogy aztan ehhez legyenk szoktatva az emberek, es a cegnek ahol majd dolgozni fog, ezt kell hasznalnia mert ehhez (nem)"ert" mindenki.
Ez olyan mint az ovoda elott ingyen osztogatni a micimackos LSD belyeget.
Foleg az iskolakban ahol latorkort kellene szelesiteni es megismertetni az emberekkel az alternativ megoldasokat, pont itt kellene kuzdeni ez ellen a monopol ellen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror
2014.01.17. 15:34
Főleg hogy a Ringyóze használatát bármelyik debil el tudja sajátítani teljesen magától is, de pl. egy Linuxszal azért más a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mythbuster
2014.01.17. 16:06
@Terror

A Linuxnak nem sok keresnivalója van asztali gépen, átlagos felhasználási körülmények között. A Linux alapból nem is arra lett kitalálva, alapból szerver feladatokra tervezték. A LibreOffice, OpenOffice és társait szerintem nem érdemes emlegetni, egy rakás hulladék az egész...

Asztali munkára Windows vagy OSX, nincs más választási lehetőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Terror
2014.01.17. 16:13
Húúúú tényleg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. shadow152
2014.01.17. 16:35
Csak ezt a kis degeneratív mikrofo.nál nem jut eszükbe, hogy akik eddig XP-t használtak vajon miért? nem feltétlen mert jobb mint a win7 vagy a 8.xyz.
Hanem, mert lehet ennyire öreg a gépük, lásd magyarországon az ÖSSZES számítógép által vezérelt kasszagép minden gyógyszertárban bevásárló központok nagy részében és a legtöbb kis üzletben úgy nagyjából 90%a még XP alapon vette meg a szoftvert.
Vagy nézzük másik oldalról a legtöbb laptop ami ma a háztartásokban megtalálható gondolok itt elsősorban a 30 év felettieknél számukra még az XP maga is egy "csoda" és a gépük még azt elbírja...
Persze ez "csakis" magyarhonban létező jelenség.. hiszen amerikában egy 2000$ gép kb annyira nehéz megvenni mint nálunk egy gyufásdobozt. Csak hát globálisan képtelen gondolkodni a mikro...... csapata....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Runciter
2014.01.17. 17:24
@Terror:
tényleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Terror
2014.01.17. 17:50
Láttam már "szerverfeladatokat" élesben, de azt nem Ubuntu látta el, hanem AIX például. Szóval kíváncsi lennék, hogy akkor az Ubuntu vajon mi lehet.

"Asztali munkára Windows vagy OSX, nincs más választási lehetőség."

Akkor ezt most közlöm az adminokkal, régen nem röhögtek már szinkronban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mythbuster
2014.01.17. 20:25
Közöld az adminokkal, nem sűrűn láttam még olyan nyomott céget ahol OpenOffice és társain nyomorognak...

Az Ubuntu max multimédiára jó, és internetezni. Ezzel véget ér a tudása asztali környezetben. Föl kellene fogni, hogy egy oprendszer önmagában szoftverek nélkül lószarra nem használható.

Tudom mi az a Linux, jómagam is dolgozom benne, és nem GUI -n hanem SSH -n keresztül Terminalban. Azt is tudom, hogy hatalmas meló pl egy ASP.NET -t életre kelteni(nem csak telepíteni az apt-get install -l), úgy hogy minden működjön, sok genyaság van vele, ott van pl a Shairport amit a Raspberry PIm -re telepítettem, alapból szar az ALSA hangdriver, így Pulseaudioval zsonglörködtem egy ideig de rohadt instabil volt, egy idő után random megszünt az AirPlay szolgáltatás és jöhetett a reboot.

Alapfunkciókra jó: FTP, PHP, Adatbázis szerver, SAMBA stb, de ha valami extrém cuccra van szükséget, pl .NET vagy driveres genyaságok, hát azt senkinek nem kívánom. Asztali környezetben meg el lehet felejteni, ha csak nem internetezésre akarod használni(egyszerűen nincs szoftver rá)...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. budspencer
2014.01.17. 20:36
„A Linuxnak nem sok keresnivalója van asztali gépen, átlagos felhasználási körülmények között. A Linux alapból nem is arra lett kitalálva, alapból szerver feladatokra tervezték. A LibreOffice, OpenOffice és társait szerintem nem érdemes emlegetni, egy rakás hulladék az egész...”

Te most vagy nagyon nem ismered sem a Linuxot, sem a LibreOffice-t, vagy csőlátásod van az MS irányába.

Aki átlagos feladatokkal nem boldogul egy Linuxon egy LibreOffice-al, annak nem való számítógép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror mythb...
2014.01.17. 21:33
Gondolom arra rájöttél te is, hogy a "munka" az nem feltétlenül office-t jelent. Amúgy ha megnyitok egy háromszáz megás excel doksit, akkor a szuper 2010-es összeszarja magát, a Libre meg nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. thedevelop...
2014.01.17. 21:52
budspencer: Az a gond azzal, amit mondasz, hogy az MS Office egy standard. Vannak Office képzések, még vizsgázni is lehet belőle. Ha egy jó titkárnőt/asszisztenst keres az ember, az esetek döntő részében akkor sem a LibreOffice szerepel az álláshirdetésben.
Az Excelben megismert függvényeket például minden cég és magánszemély ugyanúgy használja, emiatt portábilis lesz a dokumentum.
Rendkívül komoly VB script-eket lehet készíteni, gyakorlatilag programozni lehet az egész Excelt, ezáltal egy off-the-shelf (dobozos) szoftvert saját kedvére alakíthat a felhasználó. Ez is hatalmas előny.

A LibreOffice egy jó kezdeményezés azoknak, akik megelégszenek a csökött funkcionalitással és az esetleges MS- inkompatibilitással.
Tehát egy játszótér, hasonlóan az otthoni felhasználásra szánt linux disztribúciókhoz.
Az egész egy sandbox. Óriási a felhasználó szabadsága, de ez egyben azt is jelenti, hogy nem kapunk garanciát egyik szoftver működésére sem.

Lehet például szidni az NTFS-t, de az nem vitás, hogy egy bejáratott fájlrendszer. Ezzel szemben az összes linux-os FS egy garázsproject-ből indult, aztán kísérleteztek vele egy kicsit, adtak hozzá cukrot, sót és minden bigyót, majd megszületett az ... ext és variánsai.
Senki nem garantálja, hogy egy elmentett fájlt vissza lehet még olvasni valamikor. Az egy dolog, hogy eddig úgy tűnik, hogy működik.

Virtuális gépben, linux-ot tanulni, játszani a rendszerrel tökéletes, de egy éles rendszeren ennél egy kicsit többet vár a felhasználó, ha már megvette a drága hardvert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2014.01.18. 10:31
thedeveloper: Akkor még te sem dolgoztál olyan környezetben ahol több eltérő Office verzió volt. Én sajnos igen, és folyton a legrégebbihez kellett alkalmazkodni, mert ha a frissebb rendszeren mentesz az alapbeállítással egy táblázatot akkor a régebbieknek esélye sincs megnyitni, pedig csak egy vacak szum függvény volt benne.

Amúgy akik a csököttséget emlegetik írják már le (életképes) példával hogy mi miatt nem lehet az átlag feladatot végrehajtani a Librén/Openen. Csak mert az idomított majmok nem találnak benne semmit, mert máshol van mint amire a képzésen beidomították (mert ha tanult volna akkor az verziófüggetlen tudás volna)?

Nem egy ember a gépét csak arra használja hogy film, net, zene, minimál office otthonra/levelezéshez/költségvetés készítéshez. Az oké hogy akik az officeos részt kihagyjuk akkor ha volt pénzük akkor vetek egy tabletet és azon szütymörögnek. De aki nem tabletel, és nincs kedve/pénze fizetni az MS-nek, de nem akar warezhuszárkodni, akkor előkerül a linux, és az Open/Libre Office, és társaik.

Persze nyilvánvalóan hülye az ilyen, hiszen csak szenvedni fog a linuxxal és a csökött kis office paródiával. Jól mondom sznob bá'?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. thedevelop...
2014.01.18. 12:50
Szefmester: De, dolgoztam/dolgozom. A megoldás az volt, hogy azok a csoportok, akik a fejlettebb funkciókat is használták, megkapták az új Office-t. Akik viszont szimplán, függvények nélkül, vagy alapfüggvényekkel dolgoztak, továbbra is dolgozhatnak régebbi verzióval.
De ez mindegy is, mivel a Microsoft az (XP mellett) nemsokára megszünteti a 2003-as Office támogatását, ezért úgyis minden gépen 2010-es lesz fent.

Én is azt írtam, amit te. Akinek elég a fapados Office (tipikusan otthoni felhasználók), annak kiváló a LibreOffice is.
És jól mondod, keményen fog szenvedni az, aki MS Office szolgáltatásokat keres LibreOffice-ban. Ettől még nem vagyok sznob. Nem én könyörgök a libreoffice.org-on, hogy valósítsanak meg hibátlan VBA macro konverziót, hanem a felhasználók:

"I have hundreds of Word macros created over a decade or more, with several dozen that I use literally all the time, so much so that I am lost without them.

Not being able to translate these easily (preferably automatically) is very disappointing, what with Microsoft's new licensing policies, I can see that my long love affair with Word is destined to end at some point. Very upsetting.

PLEASE work on Word VBA translation/convertion to LO.

PLEASE!!!!"

forrás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2014.01.18. 13:41
Ahogy elhangzik a könyörgés az új MS Office verzióknál is a következő: Mi a reteknek kell egy újabb file formátum ami néha még magával sem komaptibilis, pláne a régebbiekkel oda-vissza!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thedevelop...
2014.01.18. 14:19
Ha nem nyilvánvaló, akkor elárulom: Egy bizonyos szint után az új szolgáltatások megkövetelik a fájlformátumváltást. A .doc és .doc típusú fájlok között is van különbség. Ha viszont az 'x'-el kezdődő formátumokra gondolsz, azok csak zip-ek, melyekben a dokumentum tartalma, és a formázásra vonatkozó metainformációk vannak. Mindez az odf mintájára készült, tehát ez is nyílt formátum.

A visszafelé kompatibilitás egy darabig tartható, de generációkon át nem tudják garantálni, hiszen a szoftver fejlődik és az elavult részeket kivágják belőle.
A kompatibilitás "oda" részét nem egészen értem. Egy 2000-ben készített programtól miért várod el, hogy megnyisson (ráadásul tökéletesen) egy 2012-es programban készített dokumentumot? Egyébként - nem 100%-osan ugyan, de - még ezt is megteheted a kompatibilitási csomag telepítésével.

Virtuális gépben Windows 3.11-re telepített Word 6-ban elmentett .doc fájlt sem sikerült megnyitnom 2013-as Word-ben, de ezt nem tekintem a Word 2013 hiányosságának..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kiskoller
2014.01.18. 15:37
Sok hátránya van a Linuxnak, de nem azok, amiket leírtatok. Azok baromságok.

Főleg a fájlrendszeres képzelgések. Miért bejáratottabb az NTFS? Ugyanúgy van egy megavállalat (sőt több is) az ext3 mögött, support is van, és sokkal több szerver használja (ami lényeges, mert míg a munkahelyi gépeden tönkremegy a HDD, az egy minimális incidens, ha összefossa magát a datastore ami többszáz ember adatait tárolja, az már más tészta. Nyílván ezért is van backup hozzá)

Mindegy, most lusta vagyok laikusokkal vitázni, eredménye úgy sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim kisko...
2014.01.18. 16:00
Nekem Linuxnál ott akad ki a bullshitmérőm, hogy a legtöbb desktop Linux telepítője tovább se hajlandó menni, míg nem csináltál neki egy minimum 2 gigás SWAP partíciót, de telepítettem volna már olyan noname Ubuntu klónt is, aminek pont akkora kellett, mint amennyi RAM van a gépben ....

... aztán meg vannak azok a következetlen dolgok, hogy van olyan disztrib aminek PONT a KDE verzióját nem tudod a Windows mellé telepíteni egy merevlemezre, formázni kellene az egészet, pedig KDE nyújtaná a leghasonlóbb GUI-t, hogy az ember át tudna szokni Windowsról, satöbbi.

Szóval nem kell flancos Linux specifikus dolgokkal dobálózni, amiről egy die hard Windows felhasználó még csak hírből sem hallott, a Linux téma a legtöbb esetben már a telepítőnél bukik ... "Háromféle partíció kétféle fájlrendszerrel, dedikált merevlemezre? Kösz nem."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2014.01.18. 16:35
kiskoller:

Egy ember fogta magát és egy levelező listán (!) bejelentette, hogy az ext2 kiterjesztésén dolgozik:
"Stephen Tweedie first revealed that he was working on extending ext2 in Journaling the Linux ext2fs Filesystem in a 1998 paper, and later in a February 1999 kernel mailing list posting"

ext3 esetén nincs online defrag, az ext2-es verzió lefut ugyan, de tönkreteheti a fájlrendszert (whatever ):

"There is no online ext3 defragmentation tool that works on the filesystem level. There is an offline ext2 defragmenter, e2defrag, but it requires that the ext3 filesystem be converted back to ext2 first. But e2defrag may destroy data, depending on the feature bits turned on in the filesystem; it does not know how to treat many of the newer ext3 features"

Nincs hivatalos módja a fájlok helyreállításának, csak garázsproject-eken keresztül:

"ext3 does not support the recovery of deleted files. The ext3 driver actively deletes files by wiping file inodes for crash safety reasons."

Én sem kívánom folytatni és fenntartom a korábbi kijelentésemet, miszerint az ext egy kiváló hobby-project, amit néhány, vagy csak egy nagy tudású ember fejleszt. De nem több ennél.
Tehát felfogható mondjuk egy doktori értekezés témájaként, de ezen éles rendszert üzemeltetni és dokumentumokat tárolni...
Persze időről-időre toldozzák-foldozzák, pl.: az ext4 már tudja a defrag-et, de ennyi idő egyszerűen nem elég ahhoz, hogy kijelentsük, hogy stabil.
A fejlesztése úgy zajlik, hogy "nahát, találtunk egy érdekes hibát, aminek következtében lehet, hogy fájlok tűnhetnek el. A következő patch-ben javítjuk"

Ha stabil példát szeretnék felhozni az NTFS mellett, akkor ott van például a HFS és a HFS+, amit az Apple (cég és nem egy ember!) fejlesztett és bevált az OSX alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. balinlin
2014.01.18. 19:28
Ami nekem eszembe jutott, az sokkal prózaibb:
Az x-es fájlformátumok esetén sikerült a fájlméretet is versenyképessé tenni, ezt se hagyjuk figyelmen kívül. Régen, ha egy Word doksit kellett küldenem ide vagy oda, sokszor elkerülhetetlen volt a pdf-é konvertálás, ma ez már nem feltétlen van így. 97-től hurcolta az MS a régi formátumot, engedtessék meg már neki, hogy leváltsa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2014.01.18. 20:31
#26: Ahol dolgoztam ott volt akinek csak excel viewer volt a gépén, másoknak valami MS O, valakinek meg OpenO, nekem meg LibreO... nem kis vacak cégről van szó, hanem európa egyik legnagyobb elektronikai szervizelő cégéről. Nagyon nem volt ritka hogy egy régebbi MS office doksit kellett megnyitni, és volt sajnos hogy csak az alapokat tartalmazó fájlt nem tudta az újabb csodabizbasz megnyitni normálisan...

Köszi... szeretünk MS

ui: Arról már inkább nem is beszélnék hogy hála az MS tudatos informatikai képzési szponzorációjának az átlag ember nem is tudja hogy létezik az M$ O-n kívül más.. vagy ha onnan kap egy fájlt akkor csak pislog hogy mivel kéne megnyitni. (műszakvezetőm a részlegen)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jamborka
2014.01.18. 21:45
"hanem európa egyik legnagyobb elektronikai szervizelő cégérőr"

és nem futja normális officra, nevetséges lehet az a cég akármi is a neve és a tevékenységi köre, bár ne írtad volna ezt le...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller thede...
2014.01.18. 22:33
"Egy ember fogta magát és egy levelező listán (!) bejelentette, hogy az ext2 kiterjesztésén dolgozik:"

Az első Apple-t meg 4 fazon rakta össze használt alkatrészekből szó szerint egy garázsban. Akkor az OSX meg az Iphone is egy garázsprojekt?

Mellesleg mit vársz, hol jelentse be, hogy halad a szoftverrel? Nyílt forráskodú, itt így mennek a dolgok. Nehogy azt hidd, hogy az NTFS-en több ember dolgozott...

"ext3 esetén nincs online defrag, az ext2-es verzió lefut ugyan, de tönkreteheti a fájlrendszert (whatever ):"

Először is:
Szóval fogsz egy, a régebbi fájlrendszerrel írt programot, és szétbarmolod vele az új fájlrendszert és ekkor meglepődsz? (tudom, hogy mi a különbség az ext2 és ext3 között, még mielőtt ezzel védekeznél)
Másodszor is:
A fő álítás az volt, hogy az NTFS bejáratottabb, stabilabb, és van mögötte support, míg a Linuxos OS-ek mögött nincs. a legutóbbi gondolataidnak semmi köze ehhez. Egy adott feature jelen van-e egy termékben, vagy nincs, ez lényeges szempont, de itt a vita a stabilitásról és a támogatottságról szólt.

Erre mondtam azt, hogy ugyanúgy hatalmas megavállatok vannak a Linuxos fájlrendszerek mögött, hisz cégek teljes szerverparkokat futtatnak immáron nem csak Unixon, hanem Linuxon is. Support is van hozzájuk. Nem is kevés pénzért.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2014.01.19. 00:23
kiskoller: Tudom, hogy óriási cégek vannak a Linux mögött. A céges linux mögött. Ugyanis az otthoni verziókat játszótérnek szánják. Ha ott beválik valami, akkor azt integrálják az üzleti ügyfeleknek szánt éles verziókba. Ezzel persze azt érik el, hogy x éves lemaradásban lesznek az aktuális home verziókhoz képest.
Nem hiszem, hogy az NTFS mögött több ember lenne, hanem tudom.
Azzal a bizonyos defrag programmal pedig nem az a gond ext2-re tervezték, hanem az, hogy szívbaj nélkül lefut ext3-on is.

Nyilván az informatika őskorában minden garázsproject volt, a kommersz linux disztribúciók viszont a mai napig ilyenek. Ez a nyílt forráskódú fejlesztés hozadéka. Mindenki hozzátesz valamit, javítgatják, toldozgatják, de ahány diszto, annyiféle gond lehet velük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller thede...
2014.01.19. 09:43
Szóval az enterprise disztrókon futó ext fájlrendszerek mások, mint az otthoni rendszereken futó ext fájlrendszerek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thedevelop...
2014.01.19. 13:34
kiskoller:
Fene tudja, ez függ a disztrótól, a kernel-től, és az adott rendszer konkrét felparaméterezésétől, de nyilván előfordulhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller thede...
2014.01.19. 17:14
Még mindig nem látom a példádat. Azt látom, hogy különböző verziószámú kerneleknél különböző bugokra akadtak az emberek. Ebben semmi meglepő nincs.

Még mindig nem magyaráztad el nekem, hogy egy Desktop disztróban miért lenne rosszabb, instabilabb a fájlrendszer, amikor az Enterprise disztrókban stabilak, és ugyanaz a szoftver használható desktop OS esetén is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. FRK
2014.01.20. 17:13
@Szefmester

Kérdésem az, hogy egy OpenOffice-ben írt dokumentumot, meg tud nyitni egy MS Word és minden formázás a helyén marad?

Azért kérdezném, mert nekem megfelelne az OpenOffice, csak mikor utoljára kellett, leszedtem egyet (nem tudom már melyik verziószámút) és megírtam a szöveget elmentette és elküldtem ismerősnek nyomtassa már ki. Ő szólt, hogy javította, mert Word-ben a formázás nem volt a legjobb.
Ez ismerősnél elmegy, mikor nyomtatni kell, de személy szerint nem égetném magam egy e-mailben csatolt hivatalos levélnél, hogy Wordben (ami ugye eléggé elterjedt) megnyitva csálé az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!