iPon Hírek

Részletek a Gulftown-ról és a jövő eljárásairól

Dátum | 2010. 02. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a jövő hét folyamán tartja meg szokásos bemutatóját a San Franciscoban megrendezésre kerülő ISSCC-n, ám a bemutatni kívánt újdonságok egy részéről már most lerántjuk a leplet. A processzorgyártó óriásvállalat többek között az első hatmagos processzoráról, a Gulftown kódnévre keresztelt újdonságról, illetve néhány új, kísérleti fázisban lévő technológiával kapcsolatban oszt majd meg részleteket a nagyérdeművel.

Amit az új hatmagos processzorról tudni lehet

A Gulftown processzorok, amelyek Westmere 6C (6 core) néven is ismertek, tulajdonképpen nem mások, mint a Core i3-as és Core i5-ös kétmagos Westmere egységek hatmagos változatai. A 32 nm-es csíkszélességgel készülő Gulftown processzorok azonban nem három darab kétmagos részegységből állnak majd, hanem natív hatmagos megoldások lesznek, amelyek esetében a hat mag egyetlen szilícium lapkán foglal helyet. A hat processzormaghoz 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótár is tartozik majd, de a háromcsatornás DDR3-1333 MHz-es beépített memóriavezérlő sem hiányzik a sorból. A processzorok Turbo Boost és Hyper-Threading támogatásokkal szintén rendelkezni fognak, de ez szinte már egyértelmű.

Balra a Westmere 2C, jobbra a Westmere 6C
A hatmagos Westmere lapka 1,17 milliárd tranzisztorból áll és felülete 240 mm^2-es lesz. Ez a méret kisebb, mint a 45 nm-es csíkszélességgel készülő Bloomfield modelleké, amelyek „csak” 713 millió tranzisztort tartalmaznak. Ez utóbbi egységek, azaz a Core i7-900-as sorozatú processzorok alapjául szolgáló szilícium lapkák 263 mm2-es felülettel rendelkeznek. Érdekesség, hogy az Intel natív négymagos Westmere lapkák készítését nem tervezi, az egységeket az esetlegesen hibás magokkal rendelkező hatmagos Gulftown modellekből készítik, amelyeknél a problémás magokat egyszerűen letiltják.

A Westmere alapú processzorok energiagazdálkodás tekintetében is fejlődtek előző generációs társaikhoz képest. Az új processzoroknál már nem csak a használaton kívüli processzormagok kikapcsolására van lehetőség: a rendszer az „uncore” elemeket, azaz a harmadszintű gyorsítótárat, valamint a QPI linkeket és a memóriavezérlőt is ki tudja kapcsolni, ha a terhelés mértéke ezt indokolja. A Westmere 6C egységek alacsonyfeszültségű DDR3-as memória modulok használatát is lehetővé teszik: az új hatmagos processzor 1,35V-os feszültséggel üzemelő memória modulokkal is elbír, amelyek a hagyományos, 1,5V-on üzemelő termékekhez képest akár 20%-os energia megtakarításról is gondoskodhatnak.

Technológiák, amelyekkel csak évek múlva találkozhatunk

A gyártó a március folyamán megjelenő hatmagos processzorral kapcsolatos részletek mellett új megoldásokról is ejteni fog néhány szót. Az alábbiakban egy szalagkábeles, chipek közötti összeköttetésről, valamint intelligens digitális processzormag-vezérlésről esik szó.


A processzorfoglalatok között kapcsolatot teremtő 47 sávos szalagkábel nagy jelentőséggel bír, ugyanis segítségével 470 Gb/s-os, azaz 58,8 GB/s-os sávszélesség biztosítására nyílik lehetőség a chipek között. A kapcsolat flexibilis és igen-igen energiatakarékos: a gyártó szerint akkor, ha a megszokott módon teremtenek kapcsolatot a chipek között, a fent említett sávszélesség eléréséhez 150W-nyi energiára lenne szükség, míg a szalagkábeles megoldás 11W-tal is beéri. A gyártó szerint ennek a technológiának a „tera-scale” projektben lesz nagy szerepe, ahol a chipek között másodpercenként akár egy terabájtnyi adat mozgatására is szükség lehet.

Az Intel a fent említett „tera-scale” projekt jegyében többmagos egységek készítését tervezi, amelyek közül egy 80 magos processzor-koncepcióról már korábban is olvashattunk. A sokmagos felépítés sok kisebb-nagyobb problémákat vet fel, főként a magok működésének összehangolásának tekintetében, de a gyártónak már vannak elképzelései a lehetséges megoldásokkal kapcsolatban.

Az új technológiáknak köszönhetően a feszültség és órajel megállapításakor már nem a leglassabb magot kell alapul venni, mint a jelenleg is forgalomban lévő Intel és AMD processzoroknál, hanem lehetőség lesz a magok egymástól független paramétereken történő működtetésére is. Egyes magok működhetnek alacsonyabb órajelen és feszültségen, míg mások esetében magasabb órajelet és feszültséget is alkalmazhat a rendszer. A terhelés függvényében a processzor eloszthatja a feladatot a leggyorsabb magok között, ami hatékonyabb feladatvégzést jelent, mint ha véletlenszerűen dobálná szét a logika a feladatokat az éppen „ráérő” magok között. Ez a megoldás a gyártó szerint 5-35% közötti energia megtakarítással jár. A „thread hopping” technológia segítségével megoldható az is, hogy a feladatot a rendszer a leggyorsabb magok között ossza ki, méghozzá úgy, hogy a magok terheltségét vizsgálva mindig az előző részfeladattal éppen készen álló mag kapja meg a feladat következő részét. Ez az eljárás feladattól függően 20-60%-os fogyasztáscsökkenést eredményez.

A gyártó ezzel egy időben a hibakezeléssel kapcsolatban is folytat kutatásokat, amelyek az előzetes hírek szerint szintén ígéretesek lehetnek. Az ISSCC után talán bővebb információink is lesznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Insignia
2010.02.04. 13:55
Hajrá Intel várjuk a 6magos szörnyeteg startját
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ThePoweR
2010.02.04. 14:29
Az AMD mikor jön a 6magosával?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. arkman
2010.02.04. 14:57
Májusban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Noumena
2010.02.04. 15:08
Az előrehozott startnak köszönhetően az Intel és az AMD hatmagos processzorainak megjelenése között mindössze két hónap telik el, ugyanis az Intel mármárcius folyamán piacra dobja Core i7 980X modelljét, amiben már az új Gulftown mag lesz (6 mag, 12 szál).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mihaly.her...
2010.02.04. 15:29
És milyen jó lenne beszerezni egyet.... Kár, hogy ez lesz a legdrágább modell
Mindenesetre várom a megjelenést és a teszteket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. viktorxxx
2010.02.04. 18:27
az abra alapjan nekem 2db 3magos osszefuzenek tunik a dolog, de majd a tesztek megmutatjak a pontos teljesitmenyt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman vikto...
2010.02.04. 19:20
Erre abból következtettél, miszerint hármasával vannak elhelyezve? Hogy lehetne máshogy elhelyezni, hogy "teljes" 6 magosnak tűnjön neked?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. doktorovic...
2010.02.04. 21:16
Hát igen fejlesztés és "cpu speed" emelés között van azért különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. doktorovic...
2010.02.04. 21:16
Hát igen fejlesztés és "cpu speed" emelés között van azért különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sirpalee
2010.02.07. 12:20
Nana, nem ez az első inteles hatmagos proci. Olvassatok utána a 7400-as xeonnak... (2008 szeptember 17)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!