iPon Hírek

Riválist kap a Kindle Fire, jön a NOOK Tablet

Dátum | 2011. 11. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Vetélytársat kap a nyereségesség határán egyensúlyozó Kindle Fire a Barnes & Noble-től. Még meg sem jelent az Amazon készüléke a Fire de már milliós előrendeléssel büszkélkedhet, ami nem is csoda, hiszen számítások szerint majdnem annyiért juthatunk hozzá az Amazon készülékéhez, amennyiért előállítják. Ilyenre eddig nem volt példa, de most az Amazonhoz hasonló tevékenységgel foglalkozó Barnes & Noble változtat ezen.

Ez a vállalat és az Amazon mondhatni folyamatosan harcban áll egymással, a Kindle és a NOOK termékcsaládok révén, amit eddig főleg e-Book olvasók gyarapítottak, csak a B&N eddig is kínált táblagépet NOOK Color néven, amit jelenlegi is megvásárolhatunk 249 dolláros áron. Ezért cserébe igazából eddigi is finom dolgokat kaphattunk, ugyanis egy OMAP 3621-es lelhető fel benne, ami egy maggal és 800 MHz-cel operál. Ez a SoC már ARMv7 alapra épít, és a PowerVR SGX530-as grafikus maggal kiegészülve a HD tartalmakat leszámítva mindennel vidáman megbirkózik.


Nos a NOOK Tablet ennek a modellnek a leváltására született meg, így ennek megfelelően 250 dolláros áron kerül majd az online áruház polcaira, vagyis drágább lesz, mint a Kindle Fire, ami 199 dolláros előrendelési árával az első 5 nap alatt elérte a 250.000 példányszámos előrendelést. Ezek az adatok már régiek, így nem tudni pontosan mennyinél járhat a rendelések száma, de a siker borítékolható. A torta viszont nagy, vagyis a fogyasztói társadalom széles, és ebből szeretne vélhetően nem apró szeletet kihasítani a szintén Androiddal érkező NOOK Tablet.

A Kindle Fire specifikációi árához mérten elképesztően erősek, mint az köztudott, de a másik amerikai tartalomszolgáltatót sem kell féltenünk, ugyanis hihetetlen, de überelni fogja az Amazon eszközét. Viszont ez elég-e ahhoz, hogy megérjen a felhasználóknak 50 dollár plusz kiadást (nem számítva az Amazon tartalmi extráit)? A két készülék alapjául valószínűleg egy hasonló képességekkel bíró SoC szolgál, ugyanis mind a kettőben a Texas Instruments gyártmánya figyel. Az Amazon táblagépe viszont "csak" 1 GHz-es órajelen működik, míg a NOOK már 1,2 GHz-en dolgozik. Maga a lapka ettől függetlenül egyezik, és az OMAP4430 található mind a kettő gépben, vagyis a grafikus teljesítményük azonos lehet a 300 MHz-en üzemelő SGX540 magnak hála. A legnagyobb különbség a két gép között a memória terén keresendő. Ebben ugyanis kicsit gyengére sikeredett a Kindle Fire, mivel mindössze 512 MB RAM került a SoC-ra, míg a B&N szerkezetében már a kétmagos készülékekben megszokott 1 GB RAM került. És nagyjából végére is értünk a különbségeknek. A kijelző terén szinte azonos a két táblagép, 7 colos 768 x 1024 pixeles IPS kijelző köszön vissza mind a két oldalon. Az üzemidők terén is hasonló teljesítményt nyújtanak, továbbá egyik sem éri el az Android Marketet, mivel nincs 3G elérésük, vagyis csak WiFi-vel képes az internetkapcsolatra, de mind a két cég rendelkezik piactérrel, így lehetőségünk lesz különböző app-ok telepítésére. Méreteiket tekintve azonban van egy érdekesség, a Kindle Fire 414 grammot nyom a mérlegen, és 190 x 120 x 11,5 mm, míg a NOOK Tablet csak 400 gramm, viszont 205 x 127 x 12 mm-es.


A Barney & Noble NOOK Tablet már előrendelhető a hivatalos oldalon, és november 15-én élőben is megtekinthető lesz, de csak másnap vehetik kézbe a tulajdonosok, az online megrendelt táblagépeiket, vagyis egy nappal a Kindle Fire után válik elérhetővé. A Tablet könnyen kihasználhatja az esetleges Fire hiányt, hiszen elképzelhető, hogy az Amazon nem képes elegendő gép leszállítására (bár azt ígérték felpörgetik a termelést), továbbá a specifikációk tekintetében egyáltalán nem rossz vétel a B&N eszköze.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hEngi
2011.11.08. 09:48
Európában kapható lesz? vagy ez is cask us?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somakb
2011.11.08. 10:00
"továbbá egyik sem éri el az Android Marketet, mivel nincs 3G elérésük, "

akkor ilyen alapon a neves gyártók tabletinek nagyrésze sem érné el az android marketet ... pedig de... nem 3g től függ ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pompi
2011.11.08. 10:38
"A Kindle Fire specifikációi elképesztően erősek"

Ez sem teljesen igaz. 1GHz processzor, nincs kamera, nincs gps, nincs mikrofon, se giroszkóp, se gyorsulásmérő, és persze 3G modem sincs. Ettől függetlenül a többségnek elegendő a tudása, de az ereje az árában illetve az elérhtő szolgáltatásokban rejlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2011.11.08. 10:48
somakb

alapértelmezetten tiltja a Google, de mivel minden készüléknek át kell esni egy vizsgálaton, és itt kaphatnak engedélyt, attól hogy nincs 3G, ez tény. De vannak minimumai a rendszernek, attól hogy ezt nem reklámozza a google, sajnos.

Pompi

rendben, pontosítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!