iPon Hírek

Robot-tudós tett új felfedezést

Dátum | 2009. 04. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Láthatólag kezdetét vette a kreatív robotok kora; épp tegnap számoltunk be a fizikai törvényeket újra felfedező algoritmusról, most pedig már egy ténylegesen új felfedezést tett robotról adhatunk hírt.

Az eredmény az angliai Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatótanácsa (BBSRC) kutatóinak köszönhető. Ők alkották meg ugyanis Ádámot, "aki" feltehetőleg a világ első olyan robottudósának tekinthető, aki tényleg magától fedezett fel teljesen új tudományos igazságot.

Ádám ténylegesen önállóan és automatikusan végzi el a tudományos kutatást minden lépcsőfokát: felállít egy hipotézist, megtervezi az ellenőrzéséhez szükséges kísérleteket, végre is hajtja azokat, majd értelmezi az eredményeket, és addig folytatja a ciklust, amíg csak szükséges - vagyis amíg meg nem találja a valóságot valóban pontosan modellező hipotézist.

Az újdonság, amit felfedezett, nem "nagy dolog" ugyan, de mindenképpen újdonság: rájött, hogy a tudományos kutatások során komplex élő rendszerek modellezésére is használt élesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae) egyes génjei milyen enzimeket kódolnak, és ezek milyen biokémiai reakciókat katalizálnak. Az eredményeit pontosan feljegyezte, amelyek alapján a kísérleteit aztán emberek is reprodukálhatták és megerősíthették a felfedezése helyességét.

Ross King professzor, az egyik vezető kutató ennek kapcsán rámutatott arra, hogy a biológiai szervezetek összetettsége miatt rendkívül fontos, hogy a velük kapcsolatos kísérletek minden egyes apró részlete pontosan lejegyzésre kerüljön - ami emberi tudósok számára igen nehézkes, időigényes és nemritkán bosszantó feladat, ám egy robottudós számára pofonegyszerű, mellékes apróság. Hangot adott abbéli reményének is, hogy nemsokára eljöhet az az idő, amikor robot és ember tudósok csapatai közösen munkálkodhatnak majd a laborokban újabb és újabb ismeretek megszerzésén.

Ádám persze még mindig csak egy prototípus, ám King professzor csapata már dolgozik a következőn - Éván - is, aki az olyan járványok és kórok, mint például a malária és a bilharziózis (szintén egy trópusi fertőzés, amit egy parazita féreg terjeszt) ellenszereit kutató tudósoknak jelenthet majd igen nagy segítséget.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.04.05. 15:23
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.04.05. 17:09
Éjjen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. harait
2009.04.05. 17:18
Újabb lépés a Skynet felé, ha így folytatjuk tényleg átveszik az irányítást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. norman81
2009.04.06. 06:21
No comment.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!