iPon Hírek

Robot vs. IKEA

Dátum | 2015. 09. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár a robotika rohamos fejlődését látva nem kell túlságosan paranoiásnak lenni ahhoz, hogy azon kezdjünk aggódni, a jövőben a robotok fokozatosan átveszik az emberi feladatokat, elveszik a munkánkat, vagy (ha Elon Muskra hallgatunk) akár ki is irthatják az emberiséget. Nem árt azonban ehhez hozzátenni, hogy a robotok jelenlegi állapotukban rengeteg dolgot nem képesek megtenni, amit az ember könnyedén elvégez. Azt azonban kevesen gondolnák, hogy robotok számára rendkívül nehéznek tűnő feladatok kategóriájába olyan egyszerű tevékenységek is beletartoznak, mint egy facsap megfelelő elhelyezése. A Nanjangi Műszaki Egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy kétkarú robotjukat érdekes tesztfeladat elé állítják: összerakatnak vele egy IKEA-széket, mégpedig nem egy konkrét utasítássor alapján (ami ezen bútorok esetén valószínűleg nem is lenne lehetséges), hanem próbálkozások és kudarcok sora árán. A szék elkészültére egy darabig még biztosan várni kell, azt azonban már sikerült megvalósítaniuk a kutatóknak, hogy a robot beletaláljon egy facsappal az ennek megfelelő lyukba. Ehhez a már említett két robotkarra, erőmérőkre és hat kamerára volt szükség a rendszerben, a végeredmény pedig a mellékelt videón tekinthető meg.
A robot lényegileg annyit tesz, hogy a facsapot és annak jövendő helyét megragadva feltérképezi a lyukat tartalmazó felületet, miközben azzal próbálkozik, hogy különböző irányokba mozogatva a tárgyat megtalálja a csap helyét. A svéd bútorgyártó cég termékeinek összeszerelése egyébként meglepően jó teszt lehet a robotok képességeinek felmérésére, mivel a folyamat nagyon jól modellezi az emberi agy működésének finomságait. Az IKEA írott utasítások helyett képeket mellékel bútorainak összeszereléséhez, így az összerakás sikere nagy részben az emberi intuíción és problémamegoldó képességen múlik, még akkor is, ha éppen jó helyre vannak fúrva a bútorlapokon a lyukak, és nem maradt ki a csomagból néhány fontosnak tűnő összetartó elem. A robottervezők azonban csak mostanában kezdik rendszereiket különböző szenzorokkal alkalmazkodóvá tenni a való életben előforduló helyzetekhez, vagyis egy darabig még biztosan várni kell arra, hogy a robotok a bútorok csomagolásán túl azok összeszerelésére is képesek legyenek, és ezeket a kifejezetten emberi agyat igénylő feladatokat kivegyék a kezünkből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. wintercoun...
2015.09.30. 17:33
Ez de fos... Kb mitnha az egesz algoritmus ennyit tudna:
Probald meg
Nem megy? Probald balra
-||- Probald Jobbra
-||- Probald Lefele
Stb...

Egy egyszeru szenzor is megmondta volna, hol a lyuk.
Es mi van, ha nekem a kozepso lyukba kellett volna rakni, mert a masik 2-be nem tipli megy?!

Valszeg nem igy van, de a videon az jon at, mintha altalanos 2.-ban a tanulo epp ComeniusLogo-ban probalkozna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szmt
2015.09.30. 19:09
Kifejezetten emberi agyat igénylő feladat például rájönni, hogy kihagytak egy alkatrészt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Resike winte...
2015.10.01. 11:42
Én speciel programoztam ilyen robotot. Amit te kihagysz hogy ennek a robotnak semmiféle érzékelő szenzorja nincsen csak az tudja hogy hol van az x, y, z koordináta rendszerben.

Ezek ismeretében nem biztos hogy olyan mezei az az algoritmus.
Kb mintha egy vakkal próbálnád összerakatni a bútort, akinek megtiltod a tapogatást is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!