iPon Hírek

Részletek a Microsoft Office 2010-ről

Dátum | 2009. 07. 14.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Microsoft a tegnapi nap folyamán számos részletet mutatott be a vállalat legújabb irodai szoftvercsomagjának, az Office 2010-nek a technikai előzeteséből. Bár sok dolgot nem tudtak mondani, ugyanis pár hónapja kikerült az Internetre az előzetes szoftver, azonban több olyan funkciót és információt közöltek, ami még nem került bele ebbe a változatba.

A redmondi szoftveróriás közleménye alapján az új változat leginkább három dologra összpontosít: a hatékonyabb munkavégzésre, a világ bármely részéről történő munkavégzés elősegítésére Web-es alkalmazások segítségével, illetve az együttműködés megkönnyítésére. A vállalat állítása szerint az Office 2010 használatával a PC, telefon és az Internet segítségével hatékonyabban tudunk majd a projekteken egyedül vagy közösen dolgozni.

Outlook QuickSteps
És Outlook beszélgetés-nézet
Továbbra is megmarad a Ribbon elnevezésű felhasználói felület, mely a 2007-es Office-ban mutatkozott be először. Azonban míg a 2007-ben nem mindegyik programban volt jelen ez a felület, addig a 2010-ben már az összes alkalmazás megkapja ezt, egyedi fülekkel és funkciókkal. Például az Outlook 2010-ben a Quick Steps szekcióban olyan opciók vannak, melyekkel könnyen és gyorsan lehet létrehozni csapat-tanácskozásokat, beszélgetéseket egy külön mappába átvinni, vagy tetszőleges üzeneteket megadott címzetteknek továbbítani. A hosszú e-mail szálakat beszélgetésekbe fűzhetjük, így anélkül, hogy végig kellene pásztázni az összes üzenetet, gyorsabban találhatunk meg információt a megadott címről, a nem kívánt üzeneteket pedig könnyedén eltüntethetjük a listából. Az Outlook MailTips szolgáltatás pedig különféle biztonsági riasztásokat, tanácsokat jelenít meg, ha véletlenül egy nagy csoportnak válaszolunk vagy a vállalati hálózaton kívülre küldünk dokumentumot.

PastePreview
Azok számára is könnyebséget jelent az új Office, akik médiaanyagokkal dolgoznak a dokumentumokban és prezentációkban, ugyanis a PowerPoint legfrisebb változatában lehetőség nyílik közvetlenül a programból szerkeszteni a videót. Hozzáadhatunk effekteket, elmosódásokat, levághatjuk a kép szélét illetve még eseményvezérlést is használhatunk, ha egy megadott pontban szeretnénk elindítani a mozgóképet. A sima képek szerkesztését is megkönnyíti az új Word, így nem kell a külső szoftvert igénybe vennünk ehhez. Hasonlóan a többi új szolgáltatáshoz, a képszerkesztés is alkalmazásonként a Ribbon felületen lesz megtalálható. Az Excel a Sparklines nevű újítással bővül, ami azt jelenti, hogy apró kis grafikákat helyezhetünk el a táblázat celláiba. Fontos még megjegyezni a Paste Preview nevezetű új szolgáltatást, amivel egyszerűen kiválaszthatjuk a beillesztési módokat, mielőtt még azt a valódi dokumentumba illesztenénk, így megbizonyosodva a szöveg megfelelő formázásáról.

Képszerkesztés a Word-ben.
Ahogy egyre inkább eltolódik a számítási felhő felé az informatika, a megosztás és az együttműködés fontos részévé válik a projekteknek. Az új Office 2010 számos lehetőséget biztosít, amikkel megkönnyíthető a közös munka. Habár a technikai előzetesben még nem voltak jelen a Web-alapú összetevők, a következő változatokban már ezekkel jelentősen megkönnyíthető lesz az információ megosztása - akár otthoni számítógépről, telefonról, vagy utazás közben szeretnénk elérni a dokumentumainkat. A böngészőalapú Word-öt, PowerPoint-ot, Excel-t és OneNote-t is bejelentette a Microsoft, melyekkel a vállalat közleménye alapján ugyanolyan módon és formában érhetjük el a dokumentumokat eszköztől függetlenül (akár okostelefonon is). Az együttműködést megkönnyítő funkciókkal a nagy, sok résztvevős projektek befejezéséhez szükséges időmennyiséget csökkenthetjük le. A vállalkozásoknak ezeknek a lehetőségeknek a kihasználásához a Microsoft SharePoint Server 2010-et vagy a Microsoft SharePoint Services-t kell használniuk, magánfelhasználók pedig a Windows Live-on keresztül tudnak majd együttműködni. A Windows Live-os szolgáltatásról egyelőre csak annyit tudunk, hogy ingyenes lesz az elérés, azonban hogy reklám is fog-e bele kerülni, azt még nem árulta el a szoftveróriás.

Speciális stílusok a Publisherben.
Az egyik legjobban várt funkció az Office 2010-ben az úgynevezett Backstage nézet, ami kiindulópontnak szolgál dokumentumok megosztásához, nyomtatásához, jogok beállításához és egyéb alkalmazás-specifikus funkciókhoz. Emellett a szokásos dokumentum-kezelő funkciók, azaz a mentés és megnyitás, valamint új dokumentumok számára témák, sablonok, minták, oldalbeállítások érhetők el egy helyen. Ugyan legtöbbször elutasítják a felhasználók az új dolgokat, azonban azok szerint, akik kipróbálták a tesztverziót ez egy nagyon hasznos és hatékony módja számos funkció egy helyen történő eléréséhez.

Backstage a Word-ben.
Előreláthatólag három fogyasztói változat lesz, az Office Home and Student, amiben a OneNote, Word, Excel és PowerPoint lesz megtalálható, az Office Home and Business, amibe még bekerül az Outlook, és az Office Professional, ami tartalmazza az előző változatok összes szoftverét, valamint az Access adatbázis-kezelőt és a Publisher kiadványszerkesztőt. Üzleti oldalon lesz egy Microsoft Office Standard tömeges licenszelőknek Excellel, Outlokkal, PowerPointtal, Worddel, OneNote-tal és Publisherrel, valamint egy Professional Plus változat, melyben még helyet kap az Access, InfoPath, SharePoint Workspace (korábban Groove) és a Microsoft Communicator azonnali üzenetküldő alkalmazás. Árakat egyelőre még nem közölt a szoftveróriás. A 32- és 64-bites változatokban is megjelenő Microsoft Office 2010 várhatóan a jövő év első felében fog piacra kerülni, egy idén kiadott nyilvános bétaváltozat után. Addig is kedvcsinálóként nézzük meg az Office 2010: The Movie előzetest, és a CNET által készített videót, mely itt is megtekinthető, a hír alatt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. prohlep
2009.07.14. 16:41
VISSZA A HIRHEZ

A "PastePreview" feliratú képen jól látszik, hogy ez a Ribbon vagy mi a csuda 7 azaz hét szövegsornyi helyet vesz el a képernyő magasságából. 2 azaz kettő szövegsornyi veszteség bőven elég lenne, régi jólbevált. Profibb esetben 1 azaz egy sor a veszteség.

Nyilván a csak 768 vagy 800 soros standard laptopok meghódítására gyúrnak, de keményen.

Wide képernyők terjedésével miért nem terjed, hogy a menük oldalt legyenek, ezt fel nem foghatom. Sok, informatikával foglalkozó embernek mondtam már egy jó ideje, de most még nem látom a hatását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Banzin
2009.07.15. 10:47
Szerintem minden Windows menü oda helyezhető ahová csak akarod. Megfogod és odavágod az asztal szléhez és ott is marad. Legalábbis win 95 óta így működik. Vistán még nem próbáltam, de gondolom, ott sem változtatták meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.07.15. 15:05
Úgy tudom, hogy a ribbon nem rakható oldalra az Office-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!