iPon Hírek

Ricin, pestis, botulizmus: a labortakarítás eddigi mérlege

Dátum | 2014. 09. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érdekes, ugyanakkor meglehetősen riasztó hírek érkeznek az amerikai kormánylaboratóriumokban elrendelt „nagytakarítás” eredményeiről. A készletek átvizsgálásába azt követően kezdtek bele a szakértők, hogy júliusban egy régi hűtőegység kiürítésekor több fiolányi máig életképes himlővírust találtak a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) bethesdai létesítményében. A minták felfedezése óriási megdöbbenést váltott ki világszerte, hiszen az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) használatában álló hűtőszekrényből előkerült vírusokat több mint 30 évvel ezelőtt meg kellett volna semmisíteni. A himlővírust tartalmazó fiolákat még az ötvenes években tette el valaki, és a labor jelenlegi dolgozói közül senki sem tudott létezésükről. A hasonló esetek elkerülése érdekében az illetékes amerikai hatóságok úgy döntöttek, hogy minden valaha is hasonlóan veszélyes biológiai ágensekkel foglalkozó intézmény készleteit átvizsgáltatják.
A ricin nevű toxikus fehérjét a ricinus magjából nyerik ki
Úgy tűnik, hogy az elővigyázatosság egyáltalán nem volt hiábavaló, az eddigi keresgélés során kis mennyiségű, nem megfelelően tárolt ricin mellett többek közt az emberekre is veszélyes tularémia (nyúlpestis), a pestis, a botulizmus és a trópusokon gyakran problémákat okozó melioidózis kórokozójának rég elfeledett mintáit is megtalálták. A rendkívül mérgező ricint egy 1914-ben létrehozott mintagyűjteményben lelték fel, így 85−100 éves is lehet a kutatók szerint. Minden minta tárolófiolája teljesen sértetlen volt, így az azokat megtalálók egy pillanatig sem voltak veszélyben, mondta el nyilatkozatában Francis Collins, az NIH igazgatója. A megtalált mérget, illetve a baktériummintákat az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) munkatársai megvizsgálták, majd megsemmisítették. A laborok átvizsgálása az FDA-nél sem maradt eredménytelen. Az intézmény múlt hét végi bejelentése szerint egyik telephelyükön nem megfelelően tárolt Staphylococcus enterotoxin mintákat fedeztek fel, amely baktérium súlyos ételmérgezést okozhat, ha bekerül az emberi szervezetbe. A laborok teljes átvizsgálása korántsem ért véget, így még mindig lapulhat egy-két meglepetés az elfeledett dobozokban és hűtőkben.
Yersinia pestis
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Kajafun
2014.09.08. 19:20
Engem az akaszt ki, hogy olvashatatlan minden cikketek!!!
Rikító zöld a link! Fatális béna! Mobilon nem látszik!
Türelmesen vártam hogy ezt orvosoljátok egy év alatt, de semmi!
Ideje lenne észre venni azzal az agyon iskolázott fejjel hogy ez szar!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kajafun
2014.09.08. 19:20
.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FaceOff
2014.09.08. 19:36
Egyet értek! Ha zöld kell, akkor egyen sötétzöld.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nmatyi
2014.09.08. 22:29
Érdekes, nekem telefonon is kiválóan látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. rtagore
2014.09.08. 22:32
@Kajafun: Én meg egyenesen falra mászok amikor világos alapon világos betűkkel, vagy sötét alapon sötét betűkkel írnak. Egyes színpárosításokkal ugyan ez a helyzet. A színtévesztőknek meg aztán még rosszabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.09.08. 22:33
De nem várni kellene és hergelni magadat rajta hanem szólni és javítják senki sem tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zolti77 Kajaf...
2014.09.09. 11:01
Esetleg nem a telefonnal vagy a szemeddel van a gond? Nálam tökéletessen látszódik minden xperia s-sp-z-z2 használok használtam semmi gond nem volt eddig a színekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. i2k010
2014.09.09. 13:03
Kezdetek óta írom, hogy ez a neon zöld nem olvasható [neonzöld + fehér = rettenetes kombó].
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2014.09.09. 13:18
Én ki szoktam jelölni a szöveget az egérrel, és a kék alapon fehér jól olvasható.

A szürke háttér, amit be lehet állítani "nem támogatott hivatalosan", így azon nem sül ki a szem, csak más lesz olvashatatlan tőle.

De lényegtelen. Pár évig tuti marad ez. Aztán majd a következő újításnál remélem kicsit kontrasztosabb lesz a külső
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!