iPon Hírek

Robotverseny a Nemzetközi Űrállomáson

Dátum | 2012. 01. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Európai és amerikai középiskolások részvételével harmadik alkalommal került megrendezésre Zero Robotics verseny. Az aréna: a Nemzetközi Űrállomás, 400 kilométerrel a Föld felszíne fölött. A versenyzők: a középiskolások szoftverei által irányított robotok (Spheres). A feladat: ásványok bányászata egy aszteroidán.


A középiskolások csapatonként egyetlen irányítóprogramot küldhettek be a versenyre, amely alapján az őket képviselő robot működését végezte. Az idei győztes egy három együttműködő csapatból álló szövetség lett, a csapattagok torinói, illetve berlini középiskolák tanulói.

Don Pettit és André Kuipers asztronauták Japán Kibo nevű laboratóriumában rendezték meg a versenyt. A robotok kis gázhajtóműveik segítségével mozognak, és valós helyzeteken alapuló manővereket kell végrehajtaniuk (dokkolás, alakzatban repülés, objektumok visszaszerzése).Az idei feladatban egy aszteroidáról kellett ásványmintákat gyűjteni (lásd a fenti videót). A lebegő robotok ehhez begyűjthettek különféle eszközöket, ha szükségesnek látták, majd elkezdték bányászni az egyik virtuális aszteroidát. A stratégia nagyon fontos eleme a versenynek: a csapatok akadályozhatják egymást céljuk elérésében, de együtt is működhetnek megosztott pontokért.

Az európai döntősök az ESA hollandiai központjából élőben követhették figyelemmel a verseny alakulását (a rendezvényről készült felvétel, illetve az élő közvetítés archivált változata itt megtekinthető). A 2012. január 23-án megrendezett döntő előtt a tanulók virtuális háromdimenziós sétát tettek az űrállomáson. Ez volt az első alkalom, hogy európai iskolák is részt vehettek a versenyen, amit rögtön meg is nyertek. Egyelőre csak Német- és Olaszországból voltak jelentkezők, de a szervezők remélik, hogy egyre többen lesznek jelen Európából is a további hasonló kihívásokon.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!