iPon Hírek

Ritkította a kötelezően telepítendő appok listáját a Google

Dátum | 2015. 08. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahhoz, hogy az okostelefonokat gyártó vállalatok igénybe vehessék az Androidot és vele a Google alapvető szolgáltatásait, így például a Play Áruházat vagy a Gmailt, a Google előírt programcsomagját előre kell telepíteniük. Ezzel olyan applikációk is felkerülnek minden mobilra, amit talán a felhasználó soha nem fog elindítani, a helyet viszont foglalják a készülékeken. A Google most némi változtatást eszközölt ezen a területen. Természetesen a jövőben is meg lesznek a most ismert feltételek, de a helyzet valamelyest jobbra fordult. A későbbiekben kevesebb alkalmazást kell majd kötelezően telepíteni az androidos okostelefonokra. Ez a Google számára ugyan nem jó, azonban ebben az esetben a felhasználói érdekeket helyezte előtérbe a keresőóriás, amit minden bizonnyal a legtöbben örömmel fogadnak. A vállalat mostantól nem várja el az Android elfogadásának feltételéül, hogy telepítve legyen az eszközön a Google Play Játékok, a Google Play Könyvek, a Google+ és a Google Újságos. Félreértés ne essék, ezek továbbra is használatba vehetőek lesznek, csak a felhasználók maguk dönthetik azt el, hogy szeretnék-e őket telepíteni a készülékükre, avagy sem. Szóval azoknak sem kell csüggednie, akik a felsoroltakból néhányat, vagy esetleg mindet használták a mindennapok során. Az említett applikációk ugyanúgy ott lesznek mostantól a Google Play Áruházban, mint a Google Earth, vagy a Google Keep, ami az egyik legfiatalabb alkalmazása a keresőóriásnak.
A Galaxy S6 Edge+ esetében már nincsenek fent a kiemelt alkalmazások.
A Google szemmel láthatóan jól megválogatta, hogy mely programokat nem akarja kötelezően számon kérni a gyártóktól, amiért külön jár a piros pont neki. A leghírhedtebb ezek közül a Google+, ami a keresőóriás közösségi oldalának kliense. A vállalat mostanra elfogadta, hogy a Google+ nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és ezért emelte ki a legfontosabbnak vélt alkalmazások köréből. Némileg hasonló cipőben jár a Google Newsstand, vagyis az Újságos is. Ezt a szoftvert valószínűleg a készüléktulajdonosok java soha nem indította el, függetlenül attól, hogy maga a program egyébként egyáltalán nem rossz. Egy hírgyűjtőről van szó lényegében, amit a Google túl későn alkotott, így a legtöbb ember a képességeitől függetlenül már inkább a jól bejáratott megoldásokat veszi igénybe helyette. A Play Játékok a különböző szórakoztató appok kezelésére szolgál, de csak annak a rétegnek szól, aki valóban kifejezetten sokat játszik a telefonján, és esetlegesen verseng is a barátaival, a Play Könyvek pedig annak jön jól, aki a Google-től szerzi be az olvasmányokat, és mivel itt túlnyomórészt angol tartalmak találhatóak, így igazából eléggé korlátozott a célközönsége jelenleg itthon. Persze nem csak a Google rak felesleges szoftvereket az okostelefonokra, hanem a többi operációs rendszer fejlesztője is előszeretettel jár el így. Az iOS is számtalan Apple-höz kötődő, de egyébként nagyon ritkán használt programot vonultat fel, és a Microsoftnál is akadnak ilyen applikációk a mobiltelefonokon. Remélhetőleg a jövőben az Apple és a Microsoft is követi a Google példáját, és kevesebb saját szolgáltatással bombázzák helyből a felhasználókat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. patrik2991
2015.08.27. 17:28
Első dolgom mindig ezeknek az appoknak a törlése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kadarivi patri...
2015.08.27. 17:43
mmint rootolás után, mert anélkül csak letiltani tudtad őket, de attól még foglalják a helyet (a rendszer partíción)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DarStav
2015.08.27. 17:56
Na ezért se használok gyári rendszert. Vagy CyanogenMod, vagy AOSP, és mellé egy gapps, amit magam gyomláltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. HUFEUR kadar...
2015.08.27. 18:32
Ez ma már egyáltalán nem probléma.
Lehet 3-4 éve, amikor örülhetett az ember ha 150 mega szabad hely volt a telefonon még gond lett volna, de ez az összesen 50-100 mega amit ez a pár alkalmazás foglalt egyáltalán nem probléma az emberek 99%-ának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kadarivi HUFEU...
2015.08.27. 22:12
csak patrik2991-nak írtam, hogy nem törli.
egyébként egy olcsó telefonnál manapság is ripsz-ropsz betelik az a 4GB hely (amiből több mint kettőt a bloat-os rendszer foglal el)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Majonez89 HUFEU...
2015.08.27. 22:24
A 99%-nak nincs aktuális csúcskészüléke, egy átlagos telefonban meg van 1-2GB felhasználható tárhely a programoknak.

Nálam android 5.0-án ezek jönnek ki: Play 130MB, Google alkalmazás 70MB, fotók 70MB, Hangouts 55MB, Google+ 56MB, Szöveg felolvasó 50MB, Youtube 40MB, Play Zene 40MB, Játékok 30MB, Filmek 20MB, Talkback 7MB, Play Áruház 30MB...Ez már nem 50MB hanem 600 felett....

Ehhez egy Térkép, Chrome, Naptár....Még +150MB

Egy Facebookal karöltve ott vagyunk, hogy közel 1GB helyet elvisznek csak ezek az alkalmazások.

Egy Office csomag 100MB, 200MB megy gyorsítótárazásra is, meg a rendszer maga is helyet foglal, és már ott vagy, hogy a végén szortírozni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mikej95
2015.08.27. 22:29
Talán most már eltűnnek ezek a kis tárhelyű telefonok. Ezt úgy értem, hogy 'A' kínai gyártó még szórja majd az occón vett 2-4GB-s chipeket, de ugyanilyen áron, ugyanilyen felszereltségű telefont kapni lehet majd 'B' gyártótól (8-16)GB memóriával is.
Népszerű márkáknál meg semmi sincs ingyen. Ott még egy darabig a középkategóriába is villantanak majd ilyen szűkös tárhellyel, mert megtehetik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 5hR3kY
2015.08.28. 08:22
Akinek nem kell és ért hozzá az törli, de akinek nem elég a tárhely és nem tudja törölni, az vegyen nagyobb tárhelyű telefont. Problem solved.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. FaL
2015.08.28. 09:38
Ez elég dícséretes, viszont akkor már a gyártóknak a hülye 'custom' appjaikat is jó lenne, ha meg lehetne válogatni. Nekem pl. a csicska Sonynak a hülye photo editorja, sketche, lounge-a és még egy pár baromsága is simán elvisz fél gigát és törölhetetlenek.

Be kéne már látni a gyártóknak, hogy nem azért veszek a telefonjaikból mert a sz.r szoftvereikre vagyok kíváncsi, hanem a hardver miatt. Egészbe véve érthetetlen, hogy miért nem lehet kapni vanilla androiddal is telefont a Nexuson kívül. Eskü még felárat is fizetnék érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. user12
2015.08.28. 11:06
Szerintem telefont nem a h*lye "reklámokból" kell megvenni. Mondjuk nálam szempont, hogy minnél jobban testre bírjam szabni. Akár egy régebbi modell, egy Samsung S3 (gt 9300 )még ma is jó választás, de nem azért mert a Samsung agyonra marketingolta... nem. Azért mert nagyon jól rootolható. Clockworkmod is van rá (philz_touch). 500-szor jobb mint a gyári. Utána meg olyan ROMot rakok rá amilyet akarok. És tényleg azt csinálja amit akarok. Kell a francnak a gyári rom, az jól le van butítva. Sokan nincsenek tisztában, hogy mennyivel jobb, és miben jobb, egy rootolt, átalakított telefon.
Azért írtam ezeket le, mert rootolás és custom rom után, igazán azt töröl az ember amit akar. Programokból is vannak a neten amennyit csak akartok. A fizetősökért sem kell fizetni, mert mint a Windwosnál, itt is a fizetősek faszán fel lettek törve. Keressetek rá amire akartok. apk kiterjesztésűek az android appok... Itt egy oldal: http://onhax.net/ . Persze az antivírusok némelyike blokkolja, mert nem áll a kapitalizmusnak érdekében a hackelt ingyen használt cuccok sokasága...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.08.28. 11:30
Azért azt jegyezzük meg, hogy sokan (köztük én is) a szolgáltatóktól vesznek telefont, mert vagy így kényelmes, vagy jobban megéri (ált. nem) és ilyen telefonoknál ha rootolod akkor bukod a garanciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. user12
2015.08.28. 12:24
Nos... amire használom a telefont én úgy ítéltem meg, hogy nem éri meg garanciával root nélkül használni a telefont. Persze hardveres hibánál jól jöhet, de szoftveres hibákra ott a root adta lehetőség. Szóval én nem a garancia miatt epekedtem, hisz az úgy is lejár, nekem inkább kárt okoz a garancia, mert root nélkül ótvar buta a telefon. Kártyafüggetlenítést megoldom úgy, hogy online külföldről vagy belföldről generáltatok unlock kódot pár euróért fontért vagy dollárért. Én fizetem, és pár óra alatt küldik email-ben a véglegesen kártyaunlock kódot. (Utálom a szolgáltatókat, hogy a nagyobb haszon miatt levédik a telefonokat mindenféle dumával körítve ha rákérdezel, hogy mért teszik... Pénzre-nagyobb haszonra játszanak és pont. Nincs ez másért. Be sem kellene a kormánynak az ilyen cégeket engedni). Kártyafüggő készülékek szerintem nem olcsóbbak ha összeadjuk a havi törlesztőrészleteket. Akkor inkább egy unlocked telefont veszek, engem ne h*lyítsen sem a telenor sem a többi kapzsi cég. Meg úgy tapasztaltam, hogy elég sokszor a szolgáltatóknak szánt készülékekben a chipek nem mindég azok mint az "international" modelleknél... Nem tudom értitek-e amit mondok...
CyanogenMod oldalán is olvastam ilyeneket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. junkie
2015.08.29. 16:02
Csak nekem aggályos, hogy mindenki szívfájdalom nélkül pakolja fel a telefonjára a minden "gyüttment" harmadikvilágbeli emberek által összetákolt operációs rendszereket? Ha gyári az oprendszer, akkor legalább tudom, hogy ki kémkedik utánam. Egy orosz/maláj/délafrikai ilyen-olyan "custom rom"-ban az égvilágon senki nem mondja meg mi van. Ja, van része ami open source.. meg egy rakás driver és extension, amibe aki build-eli azt tesz amit akar. Persze tudom, manapság a privacy az ismeretlen fogalom, csak kicsit fura, hogy amig PC-n félünk a kártékony szofteverektől, mint a tűztől, telefonra a kisgyerek naivságával pakolunk fel minden szart.
Mármint pakolnak egyesek, én nem használok "okostelefont" se...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. junkie
2015.08.29. 16:13
@user12
"nem áll a kapitalizmusnak érdekében a hackelt ingyen használt cuccok sokasága"

"Kártyafüggetlenítést megoldom úgy, hogy online külföldről vagy belföldről generáltatok unlock kódot pár euróért fontért vagy dollárért"

"a nagyobb haszon miatt levédik a telefonokat mindenféle dumával körítve"

Kiváló példa vagy az imént felvázolt, naiv embertípusra.

Egyébként a simlock egy technológiai biztosíték arra az esetre, ha a szerződésben vállalt feltételeket nem teljesíted. Független telefont nem lehet lekorlátozni, a hűségszerződés viszont téged köt, és ha nem fizetsz, akkor jogosan vonják meg tőled a szolgáltatást. Ha nem tetszik, akkor vegyél független telefont, normál áron, senki nem tartja a fejedhez a pisztolyt, hogy szolgáltatónál vegyél telefont. Az árengedményért a szabadságoddal fizetsz, ez a konstrukció lényege, amit úgylátom, nem értesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. patrik2991 kadar...
2015.08.30. 12:43
Csak olyan gyártó telefonját veszem aki alapból rootoltan adja a telefont. És természetesen úgy törlöm, hogy factory resetnél se jöjjön vissza. Természetesen ezzel sokan nem élhetnek csak garivesztés árán, hát ők így jártak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. user12
2015.08.31. 01:45
@junkie:
Ködben élsz barátom... nagyon nagyban...
Kicsit merülj bele a Linux világába, olvass el pár cikket, hogy milyen eszme áll mögötte, s majd akkor rájössz, hogy a legjobb dolgok abszolút ingyen vannak a világon. Nincs kifogás, nincs kivétel.

Ha tényleg az ügyfél érdekét néznék a mostani szolgáltatók akkor szájbarágósan elmagyaráznák az embereknek, hogy mit tesznek velük. Megnézném, hogy mennyire menne a a boltjuk akkor... Nem kér senki a "...simlock egy technológiai biztosíték arra az esetre, ha a szerződésben vállalt feltételeket nem teljesíted..." maszlagból. Jól látszik, hogy mennyire az emberek ellen megy az ilyen félrevezető szövegelés... Bűzlik az egész. Erről a ThePirateBay, és a perlése jut eszembe. Nagyon hülyítik, elnyomják, rettegésben tart(anák)ják az ügyvédek, a hatalom az embereket. Csak szerencsére nem mindenki h*lye. Mobil téren is ha szimplán az emberekért mint ügyfelekért lennének a szolgáltatók, akkor az összes technológia nyílt forráskódú szabad lenne. Nem zárnának le semmit... Olyan rosszul hangzik ez? Meglehet ezt egyszerűen fogalmazni: Minden szolgáltató a pénzre hajt, valójában nem az ügyfél érdekeit nézik. A szerződés is a vállalatoknak húz. Nem akarok most mélyen belemenni, de olvass el szépen pár szerződést, és meglátod hogy mennyi kötelességet vállalnak ők mifelénk. Nagyon keveset. A lezárások (lockolások) semmilyen téren nem az embereket szolgálják. Szent meggyőződésem.

Egyébként igen, lehet venni (egyelőre még büntetlenül) kártyafüggetlen telefont, csakhogy egyre szaporodik körülöttünk a "ördög", a szerződéses telefonok esete... A TVben, újságokban, médiában is nyomják, hogy havidíjast vegyél... Mikor láttál olyat, hogy kártyafüggetlent kiválnak?...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. junkie user1...
2015.08.31. 08:23
A Linux és OSS világban azért van minden "ingyen", mert egyrészt nincs mögötte support, másrészt nem olyan minőségű, amiért pénzt lehetne kérni, és szavatosságot vállalna bárki is, harmadrészt ha valamit el akarsz érni azt neked kell összetákolni a félmegoldásokból.
Egyébként csak zárójelben, minden használható ingyenes cucc mögött van egy mamutcég, aki tolja bele a pénzt a fejlesztésbe (Canonical, Oracle, IBM, még a Microsoft is pénzel OSS cuccokat). Azt, hogy nem érted a háttérben búvó üzleti modellt, az egy dolog. Nálunk okosabbak a cégeknél kiszámolták, hogy megéri ingyen adni a szoftvert, mert így legalább az ő megoldásaikat használják, és le lehet őket húzni supportért, vagy bugfixelésért. Hidd el, egy Ubuntunál vagy egy Java-nal, JBOSS-nál nem te vagy én vagyunk a célcsoport....

A simlock pedig senki nem mondta hogy az ügyfélnek jó, az a szolgáltatót védi, illetve nem elhanyagolhatóan a többi fizető ügyféllel szemben is korrekt. Igen rossz néven venné mindenki, aki fizet egy szolgáltatásért, ha másik ember megtehetné, hogy nem fizet, következmények nélkül. Minden vállalkozásnak a világon a profit termelés a célja, merő jófejségből senki nem szolgáltat neked semmit, ahogy gondolom te sem ingyen dolgozol.
Az meg, hogy miért ennyibe kerül és ilyen feltételekkel vannak a szolgáltatások, arra pedig egyetlen magyarázat van: mert megtehetik. Kereslet-kínálat. Még így is több előfizetés van Magyarországon, mint ember, és átlag félévente cserélnek telefont az emberek. Miért is kéne bármin is változtatni a szolgáltatóknak, ha így is ömlik a pénz?

Megintcsak, ha nem tetszenek a feltételek, nem kell szerződni. Független készülék, prepaid kártya.

Lehet harcolni a világ ellen, csak nem érdemes. Ahogy mondani szoktam, át kell állni a lófasz másik oldalára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... junki...
2015.08.31. 09:53
A linux világban sincs minden ingyen ám. Egyrészt ott is sok a fizetős program, másrészt a minőségi disztrók azok fizetősek.

Azt is kimutatták tanulmányok, hogy a linuxhoz írt minőségi kódsorok (ami később be is kerül valahová, vagy elterjed általánosan) jelentős részét fizetett programozók írják és nem lelkes önkéntesek ingyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!