iPon Hírek

Robotlegyet építenek a Harvardon

Dátum | 2013. 05. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha valami kellően nagy méretű, viszonylag könnyű megoldani, hogy repüljön: mindössze elég felszereléssel kell telepakolni, és ha van megfelelő energiaforrás, irányítórendszer és így tovább, gyakorlatilag bármi reptethető. A feladat egy kicsit komplikáltabbá válik, ha apróbb dolgoknak szeretnénk szárnyakat adni, hiszen egyre kisebb helyre kell bezsúfolni mindazon alkatrészeket, amelyek a repüléshez szükségesek. Mint oly sok területen, a természet itt is jóval előttünk jár, elég ha csak az ecetmuslicát nézzük: esetében miniatűr méretekben megoldott az energiaellátás, annak szabályozása és a „fedélzeti számítógép” is. Bár a muslica szintjét még nem érte el a mérnöki tudomány, légy méretű repülő robotok már léteznek a harvardi Wyss Intézet biológiai rendszerekből ihletet merítő mérnökeinek köszönhetően. Az energiaellátás és annak szabályozása egyelőre külső forrásból történik, az apró, távirányítható robotlegyek azonban máris impresszív módon manővereznek, és a szakértők úgy vélik, hogy idővel elkészülhet független áramforrással bíró változatuk is. A repülő rovarok egyszerű idegrendszerük ellenére kifinomult aerodinamikai manőverekre képesek, és a pillanat tört része alatt alkalmazni tudják ezeket, ha valamilyen veszélyt, például egy lecsapó kezet, kell elkerülniük, magyarázzák az intézet munkatársai, akik éppen ezért döntöttek úgy, hogy valami hasonlót építenek. A nagyobb repülő objektumok technológiájának egyszerű lekicsinyítése azonban nem működhetett, így más megoldások után kezdtek kutatni.

Végül csapkodó szárnyak mellett döntöttek, amelyek repülés közben csavarodnak is, tehát más szögben állnak, amikor felfelé irányulnak, mint amikor lefelé tartanak. A kellő csapásszám elérése érdekében a mérnökök két piezoelektromos „izmot” építettek be, amelyek feszültség hatására változtatják alakjukat, és így másodpercenként 120-szor emelik meg a szárnyakat. A szárnycsapások olyan rezonanciát keltenek az apró robot testében, amely tovább fokozza az egyes csapások erejét, még hatékonyabbá téve a rendszert. A frekvenciához éppen ezért az irányítórendszer sem nyúl hozzá, ha kontrollálni kell a magasságon vagy az irányon, a szárnyak által megtett úton változtat, emelkedés vagy süllyedés esetén mindkét szárnyon, fordulásnál pedig csak az egyiken változtatva a csapás erején. Mindez nagyon dinamikus, sokszor kissé kaotikus repülési rendszert eredményezett, amit a robot perifériáira elhelyezett, apró ezüstgömbökkel igyekezetek kiegyensúlyozni a kutatók. Az irányítórendszert végül sikerült úgy beállítani, hogy a robot parancsokra adott válaszideje 12 ezredmásodpercre csökkent, ami csak egy hajszállal lassabb egy élő légy reakcióidejénél. A szénszálas testű, polimer szárnyú robotlégy mindössze 80 milligrammot nyom, szárnyfesztávolsága három centiméter, és repülés közben 19 milliwattot vesz fel, mint már említettük, egyelőre még külső áramforrásból. A végső cél eléréséig vélhetően még számtalan mérnöki kihívással kell megküzdeniük a szakértőknek, de mindenképp figyelemre méltó, amit az elmúlt 12 év alatt elértek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. arin
2013.05.06. 12:32
Kiváncsi leszek, miképp oldják meg, hogy ne hálózatról kapjon áramot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dongo84
2013.05.06. 12:59
Szerintem egy ilyen robothoz az lenne a méltó, ha kifejlesztenének egy mesterséges emésztőrendszert, mely hasonlóképpen működne mint az adott rovar sajátja. Onnan nyerhetné az energiát ahogy a valóságban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2013.05.06. 17:06
áhhh!! ez így nem jóóó
nem dörzsölgeti a pálcikáit Pedig ha légy akar lenni akkor kutyakötelessége...

Grat a mérnököknek, nem semmi teljesítmény!

dongo84:
Ha komplett emésztő rendszert nem is, de én eltudnék képzelni ilyen "áramtermelő bacikat" nekik, pici elemekben

De inkább értsük meg az agy működését és egy agy-vezérlés interface-t az igazi legyekre és voálá (MIlyen egyszerűen hangzik... ^^)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YellowFlas...
2013.05.06. 17:09
Lennének más apróbb robot állatok, és mini mini-usbvel szaporodnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm Yello...
2013.05.06. 21:05
Vagy így:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. benczeb90
2013.05.07. 10:46
Én olyanról is hallottam, hogy a Monsanto meg a hadsegeg is pénzeli a projektet. Előbbi a már jórészt kiírtott háziméhek helyett (saját növényeik porzására), az utóbbi...azt meg lehet sejteni: felderítés és politikai gyilkosság.
Csak a képzelőerő szab határt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.05.07. 11:19
Monsanto az egy jó téma, műanyaggyárból lett amerika legnagyobb mezőgazdasági alapanyag beszállítója. A méhek közt amúgy tényleg terjed valami, de sok az immúnis kaptár köztük, nekünk magyaroknak pedig amúgy sem kell aggódni idehaza nagy a méhsűrűség(és szépen kiviszik a drága mézet és behoznak helyette valami kutyulmányt).
józsef m.: Hol találtok ti ilyen mindig a témámhoz 'illő' vicces képeket?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm mikej...
2013.05.07. 12:23
Mas forumokon.ill a gugli kepekben szoktam keresni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!