iPon Hírek

Riválist állítana a zafírüvegnek a Corning

Dátum | 2015. 02. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A zafír kristályüveg a világon az egyik legjobb védőüvegnek számít, mert kiválóan bírja a karcokkal szemben, de sokkal drágább, mint ami beleférne egy modern telefon költségvetésébe. Legalábbis régebben még ez volt a helyzet, de hála több gyártó igen komoly erőfeszítéseinek, egyre olcsóbb alternatívát jelent ez a megoldás is, és lassan már a hétköznapi mobilokon is kezd egyre sűrűbb vendéggé válni. A Gorilla Glasst kifejlesztő Corning is felismerte ezt, és már be is számoltak arról, hogy dolgoznak a méltó ellenfelén.
A Corning vezetése egy New Yorkban megrendezett befektetői találkozón beszélt a közeljövőt illető terveiről, így például a Project Phire-ről, aminek igazából már a neve is igencsak árulkodik arról (Sap-phire), hogy milyen célú fejlesztésről van szó. A fejlesztés alatt álló védőüvegről egyelőre nem igazán árult el részleteket a Corningot vezető James Clappin, elöljáróban mindössze annyit hangoztatott, hogy ez ötvözni fogja a Gorilla Glass 4 és a zafírüveg pozitívumait. Clappin elmondása alapján a termék gyártását és értékesítését akár már az idei év második felében megkezdhetik, ebből pedig az következik, hogy meglehetősen jól állhatnak a munkálatokkal a mérnökök. Miért igazán érdekes az, amit a Corning ígér a Project Phire révén? Nos, azért, mert a zafír teljesen más felépítéssel rendelkezik, mint bármilyen korábbi edzett üveg, tehát nem lehet egyszerűen überelni a jelenlegi eljárások fejlesztgetésével. A Mohs-féle keménységi skálán a különböző üvegek 5,5-7-es értékeket tudnak felmutatni (pl. 6,8 a Gorilla Glass), míg a zafír 9-es besorolású. És ebből fakad az, hogy nem sok olyan anyag létezik, amivel a hétköznapi használat során találkozhat egy okostelefon, és egyszerűen kárt tudna tenni a zafírüvegben, míg az edzett üvegek felületét a kvarc (pl. homok) is képes felsérteni egy rossz szituációban (ez 7-es a Mohs-skálán). Persze a zafír kristályüvegnek is akad azért negatívuma, méghozzá a ridegsége, mely miatt az eséseket azért rosszabbul viseli, mint a konkurensei. Annak érdekében, hogy a Corning a jelenleg ismert megoldásait olyan karcállóvá tegye, mint amilyen a zafírüveg, miközben mégis megtartja a Gorilla Glass 4 más tekintetben nyújtott strapabíróságát, feltehetően valamilyen rétegezési eljárást alkalmazhat.
A Project Phire mellett a Corning egy másik újdonságáról is beszámolt az üzleti tárgyalás során. Az Iris Glass a jövőben érkező televíziók kijelzőjét hivatott védeni, és ahogy a Gorilla Glass 4 esetében is, a fejlesztések során nagy hangsúly helyeztek a vékonyságra. James Clappin szerint azok a tévék, amelyek az Iris Glassra lesznek bízva, akár olyan kecsesek lehetnek, mint a legmodernebb okostelefonok. A Corning is ott lesz a március elején megrendezésre kerülő Mobile World Congressen, és remélhetőleg Berlinben már nemcsak a befektetők elkápráztatása lesz a cél, hanem az újdonságok mögött álló technológiai részletekbe is betekintést nyerhetünk. Amennyiben valóban azt tudja majd a Project Phire, amit jelenleg hangoztatnak, akkor bizony ez lehet a vállalat legújabb evolúciós előrelépése, és biztosan sok érdeklődőre számíthatnak majd, élen például az Apple-lel, ami már régóta a zafírüveget környékezgeti, de egyelőre csak kisebb komponenseken (ilyen a Touch ID és a kamera) használják. No, meg itt képbe jöhetnek már az okosórák is, hiszen abban a szegmensben is nagyon jól jönne egy ilyen megoldás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. morgyi
2015.02.12. 14:11
Van pár olyan fejlesztése a Corningnak ami ígéretes mégsem lett még elterjedt. Pl a nem tükröződő üveg, mobilba elég jó lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2015.02.12. 14:11
Érdekes. Kiváncsi vagyok mi lesz a hangzatos marketingből. A zafírüveg nagyon törik, főleg ha vékony és a GG sem áll túl jól ebből a szempontból. Az ezen való javítás szerintem fontosabb lenne mint a mikrokarcok elleni védelem, de hát ők tudják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.12. 15:02
Az nem biznisz, akkor hogy éljenek meg a fóliákból ? A logikus megoldás nem egyenlő a pénzel nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun
2015.02.12. 16:36
Üvegfólia és csá!
Engem jobban izgatna, ha nem kellene a telefonjaimat tokban használni a kopás miatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.12. 17:22
en szemelyszerint nem dobalom a telefonom. jo par eve hasznalok olyan keszulekeket amint gorilla glass van es egyetlen egy sem tort pedig estek parszor viszont a karc egy ido utan egyre inkabb jelentekezni kezdett a keszulekeknel ami rontja az erteket is, nem mellesleg a biztosito cserelei a keszuleket tores eseten karcnal viszont levagy szarva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim corzi
2015.02.12. 17:25
Én nyugodt szívvel hajigálom a telefonomat úgy ahogy csak nekem tetszik ... szilikon tokban van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah
2015.02.12. 20:52
Kovacsoljak az uveget az uveg egyengeto kalapaccsal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2015.02.12. 21:24
Már csak azt kéne megoldani, hogy ne törjön ripityára, ha a sarkára ejti az ember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.13. 09:11
Inkabb a telefon torjon ripityara, mint az ember sarka
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csoopi
2015.02.13. 11:58
nekem évek óta GG-s telefonom van, ezerszer estek le, és semmi bajuk nincsen. A GG-n kocsi is átmehet, a telefon ripityára törik, de a kijelzőnek semmi baja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dragon3k
2015.02.14. 09:24
GG-s telefonom az ágyon maradt, párom rátérdelt és szarrá is tört a GG, a telefon működött tovább minden gond nélkül. Ennek tükrében, ha egy kocsi átmegy rajta akkor is összetörik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun Csoop...
2015.02.14. 14:41
Koccinsd oda az asztal sarkához egy kis lendülettel a kijelző közepét.
Szolj ha kell a szervizesem száma kijelző ügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!