iPon Hírek

Részletes képek készültek a Szaturnusz hatszögletű viharáról

Dátum | 2013. 12. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA Cassini űrszondája nagyfelbontású videofelvételt készített a Szaturnusz északi pólusán található különleges, hatszöget formázó felhőörvényről. A videón a bolygó a 70. szélességi körig látszik. Maga a felhőörvény, amelyet először a Voyager-program szondái észleltek a nyolcvanas évek legelején, nagyjából 30 ezer kilométer átmérőjű, és 322 km/órás futóáramlások uralkodnak benne, egy hatalmas forgó viharral a közepén. A hatszög gyakorlatilag egyetlen hatalmas légörvény, amelyhez hasonlók a Naprendszer számos bolygóján megtalálhatók, ezek azonban rendszerint sokkal szabálytalanabbak és instabilabbak, mondja Andrew Ingersoll, a Cassini-program egyik kutatója. Egy tipikus földi hurrikán hetekig létezik, a Szaturnuszon megfigyelt időjárási jelenség azonban legalább három évtizede fennáll, de valószínűbb, hogy évszázadokkal ezelőtt alakult ki.
A Földön a hasonló viharokat rendszerint a különféle szabálytalan felszíni formákkal és/vagy eltérő hőmérsékleti viszonyokkal való találkozás kezdi felbomlasztani. A kutatók úgy vélik, hogy a Szaturnuszon azért maradhatott meg ilyen hosszú ideig a felhőörvény, mert szilárd felszíne nincs, és pozíciójából adódóan a környező hőmérsékleti viszonyok is meglehetősen stabilak. A Cassini megérkezése óta a Nap az elmúlt kicsit több mint egy év során kezdte először megvilágítani a bolygó északi pólusát, így a szonda végre behatóan tudta tanulmányozni a vihar szerkezetét. A felvételeken szépen kirajzolódott a fő felhőörvény, illetve a kisebb, ezzel ellenkező irányba forgó örvények is megfigyelhetővé váltak a rendszeren belül. Ezen belső, kisebb örvények mérete helyenként a 3500 kilométeres átmérőt is eléri, ami duplája a Földön észlelt legnagyobb trópusi ciklon nagyságának. A videó alapjául szolgáló képsorozatot nagyjából 10 óra leforgása alatt készítette el a szonda.

A részletes vizsgálatoknak köszönhetően végre a terület sajátos légköri összetételét is sikerült megállapítani. A hatszög belsejében kevesebb nagyméretű részecske, és sok kisméretű részecske van a levegőben, míg a felhőörvényen kívül ennek az ellenkezője a jellemző. Az örvény széle egyfajta határfelületként viselkedik, és hasonló kondíciókat teremt, mint amelyek a Földön az antarktiszi ózonlyukhoz kialakulásához vezettek. Ez utóbbi egy nagyon hasonló időjárási rendszernek köszönhetően formálódott, amely gyakorlatilag magába gyűjtötte az ózonréteget károsítani képes aeroszolokat, az ózon pótlását lehetővé tevő részecskék beáramlását viszont megakadályozta. A Szaturnusz északi féltekéjén 2009 augusztusában kezdett tavaszodni, a nyári napfordulóra pedig 2017-ben kerül majd sor. A szakértők izgatottan várják, hogy az egyre intenzívebb napfény milyen változásokat okoz majd a hexagonális örvény belsejében és azon kívül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. rtagore
2013.12.10. 09:44
Ez a kép Photoshop-pal készült talán?! Mi lehet az a fizikai folyamat, ami ilyen alakot adhat a felhőknek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. expander
2013.12.10. 09:59
Nézd meg a videót, ott is 6 szögletes. Az nem lehet akkor PS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2013.12.10. 10:29
Bizarr.Egy tuti,nem szeretnem kozelrol latni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2013.12.10. 12:38
A hatszög gyakorlatilag egyetlen hatalmas légörvény,... a Szaturnuszon megfigyelt időjárási jelenség azonban legalább három évtizede fennáll, de valószínűbb, hogy évszázadokkal ezelőtt alakult ki.

Csak találgatnak , akkor az sem kizárt , hogy ez a jelenség a Szaturnusz sajátossága és ennek köszönhető a megléte ...
és mi lehet alatta ? mi gerjeszti eme jelenséget ? mekkora lehet a távolság a végpontok körül ? Nekünk természetfeletti jelenség , ott meg természetes . Netán egy energiatermelő/előállító jelenséget látunk ? Nem akaroknák tovább fantáziálni , majd a professzorok megteszik de gondolom csak nekünk fantasztikus ez a látvány , ami tényleg lenyűgöző ... érdemes volna jobban vizsgálódni ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. alienn
2013.12.10. 16:51
Nem pazarolják az energiát rádióhullámokra.
Ők így üzennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2013.12.10. 17:40
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!