iPon Hírek

RIAA: a rippelés is kalózkodás

Dátum | 2007. 12. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Egy közelgő kulcsfontosságú arizonai per előzményeként írt tájékoztató üzenetében a RIAA kijelentette, hogy az audió CD-k tartalmának mp3 (vagy más hasonló) formátumba konvertálása is kalózkodás, következésképpen illegális - annál is inkább, hogy "vírusszerű" szerzői jogsértéshez vezethet, mivel egyetlen rippelés is több millió másolatot eredményezhet, ha felkerül egy fájlmegosztó rendszerre. Mindezzel a kötelékükbe tartozó Atlantic Records érvelését kívánják alátámasztani a Howell család ellen folyó perükben.

Ezzel azonban részben ellentmondanak saját korábbi álláspontjuknak (amit még a Grokster fájlcserélő elleni perükben fogalmaztak meg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt), amelyben még azt állították, hogy egy megvásárolt CD tartalmának számítógépes formátumúvá konvertálása és a saját iPod-ra való feltöltése teljes mértékben legális, annál is inkább, hogy ez a fajta felhasználás egy nagyon is jelentős és egyre fejlődő kereskedelmi ágazat részét képezi.

Mindenesetre most is meglehetős óvatossággal próbálják elválasztani egymástól az illegális fájlmegosztást és a "térváltást" (vagyis a felhasználó által megvásárolt számok más formában való egyéni felhasználását), viszont azt következetesen állítják, hogy a számok bárminemű engedély nélküli átvitele illegális.

A vádlottak (Jeffrey és Pamela Howell) január 11-éig válaszolhatnak a RIAA üznetére a 24-én esedékes meghallgatás előtt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!