iPon Hírek

Részletek az ASRock friss alaplapjainak felszereltségéről

Dátum | 2013. 05. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott, Haswell APU egységekhez készített alaplapjairól az elmúlt napok folyamán sok érdekesség kiderült, igaz, a vállalat egyes különleges szolgáltatásaival, illetve érdekes technológiáival kapcsolatban bőven maradtak megválaszolatlan kérdések is. Most ezek egy részére érkezett válasz. Az ASRock nyolcas sorozatú alaplapjai a korábbi hírek szerint A-Style Purity Audio technológiával érkeznek és egyes modellek cseppállóak is lesznek, de a listán 802.11ac WiFi adaptert, illetve HDMI kapcsolóáramkört is találnak majd az érdeklődők, ahogy az már kiderült. A ChipLoco jóvoltából most bővebb információt kaphatunk a 802.11ac WiFi támogatással, a HomeCloud szolgáltatással és a cseppállóságot biztosító bevonattal kapcsolatban.

A Wi-SD Box
Kezdjük a sort a 802.11ac WiFi-vel, ami több ASRock alaplapon is elérhető lesz. A támogatás egy mini PCI Express x1-es bővítőkártya formájában érkezik, ami 867 Mbps-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességet kínál. A felsőkategóriás alaplapoknál a 802.11ac WiFi adapter mellé egy Wi-SD Box névre hallgató kiegészítő is érkezik, ami 5,25 colos bővítőhelyre illeszkedik. A fekete dobozka négy darab előlapi USB 3.0-s porttal és egy SD memóriakártya-olvasóval rendelkezik, plusz WiFi antennaként is funkcionál.

Cseppálló bevonat
A 802.11ac WiFi támogatás valószínűleg sokak érdeklődését felkeltheti, ám a cseppálló kivitelben érkező alaplapok már csak egy szűkebb felhasználói réteg számára lehetnek igazán vonzóak. Az ASRock egyes Z87-es lapkakészlet köré épülő alaplapjainál egy speciális bevonatot alkalmaz, amely a párával, a porral, a korrózióval és az extrém hőmérsékletekkel szemben is ellenállóvá teszi az adott deszkát.

Fotó a cseppálló bevonat fejlesztéséről - A kép nagyítható!
A bevonatnál szilikon alapú polisziloxán vegyületet alkalmaztak a vállalat mérnökei. Ez a megoldás az extrém tuningosoknak jöhet különösen jól, de egy esetlegesen szivárgó folyadékhűtő rendszernél is életmentő lehet - persze csak akkor, ha időben észrevesszük a folyást, és csak az alaplap kap a hűtőfolyadék-cseppekből.

HomeCLoud szolgáltatás - A kép nagyítható!
Végül, de cseppet sem utolsó sorban érkezik a Home Cloud szolgáltatás is, ami az információk alapján inkább távoli asztal funkcionalitást kínál, és nem otthoni, egységesített adattároló rendszert. A Home Cloud segítségével távolról, szinte a világ bármelyik pontjáról ki-, illetve bekapcsolhatjuk rendszerünket, de ellenőrzésére és vezérlésére is van mód. Ehhez persze az kell, hogy otthon legyen aktív internetkapcsolat, valamint a távoli helyen is tudjunk csatlakozni az internetre. A Z87-es alaplapok esetében a HomeCloud szolgáltatás a Splashtop szoftverrel is képes lesz együttműködni. Arról persze nincs hír, hogy az öt dollárba kerülő alkalmazás vajon ajándékként jár-e, vagy külön be kell szerezni. A ChipLoco jóvoltából az is kiderült, hogy mely ASRock alaplapok mely szolgáltatásokat támogatják. Itt rögtön le is lőjük a poént: olyan alaplap nem lesz, ami minden extra technológiát, illetve szolgáltatást támogat - még az abszolút csúcskategóriás termékek között sem.

Lista az új alaplapok felszereltségéről - A kép nagyítható!
A jelek szerint az Extreme sorozat tagjainál le kell mondani a HDMI bemenet nyújtotta előnyökről, a legegzotikusabb OC Forumla pedig nem kapja meg az igen hasznos, 5,25 colos bővítőhelyre illeszkedő dobozt, a Wi-SD Box-ot. Mivel a Haswell APU-k és az új alaplapok érkezéséig még van egy kis idő, így a gyártó eszközölhet változtatásokat a kínálatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. jozsefm
2013.05.15. 20:24
Csak nehogy a megbízhatóság rovására menjen ez a sok extra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Mark96
2013.05.15. 20:27
attol hogy az alaplap víz meg cseppálló .. attól még a proci meg a vga ottvan pl .. azok nemazok .. vagy igen ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. xXdoki88Xx
2013.05.15. 20:29
Asztali számítógép alkatrészeknek miért is kéne cseppállónak lenniük? Azért hogy vérpistike nehogy beleöntse a hideg madártejet amit a nagymamája csinált? [kérdésem költői]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kirrr
2013.05.15. 20:35
A szárazjegesek/folyékony nitrogénesek lecsapódó párája miatt vagy ha mondjuk Malajziában, Indiában akarsz gépet összerakni, ahhol 85%-os a páratartalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. uristen
2013.05.15. 20:58
x x D o k i 8 8 X x: Éhes lettem madártejre.
Amúgy én sajnálnám a számítógépbe önteni az ételt vagy italt (még ha víz is), még akkor is sajnálnám ha "vérpistike" lennék. Vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. piter
2013.05.15. 21:42
Nem unjatok meg ezt a verpistikezest!Ez egy olyan irigy kifejezes,vagy inkabb megnevezes!Mintha sovarognatok!

Kirrr +1 Igazad van!En pl izraelben elek,es nagyon magas a para tartolom!Az ev 2/3 reszeben!A korrozio nem tesz jot az alaplapoknak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 5hR3kY
2013.05.15. 21:53
piter: Csak nem Vér Istvánnak hívnak? Amúgy a korrózió nemhogy az alaplapoknak nem tesz jót, hanem a videokártyáknak sem, meg úgy a legtöbb fémnek sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. arin
2013.05.15. 22:08
Cseppállóságról egy két cikkel ezelőtt írta valaki, hogy azért jó, hogy ha véletlen kipukkad a vízhűtésed, akkor ne kelljen mindent a kukába dobni. De ha nem is kell egyből, akkor is korrodálódik a folyadéktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kray
2013.05.15. 22:22
Mondjuk azt nem art tudni, hogy a vizhutesnel hasznalt folyadekok elvileg nem vezetnek es nem is korrodalnak (odaverne ha mondjuk fel ev utan a blokkod, radiatorod tiszta vizko lenne...).

Egyebkent van ertelme mert szetszerelesnel ovatlanul is kicseppenhet a csobol a folyadek. Mindenkepp hasznosnak erzem olyanoknal akik vizhutessel hutik a gepuket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. xXdoki88Xx
2013.05.16. 00:15
Na álljunk meg egy szóra, vagy kettőre! 1; olvass utána a vérpistike jelzőnek a jelentésére (már ha nem tudod mit jelent). 2; nem lecsapódó párával van reklámozva az alaplap cseppállósága hanem KÓLÁVAL. 3; Izraelben nem a páratartalom miatt aggódnék hanem a palesztinok rakétái miatt (de ez más téma). 4; a pára miatt mennyi idő alatt korrodálna egy alaplap, ami egy házikóban feszít?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. KaiotEch
2013.05.16. 08:02
Már ezek is kezdik a Cloudozást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tericum xXdok...
2013.05.16. 09:27
doki88Xx: max másfél év alatt használhatatlanná tud tenni a pára egy alaplapot. Szerintem nem jó másfélévente új alaplapot venni.

Rakéták miatt meg ne aggódj, aki ott van, jobban tudja hogy mire számítson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. V.Dave
2013.05.16. 09:46
már régóta álmodozom róla, hogy leöntsek egy alaplapot kólával..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. partxxx
2013.05.16. 10:59
őő, most az alaplap minden dimenzióban cseppálló, vagy csak a PCB forrszemei vannak jól leszilikonozva, vagy a BGA forrasztások is védve vannak ??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2013.05.16. 11:30
Nem tudom, de a tizenöt éves, totál márkátlan ruszki alaplapomat rendszeresen portalanítottam zuhannyal, szóval ez a technológia nem lehet újkeletű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!