iPon Hírek

Riválisai is használhatják majd az Intel gyártókapacitását

Dátum | 2013. 11. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel meglehetősen érdekes lépésre szánta el magát: a vállalat az elkövetkező időszakban megnyitja gyárait a megrendelők előtt, így akár konkurensei is kihasználhatják szabad gyártókapacitását különböző termékeik gyártatásához. Eddig a vállalat jellemzően csak korlátozott mértékben, külön megállapodások keretén belül vállalt bérgyártást, méghozzá olyan cégeknek, akik nem jelentenek számára konkurenciát, így üzemeiben leginkább speciális chipek, úgynevezett FPGA egységek készülhettek. Az Intel számára ez az üzlet azért is volt jó, mert a bérgyártás kapcsán mérnökei speciális chipek gyártásában is szereztek némi tapasztalatot. Ezek az egységek, azaz az FPGA-k (Field Programmable Gate Array) speciális megoldásoknak tekinthetőek, ugyanis több kisebb digitális áramkörből állnak, amelyek logikai blokkokat alkotnak – ezek az aktuális feladat követelményei szerint hatékonyan, hardveresen programozhatóak, igaz a követelményekhez leginkább illő felépítés kialakítása nem egyszerű feladat. Az FPGA egységek tehát kifejezetten speciális célhardvernek minősülnek és az Intel szabad gyártósorain is készülnek ilyen megoldások – elég csak az Archronix termékeire gondolni. Korábban tehát jó stratégiának tűnt a saját gyártókapacitást nagyrészt saját termékek gyártására fordítani, ám manapság egyre inkább gyengélkedik a PC piac, ami új megvilágításba helyezi a dolgokat. Az Intel első embere, Brian Krzanich éppen ezért csütörtökön új stratégiáról rántotta le a leplet, ami sokkal jobban megfelel az éppen aktuális helyzetnek, mint a korábbi gyakorlat. A vállalat a döntés értelmében megnyitja gyártósorait a megrendelők előtt, ami az Intel számára azért jó, mert így az éppen kihasználatlan gyártókapacitás is kihasználhatóvá válik, igaz, nem saját chipek gyártására, hanem konkurens cégek chipjeinek bérgyártására. Így vagy úgy, az Intel mindenképpen jól jár, hiszen éppen rendelkezésre álló gyártókapacitását lekötik a megrendelők és a bérgyártásból új bevétel is keletkezik.

A gyártósorok esetében költségoptimalizálás szempontjából mindenképpen érdemes a maximális kihasználás elérésére törekedni – ezzel a jövőben nem is lesz baj, ha a konkurensek vonzónak találják a cég gyártástechnológiáit. A friss lépés értelmében az Intel akár az Nvidia és a Qualcomm számára is gyárthat különböző chipeket, de talán még a Samsung gyártókapacitását használó Apple-t is sikerülhet elcsábítani, aki éppen a GlobalFoundries-szel kötött megállapodást az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy SoC egységeinek termelése minél stabilabb lehessen. Az Intel idővel a nagy és neves bérgyártók vetélytársává léphet elő. A bejelentést a Wall Street elemzői minden bizonnyal örömmel fogadták, ugyanis régóta javasolták már az Intelnek azt a lépést, amire most végül sor került. A részvényárfolyam alakulása alapján a piac is kedvezően reagált az Intel stratégiaváltására: csütörtökön a kereskedés zárásakor az Intel részvényeinek értéke 2,7%-kal volt magasabb, mint a bejelentés előtt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Tafuh
2013.11.22. 20:16
helyes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Gresident
2013.11.22. 20:19
Tehát akkor ezek után végre kiderül, hogy ki is tud jó "cuccot" készíteni, hisz a körülmények azonosak lehetnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. I.Jozsef83
2013.11.22. 20:36
Gresident - 2013-11-22 20:19:40

A lényeg : ! ! ! ! ! !

Az Intel számára ez az üzlet azért is volt jó, mert a bérgyártás kapcsán mérnökei speciális chipek gyártásában is szereztek némi tapasztalatot.
A friss lépés értelmében az Intel akár az Nvidia és a Qualcomm számára is gyárthat különböző chipeket, de talán még a Samsung gyártókapacitását használó Apple-t is sikerülhet elcsábítani, aki éppen a GlobalFoundries-szel kötött megállapodást az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy SoC egységeinek termelése minél stabilabb lehessen. Az Intel idővel a nagy és neves bérgyártók vetélytársává léphet elő.

Jobban rálátnak így dolgokra ... nemhülyék ám

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2013.11.22. 20:53
ööö AMD chipek 14 nanón esetleg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. enisherpa
2013.11.22. 21:26
Intel inside AMD. 8 modulos Kaveri 14 nm-en. Szép álom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010 enish...
2013.11.22. 21:49
Az nem úgy megy sajnos hogy egyik napról a másikra áttervezik 14nm -re, évekre előre terveznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tibaimp
2013.11.22. 21:59
egy-két arm soc-ot el tudok képzelni esetleg jövőre, de cpu, vga csipeket max 1-2 év múlva, mikorra áttervezik, mint ahogy atti2010 írta, de ekkorra meg már lehet jön a következő 14 nm utáni csíkszél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gab78
2013.11.22. 22:06
Az AMD-nek ha van esze, akkor csak a GPU-kat viszi az Intelhez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bugatty
2013.11.23. 13:29
gab78-nak, igaza van ha az igps apukat vinné akkor intel fronton is igencsak megerősödhetne az igpk a procijaikban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010 Bugat...
2013.11.23. 13:42
Ugyanaz a GCN felépítés lesz a Kaveri APU -ban is mint a GPU -ban, tehát mindegy mit visz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cannapeace
2013.11.23. 17:50
TSMC gőzerővel dolgozhat majd az AMD csipiken míg az intel bele kukanthat az ARM megoldásokba és az NV csipekbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 Canna...
2013.11.23. 19:59
Eddig is belekukkantottak egymás csipjeibe, egy elektron mikroszkóppal nyugodtan megtehettek a rétegeket is le tudták szedni egymásról elektron bombázással, szerintem mindegyik nagy gyártó pontosan tudja mi van a másiknak a tokozás alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ultrabukta
2013.11.24. 09:35
Minden fejlesztést, saját technológiát szabadalom véd, nem lehet csak úgy ellesni a másikét, hacsak nem kínai az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabesz7630
2013.11.25. 09:27
Ellesni el lehet, csak lemasolni nem.
Ez olyan, hogy ha van "felesleged" attol meg nezheted a csajokat azzal nincs gond, csak a felrekufircal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!