iPon Hírek

Robotrepülők vihetik házhoz az Amazon csomagjait

Dátum | 2013. 12. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Amazon meglehetősen furcsa lépésre készül: a vállalat személyzet nélküli drónokat, azaz robotrepülőgépeket szeretne bevetni annak érdekében, hogy a vásárlók által megrendelt csomagokat gyorsan és hatékonyan célba lehessen juttatni.

Az Amazon a Prime Air szolgáltatás keretén belül dolgozó robotrepülőkkel akár fél órán belül is képes lesz kiszállítani a megrendeléseket, ami nagyon jól hangzik. Persze a dolog azért nem ilyen egyszerű. Mielőtt a flotta csatasorba állhatna, a megfelelő hatóságoknak (pl. FAA) el kell készíteniük az üzemeltetéshez szükséges szabályozást, ami a tervek szerint 2015 folyamán akár már életbe is léphet. Ezzel együtt robotrepülők vezérlését végző rendszernek is ki kell forrnia, hogy a szolgáltatás biztonságosan, megbízhatóan üzemelhessen. Hogy hogyan működnek majd ezek a szerkezetek? Az alábbi videó megmutatja:
Az Amazon a robotrepülők működését nem bízza a véletlenre: a Prime Air szolgáltatás drónjai csomagszállítás közben a biztonságot helyezik előtérbe, sőt, a redundanciát használó – alaposan biztosított – rendszerek a kereskedelmi légi közlekedési szabványoknak is tökéletesen megfelelnek majd. A tervek szerint a légi csomagszállítók biztonságosan, hatékonyan üzemelhetnek, de majd csak 4-5 év múlva, ugyanis a Prime Air szolgáltatás a CBC információi szerint ennél hamarabb nem startolhat el. Az egyelőre kérdéses, hogy a szolgáltatás díja pontosan hogyan alakul, de ez egyelőre talán nem is lényeges, hiszen 4-5 év sok idő – ennyi idő alatt sok minden változik. A szolgáltatás első körben minden bizonnyal csak az Amerikai Egyesült Államok területén lesz elérhető, és valószínűleg méretbeli korlátozások is lesznek, azaz például egy 50 hüvelykes LCD televízióval nem biztos, hogy csak úgy repkednek majd a drónok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. pdx06
2013.12.03. 17:40
DJI Phantom. Nem képes nehéz cuccokat célba juttatni, szélben, esőben meg aztán főként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Flegeton
2013.12.03. 17:45
4-5 év... még kampányszövegnek is kevés. Gondolom várni akarnak mert a mostani quad-kopterek azért messze vannak attól, hogy csomagokat szállítsanak.
Az meg megint más kérdés, hogy teljesen automata és magától keresse meg a címet, emberi beavatkozás nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nemlehet
2013.12.03. 17:49
Koordináták megadásával simán megoldható. Ha bejelölöd google térképen a hátsó kertedet azt már megtalálja a drón. Érdekes ötlet, de a knockout game világában miért érzem úgy, hogy nagy hecc lesz ez a fiatalok körében, hogy lelövik, ledobálják őket.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pdx06
2013.12.03. 17:53
Nincs olyan hülye ország még amerika se hogy ilyeneket engedélyezzen. Az ilyen kütyük csakis otthoni vagy szabadtéri használatra vannak engedélyezve, nem pedig arra hogy százával röpködjenek közterületen meg potyogjanak az emberek nyakába. Azt meg sem említem hogy a madárfélék előszeretettel szeretik megtámadni az ilyesmiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lorddiablo
2013.12.03. 17:57
Nekem erről a Star Wars I. részének az a jelenete ugrott be, amikor a fogatversenyen buckalakók vadásznak a gondolákra. Ki tudja. Talán itt is lesznek buckalakók, akik lelövik a drónokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. djgeg
2013.12.03. 18:35
A Technológia már megvan... Nem arra várnak, hanem a törvényekre, hogy egyáltalán engedéjezik e a dronok tömeges kereskedelmi használatát és ha igen milyen keretek között. Addig nem fognak többet fejlesztésre beleölni!
Én azt várom, hogy mikor rendelhetek Pizzát ezzel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hegyitaho
2013.12.03. 18:36
@pdx06 a céljukat elérték, róluk beszélnek emiatt. reklám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. No.1.
2013.12.03. 20:07
Aztan a csomagban meg nem csak pizza jon, hanem bomba is es hasonlo okossagok..
Ehhez meg ongyilkos merenylonek sem kell lenned, meg biztonsagi reseket sem kell kikerulnod, ha valamit fel akarsz robbantani..
nem lesz ez olyan, hogy na most akkor ittvagyunk, es kuldjuk a csomagot ahova akarjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freyr
2013.12.04. 06:30
Nem rossz ötlet, csak épp nem ebben a világban. Szerintem az Amazon se gondolhatta komolyan, hogy engedélyt kapnak erre. Valami nagyon durvát szívhattak náluk, ha igen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim freyr
2013.12.04. 06:38
Ha az önjáró autót engedélyezik ez lenne a következő lépés. Nem ebben az évtizedben, de az Amazon nem magyarisztánban van, ahol csak maximum egy évre előre gondolkodsz, mert két év múlva azt sem tudod hogy nem-e megy csődbe a cég/vállalkozás ahol dolgozol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. DogTheDog
2013.12.04. 07:15
Ha erre ugyanazok fognak szavazni a szenatusban,akik a fegyverkezest is megszavazzak,akkor sok eselye nem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. freyr Asagr...
2013.12.04. 08:27
Az önjáró autó után ez még nagyon messze jönne. A két dimenziós szárazföldi közlekedése egy több tonnás járműnek, amin bőven van hely számtalan számítógépnek és érzékelőnek közel sem összehasonlítható egy pár tíz kilós, három dimenzióban repülő drone-nal, aminek nagyságrendekkel több információt kéne lényegesen gyorsabban feldolgoznia.
Ráadásul még ha el is gurul a törvényhozás gyógyszere és engedélyezik az Amazonnak, a következő egy tucat cégnek hogy fogják engedélyezni? Ki fogja koordinálni sok ezer alacsonyan röpködő robot pályáját? Az Amazon? Nyilván ezt nem lehet cégekre bízni, akiknek piaci érdeke, hogy másoknál jobbak legyenek. Akkor az államok? Ahhoz meg aztán nem kevés meggyőzésre lenne szükség, hisz tulajdonképpen az utas- és teherszállító repülés földi irányításához hasonló rendszert kéne kiépíteni hozzá, csak annál sokkal komplexebbet. Persze mindezt azután, hogy legalább 99%-ban kiszűrték az eltérítések és a balesetek kockázatát, ami röviden fogalmazva lehetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gumitamin
2013.12.04. 09:30
Kutyaálló?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. budspencer pdx06
2013.12.04. 11:01
"Nincs olyan hülye ország még amerika se hogy ilyeneket engedélyezzen. Az ilyen kütyük csakis otthoni vagy szabadtéri használatra vannak engedélyezve, nem pedig arra hogy százával röpködjenek közterületen meg potyogjanak az emberek nyakába."

Azt hiszem nem látod, hogy az átlagember érdeke a legutolsó. Kit izgat ha néhány rabszolga fejére potyog 5-6 kg? Az a lényeg, hogy 10 cent megspórolható legyen a futár béréből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim freyr
2013.12.04. 11:11
Az ember azt hinné hogy az NSA botrány után végre elfelejti informatikában valamennyire is jártas ember azt a szót, hogy "lehetetlen".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. budspencer
2013.12.04. 13:32
És a szállító konténer hogyan kerül vissza az Amazon-hoz? Remek logisztika...

Törvényi háttér lesz hozzá, az a legkevesebb, majd köteles leszel tűrni, hogy ezek a vackok repkedjenek a kertedben, erkélyeden, ablakod előtt. És ha már ott vannak, hadd készítsenek pár UHD videót arról, hogy hogyan ürítesz, eszel, iszol, párzol, de ez szigorúan a Te érdekedben, hiszen harcban állunk Óceániával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.04. 14:18
Az NSA botrány pont bevéste inkább azon emberek fejébe a szót: lehetetlen. Az is az én álláspontomat mutatja, miszerint lehetetlen bármilyen informatikai rendszert akárcsak 99%-osan is biztonságossá tenni, legyen szó feltörés elleni biztonságról vagy hibamentességről. Csak a feltörés nem lehetetlen, annak kivédése és egy hülyebiztos rendszer létrehozása csak egy álom marad az informatikában kicsit sem jártas emberek fejében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim freyr
2013.12.04. 17:23
Így is lehet értelmezni ... persze vannak olyanok is akik beleolvassák a második világháborút a Gyűrűk Urába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.04. 17:59
Nem így is lehet értelmezni, hanem csak így lehet értelmezni. Nincs abban semmi belemagyarázás, ha valaki tisztában van vele, hogy lehetetlen teljesen védetté és/vagy hibamentessé tenni egy informatikai rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim freyr
2013.12.04. 18:05
Nincs, de totálisan elterelted vele a témát mert egyáltalán nem erről van szó.

Arról van szó hogy sem a programozásban, sem a logisztikában nincs lehetetlen, ha az ember megteremti hozzá a megfelelő informatikai hátteret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.12.05. 03:27
Filozofálni akarsz ICT témakörben? Érdekes... de ezek szerint nem érted a lehetetlen fogalmát. Ha nincs lehetetlen, akkor két, egyszerre nem teljesülhető feltétel teljesülhet egyszerre. Az viszont lehetetlen. Úgy meg paradoxon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!